Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

4 Ιουν 2011

Εκλογικός απολογισμός Αγωνιστικών Κινήσεων

Θετικά και ελπιδοφόρα κρίνονται τα εκλογικά αποτελέσματα των Αγωνιστικών Κινήσεων. Θετικά γιατί μπόρεσαν και κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο για τα μεγέθη τους, τόσο σε απόλυτο αριθμό ψήφων όσο και σε ποσοστό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι δυνάμεις που έχουν αναφορά στην Αριστερά, είτε σημειώνουν πτώση είτε συγκρατούν τις δυνάμεις τους. Ελπιδοφόρα γιατί αποτυπώνουν, ώς ένα βαθμό, μια εν δυνάμει νέα και αντίστροφη πορεία σε σχέση με αυτή που είχε παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Μια διαδικασία και προσπάθεια που αφορά επί της ουσίας τα ίδια τα σχήματα, την πολιτική και συνδικαλιστική παρουσία, λειτουργία, προφίλ, υπεύθυνη παρέμβαση.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε από αυτούς που θα κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί με διάφορα τεχνάσματα, όπως άλλωστε συνηθίζεται από άλλους σε αντίστοιχους εκλογικούς απολογισμούς. Κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στην αριστερή λογική και αντίληψη. Είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και την πραγματικότητα κατάφατσα, να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, να διορθώνουμε καθυστερήσεις και αδυναμίες που βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν. Επίσης συνηθίζουμε να είμαστε μετρημένοι στις εκτιμήσεις μας, απέχοντας από βερμπαλισμούς και απογειώσεις, αλλά σίγουροι και αταλάντευτοι για τις σημερινές απαιτήσεις, αναγκαιότητες και στόχους μας.

Στις σημερινές συνθήκες λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η έλλειψη στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος ενός πλατιού μαζικού αγωνιστικού χώρου-σχήματος-παράταξης με αντιιμπεριαλιστικά-αντικαπιταλιστικά-αντιδιαχειριστικά χαρακτηριστικά που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, στο ξαναζωντάνεμα των Συλλόγων. Που θα συγκρούεται πολιτικά με την αστική ιδεολογία, θα κτυπάει τον «επιστημονισμό», θα σπάει τον συντεχνιασμό, θα τοποθετείται στο πλευρό του λαού, θα βλέπει τα συμφέρονται και τις ανάγκες της σπουδάζουσας νεολαίας μέσα από τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, αναγνωρίζοντας τον πρωτοπόρο και ιστορικό της ρόλο. Σε αυτή τη κατεύθυνση πρέπει και μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά οι Αγωνιστικές Κινήσεις.
Μένοντας στα άμεσα και στην ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων, θεωρούμε ότι πρώτα και κύρια εμπεριέχουν την προσπάθεια παραπέρα πολιτικής και οργανωτικής συγκρότησης των σχημάτων των Αγωνιστικών Κινήσεων. Αυτή την κατεύθυνση ήρθε να εξυπηρετήσει μεταξύ άλλων και η δημιουργία του πανελλαδικού τους Γραφείου. Υπογραμμίζουμε βέβαια ότι αυτή η διαδικασία δεν θα μπορούσε να εξελιχτεί αν δεν είχε ως βάση της την ήδη κατοχυρωμένη γενική πολιτική ενοποίησή τους. Αυτή η κατάκτηση αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες άγριας επίθεσης του συστήματος που δημιουργεί στην Αριστερά, όπως άλλωστε αποτυπώνεται, έντονες πιέσεις και φυγόκεντρες δυνάμεις, διεργασίες, αναζητήσεις με αποτελέσματα που σύντομα θα αρχίζουν να παγιώνονται.
Αποτυπώνουν την προσπάθεια πλατέματος με την κάθοδο των Αγωνιστικών Κινήσεων σε 4 νέες σχόλες αλλά και την αύξησή τους σε σχόλες που υπάρχουν και κατοχυρώνονται. Αποτυπώνουν υπαρκτές δυνατότητες που θα πρέπει να λειφθούν υπόψη και χωρίς καθυστερήσεις να αξιοποιηθούν. Αυτές οι δυνατότητες ξεπερνούν τα εκλογικά αποτελέσματα. Αποτυπώνονται στην καθημερινή παρέμβαση των σχημάτων με τη διεύρυνση του δυναμικού της νεολαίας στο οποίο απευθύνονται και αποκτούν δεσμούς. Αποτυπώνεται σε ένα μικρό αλλά υπαρκτό κομμάτι της σπουδάζουσας νεολαίας που στην αναζήτηση του επιδιώκει την επαφή και την πολιτική σχέση με τις Αγωνιστικές Κινήσεις. Πρέπει να αποτελέσει άμεσο στόχο η ενδυνάμωση των σχημάτων με νέους συναγωνιστές και παράλληλα το άνοιγμα της παρέμβασής τους σε νέες σχολές.
Την πολιτική μάχη των εκλογών έδωσε ένα ανανεωμένο δυναμικό των Αγωνιστικών Κινήσεων. Οι νέοι συναγωνιστές αποκόμισαν μια πλούσια εμπειρία από την ίδια τη διαδικασία, από τις κόντρες που έδωσαν με τις δυνάμεις του συστήματος αλλά και με την αντιπαράθεση στα πλαίσια του κινήματος για τις κατευθύνσεις και τους στόχους. Αυτή η εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί από τα σχήματα, πρέπει να ενταχθεί και να γίνει συστατικό στοιχειό της καθημερινής τους παρέμβασης.
Η περίοδος που έχει ήδη ανοίξει χαρακτηρίζεται από την άγρια και βάρβαρη επίθεση του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα σφραγιστεί από τους αγώνες, τις αντιστάσεις και τις εξεγέρσεις των λαϊκών-εργαζόμενων και νεολαιίστικων μαζών. Ήδη τέτοια σημάδια είναι ορατά παρά τις δυσκολίες, τις αδυναμίες, τις ανεπάρκειες ακόμα και την απουσία της Αριστεράς. Ο ρόλος της νεολαίας όπως ήδη έχει αποτυπωθεί στις εξεγέρσεις των αραβικών λαών αλλά και στους αγώνες στην Ευρώπη είναι καθοριστικός. Με αυτό το κριτήριο οι Αγωνιστικές Κινήσεις πρέπει να μπουν αποφασίστηκα στις σπουδαστικές μάζες και να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προετοιμασία και την οργάνωση του αγώνα. Οι δυνατότητες είναι υπαρκτές. Χρειάζεται επιμονή και συνέπεια. Ξεπέρασμα των αδυναμιών και αποφυγή των καθυστερήσεων. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις πρέπει και μπορούν να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της εποχής. Εμπρός λοιπόν!!!

ΔΜ