Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

14 Ιαν 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ–ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
AΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ»

Η απόφαση του διοικητή του ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης Βεντούρη για τη μετακίνηση τριών κλινικών του Νοσοκομείου «Παναγία» στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» στο οποίο υπάγεται και τη σαλαμοποίηση του νοσοκομείου ουσιαστικά ισοδυναμεί με το οριστικό κλείσιμό του.
Είναι χαρακτηριστικό πως η απόφαση αυτή πάρθηκε χριστουγεννιάτικα και προσωρινά δεν πραγματοποιήθηκε ύστερα από την κινητοποίηση μέσα στις γιορτές έξω από το ΠΕΣΥ αλλά και την κινητοποίηση του σωματείου έξω από το Νοσοκομείο «Παναγία» στις 3/1 του νέου χρόνου. Η πραγματικά μαζική αυτή κινητοποίηση (που πλαισιώθηκε και από πολίτες της Καλαμαριάς) ξεκίνησε με ομιλία της προέδρου του σωματείου και άλλων φορέων έξω από το νοσοκομείο, διέσχισε όλους τους γύρω από την Αρετσού-Κρήνη κεντρικούς δρόμους και μέσα από τα χειροκροτήματα των πολιτών κατέληξε πάλι στο νοσοκομείο. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν κατευθύνθηκε στο κέντρο του δήμου, μια μέρα μάλιστα που είχε μια από τις μεγάλες λαϊκές αγορές.
Το Νοσοκομείο «Παναγία», που ανήκε παλιά στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, πέρασε μέσα από ένα ιδιόμορφο καθεστώς στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές μορφές εργασιακών σχέσεων (ο ιδιώτης του ομίλου Euromedica που κράτησε τις βασικές υπηρεσίες υποστήριξης, οι παλιότεροι εργαζόμενοι και οι νέοι). Είναι φανερό πως με τη μετακίνηση των κλινικών κινδυνεύουν οι πάνω από εξήντα εργαζόμενοι που έχουν σύμβαση εργασίας.
Η επίθεση αυτή αναγκαστικά ενοποιεί τους εργαζόμενους μέσα στο «Παναγία», όμως αυτό δεν φτάνει καθώς μέχρι τώρα όλες οι κινητοποιήσεις γίνονται με πρωτοβουλία του σωματείου και δεν έχει υπάρξει σοβαρή πλαισίωση από τα υπόλοιπα νοσοκομειακά σωματεία, την ΕΔΟΘ και το Εργατικό Κέντρο.
Η κινητοποίηση στην οποία καλεί το σωματείο του «Παναγία» ίσως αποτελέσει (και πρέπει να αποτελέσει) την απαρχή ενός πλατύτερου αγκαλιάσματος του αγώνα αυτού από τους εργαζόμενους της πόλης.