Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Μαΐ 2013

Αποκλεισμός του ΣΕΦΚ από το 28ο συνέδριο του ΕΚΑ

Στο προηγούμενο 27ο συνέδριο, η ουσιαστική απραξία και ανυπαρξία του ΕΚΑ όλο το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε με μια διαδικασία-τραγική παρωδία, όπου το πολύ 50-60 άτομα βρίσκονταν στην αίθουσα του συνεδρίου, όταν οι εκλεγμένοι σύνεδροι του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας ήταν περίπου 1880!
Η απουσία από το 27ο συνέδριο των κυρίαρχων παρατάξεων του ΕΚΑ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, ήταν το αποτέλεσμα της χαώδους απόστασης ανάμεσα σε αυτές και στην αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν ενάντια στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
Από τότε μέχρι σήμερα, ο ρόλος του ΕΚΑ δεν διαφοροποιήθηκε. Δεν πήρε την παραμικρή αγωνιστική πρωτοβουλία. Αρκέστηκε στο να στέλνει αντιπροσώπους και να εκδίδει ψηφίσματα. Οι κυρίαρχες παρατάξεις στο ΕΚΑ δεν συνέβαλλαν το παραμικρό στην οργάνωση αγώνων και απεργιακών κινητοποιήσεων. Το μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας δεν συντόνισε τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του. Ούτε προώθησε τη συγκρότηση σωματείων στους χώρους δουλειάς που δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά.
Όλα δείχνουν πως και το 28ο συνέδριο θα είναι άλλη μια σκηνή στην τραγωδία της κυριαρχίας του κυβερνητικού συνδικαλισμού, της γραμμής της συναίνεσης και της υποταγής.
Στο συνέδριό αυτό, το πιο ενδιαφέρον θα είναι η διαμόρφωση των συσχετισμών στα πλαίσια των συνδικαλιστών των κυριάρχων παρατάξεων, μετά τη διαφοροποίηση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ που συγκράτησαν την παράταξη “ΕΜΕΙΣ” αλλά και λόγω αντιθέσεων στα πλαίσια της ΔΑΚΕ.
Θύμα της διαμόρφωσης των “νέων” συσχετισμών για τη νέα διοίκηση του ΕΚΑ, ήταν και ο ΣΕΦΚ. Την Τετάρτη 22 Μάη, συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΚΑ για την νομιμοποίηση των σωματείων για το συνέδριο. Εκεί πάρθηκε η κατάπτυστη απόφαση να μην νομιμοποιήσουν τον ΣΕΦΚ, με την άθλια δικαιολογία της “μη τέλεσης εκλογών κατα παράβαση του καταστατικού”. Στους εργατοπατέρες είχαν εκτεθεί εγγράφως και προφορικά οι λόγοι που δεν εγιναν εκλογές στον ΣΕΦΚ.
Πριν την ημερομηνία των τακτικών εκλογών του σωματείου, το ΔΣ του ΣΕΦΚ δέχτηκε καταγγελία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει η ιστοσελίδα http://antisefk.wordpress.com. Σε αυτή, είναι αναρτημένα, από την 1η Δεκέμβρη του 2011, τα πρακτικά αρχαιρεσιών του ΣΕΦΚ 4,5,6 Νοέμβρη 2011, τα οποία «πιστοποιούνται» και με σχετική εικόνα επικυρωμένων αντιγράφων με στρογγυλή σφραγίδα που αναγράφει «Ελληνική Δημοκρατία Πρωτοδικείο Αθηνών», αριθμό φακέλου 713 και αναφερόμενη πηγή- Πρωτοδικείο Αθηνών. Στην ιστοσελίδα αναρτήθηκαν: μητρώο μελών (με ένδειξη ποιος ψήφισε, ποιος δεν ψήφισε), κατάσταση ψηφισάντων, ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους, ενώ, με τη συμπλήρωση, στις μηχανές αναζήτησης, του ονόματος του εργαζομένου που αναζητά εργασία ή εργάζεται, δινόταν η δυνατότητα διαπίστωσης, αν έχει ψηφίσει στον ΣΕΦΚ ή αν είναι στα ψηφοδέλτια του σωματείου. Επίσης, η ιστοσελίδα στοχοποίησε τα μέλη της διοίκησης με διεύθυνση κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνου και φωτογραφίες, οι οποίες αναρτώνταν με υπερσύνδεση που προσδιορίζει την πολιτική τους δράση αλλά και τις προσωπικές τους σχέσεις.
Στόχος του σωματείου, από την πρώτη στιγμή, ήταν η διασφάλιση των μελών του. Προχώρησε σε όλες τις ενέργειες και πέτυχε να κατέβουν από το διαδίκτυο όλα όσα συνιστούν στοχοποίηση και τρομοκράτηση των συναδέλφων. Ταυτόχρονα, και επειδή η διαδικασία αυτή ήταν χρονοβόρα, πήρε την πολιτική απόφαση να αναβάλλει τις εκλογές.
Οι εργατοπατέρες του ΕΚΑ δεν συγκινήθηκαν ιδιαίτερα και επιπρόσθετα, δεν τους αρκούσε ούτε το τυπικό, ότι ο ΣΕΦΚ όρισε προσωρινή διοίκηση.
Ο χειρισμός έγινε ως εξής: Η πρόεδρος του ΕΚΑ "εισηγήθηκε" να νομιμοποιήσει συνέδρους για τον ΣΕΦΚ, σε αντίθεση με άλλα δύο σωματεία που δεν έκαναν εκλογές, κατά παράβαση του καταστατικού τους, εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης που έχει δεχτεί. Δεν μίλησε καμιά άλλη παράταξη, παρά μόνο το ΠΑΜΕ, που κατέληξε στο ότι, αφού θα απορριφθούν τα άλλα σωματεία,
τότε δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση ούτε για τον ΣΕΦΚ. Μετά την άρνηση του ΠΑΜΕ, η Σαλουφάκου (πρόεδρος του ΕΚΑ) έσπευσε, στη βάση έλλειψης ομοφωνίας, να απορρίψει το αίτημα του ΣΕΦΚ. Έτσι, δεν υπάρχει νομιμοποίηση.
Ο ΣΕΦΚ πήρε απόφαση το Σάββατο 25/5, την ημέρα έναρξης του συνεδρίου, να γίνει παρέμβαση, για να αρθεί η απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑ. Σωματεία, αγωνιστές και εργαζόμενοι καλούνται, λοιπόν, να ενισχύσουν.

Το άρθρο γράφτηκε για τη Προλεταριακή Σημαία του Σαββάτου. Τελικά μετά από τις αντιδράσεις οι αντιπρόσωποι του ΣΕΦΚ έγιναν αποδεκτοί!