Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Ιουν 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ TA ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο των σκύλων στις 22 Μάη η εκδήλωση αλληλεγγύης -ενημέρωσης των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής με τη συνεργασία και τη στήριξη των επιτροπών γειτονιάς Θεσσαλονίκης για τον αγώνα των κατοίκων της Β. Α. Χαλκιδικής. Με αυξημένη μαζικότητα, συγκεντρώθηκαν γύρω στα 500 άτομα για να ενημερωθούν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, καθώς το θέμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, μια που συνολικά στη Χαλκιδική υπάρχουν 110.000 καλοκαιρινές κατοικίες. Είναι κατανοητό πως οι συνέπειες από την κατασκευή του νέου μεταλλείου και του χώρου ταφής των τοξικών αποβλήτων, πέρα από την υποβάθμιση της ζωής, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τελικά την ερήμωση της Β. Α. Χαλκιδικής, θα είναι ορατές και στη Θεσσαλονίκη, μια που θα μεταφέρεται σκόνη με κυάνιο και άλλα δηλητηριώδη μέταλλα.

Ομιλητές ήταν: ο Τούσκας Λάζαρος, από την Επιτροπή Αγώνα Μεγ. Παναγιάς, ο οποίος παρουσίασε ένα ιστορικό των μεταλλείων από τα χρόνια του Μεγ. Αλέξανδρου μέχρι τις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσής τους. Ο Ζουμπάς Γεώργιος, από την Επιτροπή Αγώνα Σταγείρων – Ακάνθου, ο οποίος παρουσίασε μια μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των μεταλλείων και ιδιαίτερα τις καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση κυανίου και από την παραγωγή διοξειδίου του θείου. Και ο Μοσχούδης Νίκος, από την Επιτροπή Αγώνα Αρναίας, ο οποίος μίλησε για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, προβάλλοντας και αντίστοιχες φωτογραφίες από την περιοχή που θυμίζει κρανίου τόπο.
Αποκαλύφθηκαν οι αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό Δημόσιο με τις εταιρείες που κάθε φορά αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση των μεταλλείων, οι απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και εκμετάλλευσης των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά, κατέρρευσαν τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία θέσεων εργασίας και αναδείχτηκαν οι καταστροφικές συνέπειες από τη λειτουργία των μεταλλείων και του νέου εργοστασίου που σχεδιάζεται να λειτουργήσει εκεί τόσο για τη Χαλκιδική όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας. Με αγωνιστικές παρεμβάσεις συναγωνιστών-μελών των πρωτοβουλιών γειτονιάς και των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής τονίστηκε ότι το δικαίωμα στη ζωή κατακτιέται μέσα από μαζικούς αγώνες. Αρκετός κόσμος έπαιρνε το λόγο και τόνιζε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας ενάντια στους χρυσοθήρες, γιατί είναι αγώνας ζωής για όλους. Οι χρυσοθήρες θα φύγουν, εμείς όμως θα μείνουμε.
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε από το πρωί έκθεση φωτογραφίας και κάτοικοι της Χαλκιδικής ενημέρωναν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, που έκαναν βόλτα στην παραλία, για την εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο τους.
Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν αποτέλεσμα του συντονισμού των επιτροπών Θεσσαλονίκης με τις αντίστοιχες στη Χαλκιδική, αλλά και της πλατιάς ενημέρωσης για το θέμα και προπαγάνδισης της εκδήλωσης σε επίπεδο γειτονιάς και νεανικών στεκιών. Από τους Αμπελόκηπους, τη Νεάπολη - Συκιές, το Κορδελιό και το Ωραιόκαστρο ως την Τούμπα, τη Χαριλάου και την Καλαμαριά και από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μέχρι το κέντρο της πόλης έγιναν πλατιές εξορμήσεις και αναδείχτηκε το θέμα.
Η πρώτη αυτή εκδήλωση σε επίπεδο Θεσσαλονίκης στέφθηκε από επιτυχία. Δεν αποτελεί ωστόσο παρά μόνο το πρώτο βήμα. Αναμένονται εξελίξεις, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, που θα απαιτήσουν την παραπέρα κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων μας. Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής συνεχίζεται και οι πρωτοβουλίες γειτονιάς Θεσσαλονίκης διερευνούν ήδη νέους τρόπους για παραπέρα δράση. Το συντονιστικό που έχει δημιουργηθεί έχει ορίσει νέο ραντεβού την Πέμπτη 2 Ιούνη.