Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Μαΐ 2013

Απεργία στην HELLENIK STEEL στη Θεσσαλονίκη

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή, απαντούν οι εργαζόμενοι της HELLENIK STEEL (χαλυβουργείο) στην Θεσσαλονίκη, στην πρόταση της εργοδοσίας για μείωση κατά 22% των μισθών τους. Έχουν ήδη προηγούμενη μείωση μισθών, από τις αρχές του 2013, με την εκ περιτροπής εργασία που εφαρμόζεται μετά την διαθεσιμότητα, απώλεια 3 έως 5 ημερομισθίων το μήνα, που σημαίνει περίπου 20% μείωση στον μισθό.
Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης είναι μια από τις 51 θυγατρικές του Ιταλικού ομίλου Riva.
Η μητρική εταιρεία προχώρησε σε 1.400 απολύσεις στο εργοστάσιο στον Τάραντα και 1.500 στα εργοστάσια της Γένοβα και της Λυγουρίας, αναγγέλοντας ταυτόχρονα την διακοπή λειτουργίας των θυγατρικών στην Ιταλία και το εξωτερικό. Αφορμή αποτέλεσε η κατάσχεση πρώτης ύλης(χάλυβα), που προοριζόταν για τα εργοστάσια Θεσσαλονίκης, Τυνησίας και Λυγουρίας, λόγω καταδίκης της ILVA GROUP στον Τάραντα για μόλυνση περιβάλλοντος.
Με τους εκβιασμούς των απολύσεων στο 4% του προσωπικού, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο των μνημονίων, με την επιχειρηματολογία για μείωση ζήτησης προϊόντων χάλυβα λόγω της κρίσης, φτάνουν στη σημερινή κατάσταση. Μάλιστα, το σωματείο ποτέ δεν έβλεπε τους εργαζόμενους- μέλη του, ως δύναμη που μπορούσε να αντισταθεί και να αγωνιστεί για το δικαίωμα στην δουλειά και τον μισθό. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του σωματείου τον Δεκέμβρη του 2012, όταν συμφωνούσε στην διαθεσιμότητα, δήλωνε: “Μας είπαν ότι ο όμιλος σκέφτεται να κλείσει τα εργοστάσια που δεν είναι κερδοφόρα, ενώ στην απόφασή του θα μετρήσει και η συμπεριφορά των εργαζομένων”.
Τον περασμένο Δεκέμβρη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 250 εργαζόμενοι μέχρι τα μέσα του Γενάρη. Η επόμενη κίνηση της εργοδοσίας ήταν η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας. Στο εργοστάσιο δουλεύουν 2258 άτομα, από τα οποία τα 235 ανήκουν στο σωματείο και στο εργατοτεχνικό προσωπικό.

Αναλυτικά οι νέες απαιτήσεις της εργοδοσίας είναι:
-Κατάργηση του ασφαλιστικού προγράμματος, αποταμιευτικού και ιατροφαρμακευτικού, που πρωτοδημιουργήθηκε με την ίδρυση του εργοστασίου, το 1963.
-Κατάργηση τoυ bonus που δίνεται στους υπαλλήλους που έχουν κλείσει την 20ετία και ισοδυναμεί με ένα μισθό το χρόνο.


-Κατάργηση των δωρο- κουπονιών που χορηγούνται στους εργαζόμενους Χριστούγεννα και Πάσχα.
-Μείωση του οικογενειακού επιδόματος κατά 50% (στο 100% φτάνει στα 136 ευρώ/μισθό).
-Κατάργηση του επιδόματος βάρδιας, 5% στο μισθό, που επίσης χορηγείται από τη δημιουργία του εργοστασίου.

Σημαντικό, επίσης, είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό μειώθηκε από 420 που ήταν το 2009 σε 258 εργαζόμενους, ενώ τότε,ταυτόχρονα με τις απολύσεις, μοίραζε στα διευθυντικά της στελέχη 150.000 ευρώ ως μπόνους.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την περασμένη βδομάδα, με στάσεις εργασίας και με απόφαση Γενικής Συνέλευσης σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι την Παρασκευή 24 Μάη, που θα ξανακάνουν συνέλευση.
Η εργοδοσία, από τη μεριά της, έστειλε εξώδικο στο σωματείο, γιατί δεν επιτρέπει την είσοδο στα διευθυντικά στελέχη και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για τα νόμιμα δικαιώματά της.
Έχει σημασία να συνεχιστεί η απεργία και να στηριχτεί. Οι εργαζόμενοι έχουν δει τα αποτελέσματα των συνδιαλλαγών του σωματείου χωρίς την κινητοποίηση, τα αποτελέσματα της “καλής συμπεριφοράς”. Είναι η ώρα να αποφασίσουν οι ίδιοι για την ζωή τους, να δώσουν τον δικό τους δύσκολο αγώνα.