Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Ιαν 2013

Καρδίτσα:
Τα τρακτέρ στις πλατείες, οι αγρότες στο πόδι

Εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν βγει και παραμένουν στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας από την περασμένη Κυριακή 20/1 μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Η κινητοποίηση αυτή είναι συνέχεια του αγροτικού συλλαλητήριου που έγινε στις 10 Δεκέμβρη και ταυτόχρονα απαρχή για παραπέρα κλιμάκωση. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα γίνονται συσκέψεις στα χωριά είτε μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας είτε με πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων. Οι αγρότες «μετράνε» τις δυνάμεις τους και τις διαθέσεις τους. Και όλα δείχνουν ότι και αγανάκτηση έχει συσσωρευτεί στον αγροτόκοσμο και αγωνιστική διάθεση υπάρχει.
Τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα απανωτά μνημόνια και η αντιαγροτική Κοινή Αγροτική Πολιτική έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες. Τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί με τα πανάκριβα φάρμακα, λιπάσματα και εφόδια, με το πετρέλαιο κίνησης που αγγίζει το 1,50 € το λίτρο, με το αγροτικό ρεύμα που αντί να μειωθεί αυξάνεται 15%. Τα καλλιεργητικά δάνεια δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και οι γεωπόνοι («λόγω κρίσης»…) έκοψαν την πίστωση με συνέπεια χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα καλλιεργητικά έξοδα. Με ντιρεκτίβα της ΕΕ οι ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες από το «πράσινο σκουλήκι» δεν αναγνωρίζονται και ούτε αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Και από κοντά τα χαράτσια σε ΔΕΗ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις κλπ
Με το Μνημόνιο 3 (νόμος 4093/2012) ψηφίστηκαν νέα αντιαγροτικά μέτρα που μειώνουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα και χειροτερεύουν το βιοτικό επίπεδο των αγροτών. Η επιστροφή ΦΠΑ μειώθηκε από 11% στο 6%. Το ίδιο μειώθηκε και η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Μείωση 30 € το μήνα έγινε και στις αγροτικές συντάξεις. Ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμά τους γίνεται με την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος άδειας. Η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών αυξάνεται κατά 2 χρόνια, από τα 65 στα 67. Αυξήσεις έχουμε και στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ καθώς και υποχρεωτική μετάταξή τους σε ανώτερη (και ακριβότερη…) κατηγορία. Και από κοντά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με την κατάργηση του αφορολόγητου, την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων κλπ
Χειρότερες μέρες έρχονται για τους αγρότες. Οι επικυρίαρχοι ιμπεριαλιστές (ΕΕ-ΗΠΑ-ΔΝΤ) και το ντόπιο πολιτικό προσωπικό τους λεηλατούν το αγροτικό εισόδημα, φτωχοποιούν και ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά, φέρνουν απόγνωση και δυστυχία στα χωριά. Η φτώχεια και η εξαθλίωση αγγίζει όλο και περισσότερα αγροτικά νοικοκυριά. Χωράφια βγαίνουν στο σφυρί, η αγροτική γη ξαναμοιράζεται, αγροτικές περιουσίες αλλάζουν χέρια και τεράστιες εκτάσεις συγκεντρώνονται στα χέρια σύγχρονων νεοτσιφλικάδων. Αυτό απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να διασφαλιστούν οι όροι κερδοφορίας του και να γίνουν «επενδύσεις…». Έχουν λοιπόν πολλούς λόγους οι αγρότες να βγαίνουν στις πλατείες.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει ένα φούντωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τσαυτάρης δέχτηκε αμέσως να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των αγροτικών Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, δήλωσε ότι «κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών» αλλά αρνήθηκε να ικανοποιήσει έστω και το παραμικρό από αυτά. Εκτός όμως από το καρότο η κυβέρνηση κραδαίνει και το μαστίγιο. Και ενώ στη συνάντησή του με τους αγρότες (23/1) ο Τσαυτάρης «όμνυε» στον διάλογο, την ίδια στιγμή στήνονταν επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών με περιπολικά που εμφανίστηκαν σε πλατείες χωριών και κατέγραφαν τα τρακτέρ που βρίσκονταν εκεί ενώ παράλληλα «θυμήθηκαν» να κάνουν και αστυνομικούς «ελέγχους» σε τρακτέρ που κατευθύνονταν στις πλατείες. Από την άλλη δίνουν και παίρνουν οι παρεμβάσεις, φανερές και κρυφές, κυβερνητικών παραγόντων, πολιτευτάδων και κομματαρχών που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους αγρότες, να τους αποπροσανατολίσουν και να τους πείσουν για το μάταιο των αγώνων «που δεν βγάζουν τίποτα».
Και πράγματι είναι δύσκολα τα πράγματα. Η για χρόνια αποσυγκρότηση του αγροτικού όπως και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, η διάλυση των συλλόγων, η κυριαρχία ρεφορμιστικών απόψεων που αποπροσανατόλιζαν και παρέλυαν το κόσμο κ.α. έχουν διαμορφώσει αρνητικούς συσχετισμούς σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Συσχετισμοί που και σήμερα παραμένουν αρνητικοί και που δεν ανατρέπονται εφάπαξ με μια και μόνη κινητοποίηση. Από την άλλη, οι αγώνες ήταν και είναι ο μόνος δρόμος ώστε να αλλάξουν και σε μια πορεία να ανατραπούν αυτοί οι αρνητικοί συσχετισμοί. Αγώνες ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Για να παρθούν πίσω, να μην εφαρμοστούν τα αντιαγροτικά μέτρα, η μείωση της επιστροφής στο ΦΠΑ, η μείωση των αγροτικών συντάξεων, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, η αύξηση των εισφορών, τα παλιά και νέα χαράτσια. Για να μην περάσει το φορολογικό ξέκαμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αγώνες ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ. Για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, για τιμές-αποζημιώσεις-εισόδημα που να καλύπτουν το κόστος της ζωής. Αγώνες ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Για να αποτραπούν τα χειρότερα. Ενάντια στο ξεκλήρισμα. Για την επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς.