Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Ιουν 2011

ΧΑΝΙΑ

Αναμφισβήτητα, αυτό που ζούμε στην πόλη μας τις τελευταίες βδομάδες είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εκατοντάδες Χανιώτες κάθε ηλικίας με σημαντική παρουσία της νεολαίας, συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και συζητούν για τα προβλήματά τους και καταθέτουν την άποψή τους και τη διαθεσιμότητά τους να παλέψουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Η οργή του κόσμου έχει ξεχειλίσει το ποτήρι και άλλος χρόνος αναμονής δεν υπάρχει. Η πόλη όπως και όλη η Ελλάδα μαστίζεται από τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα βασικά αγροτικά προϊόντα του νομού δεν δίνουν πλέον εισόδημα. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βλέπουν κάθε μέρα το μισθό τους και τη σύνταξή τους να συρρικνώνεται.
Παρά τη φυσιολογική –λόγω της καθημερινής παρουσίας- κούρασης, πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και ήδη, για τη 15η Ιούνη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, τονίζεται ότι είναι μια ευκαιρία να πλημμυρίσουν κυριολεκτικά οι δρόμοι από τον κόσμο της οργής. Όλες αυτές τις μέρες έχουν συναντηθεί σ’ αυτό το χώρο της πλατείας πολλές χιλιάδες Χανιώτες. Οι ανοιχτές καθημερινές συνελεύσεις έχουν κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου, ενώ έχουν γίνει και κάποιες εξορμήσεις στην πόλη για το μοίρασμα του ψηφίσματος, που έχει εγκριθεί από τη συνέλευση. Αυτό που επίσης μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι ότι ο «κόσμος της πλατείας» κατεβαίνει στο δρόμο όχι με βάση το κάλεσμα κάποιας οργάνωσης ή συλλογικότητας αλλά θεωρώντας ότι του δίνεται η ευκαιρία που την αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό. Η μαζική συμμετοχή του στις απεργίες των τελευταίων χρόνων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αυτή την ερμηνεία έχει κι όχι ότι εμπιστεύεται αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε αυτό το διάστημα των 2 και πλέον βδομάδων των συγκεντρώσεων σύντροφοι και συναγωνιστές μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις έθεσαν την άποψη τους για διάφορα ζητήματα που προέκυψαν. Το δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του, να την εκφράζει, να τη διακινεί ενάντια στη λογική του ακομμάτιστου. Η συνέλευση ενέκρινε ένα πλαίσιο αιτημάτων που μπορεί να μην είναι πλήρες αλλά περιλαμβάνει τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο κόσμος ξεσηκώνεται και κατεβαίνει στο δρόμο: τα μνημόνιά τους και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Έχει κατοχυρωθεί στοιχειωδώς να γίνεται πολιτική συζήτηση στις συνελεύσεις, χωρίς βέβαια να λείπουν οι μουρμούρες διάφορων γνωστών «αγανακτισμένων» από το χώρο της αναρχίας. Με ιδιαίτερη ωριμότητα αντιμετωπίστηκε και η προκλητική παρουσία κάποιων σημαιοφόρων που ήθελαν να λειτουργήσουν διαλυτικά την προηγούμενη Κυριακή που η πλατεία ήταν γεμάτη με πάνω από 2.000 άτομα.
Είναι γεγονός ότι αυτό που λείπει απ’ την «πλατεία» αλλά και συνολικά από το κίνημα είναι η φωνή της αριστεράς. Το ΚΚΕ όπως και σ’ όλη την Ελλάδα απουσιάζει. Οι υπόλοιπες οργανώσεις ενισχύοντας τις αντιλήψεις «μακριά απ’ τα κόμματα», τσουβαλιάζοντας τα πάντα, προωθούν τις απόψεις τους για «στάση πληρωμών, εθνικοποίηση τραπεζών, κούρεμα του χρέους, ΕΛΕ κ.λπ.» είτε σαν “ανεξάρτητοι” είτε μέσω των «ενταγμένων ειδικών». Αναδεικνύουν τη συζήτηση για τα πραχτικά ζητήματα σε κυρίαρχη και εθελοτυφλούν μπροστά στην αναγκαιότητα ο στόχος του κινήματος να είναι η ανατροπή των μέτρων, προβάλλοντας ότι δεν «απαντάει στο μετά τα μέτρα τι;». Επίσης περιστρέφουν την κουβέντα στο να «φύγουν» με εμφανή την εμμονή ύρω απ ’τις εκλογές!!!
Σίγουρα ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη . Όλοι έχουμε να πάρουμε πολλά από αυτές τις συγκεντρώσεις και την κίνηση του κόσμου, γι’ αυτό οφείλουμε να τις στηρίξουμε όχι μόνο οργανωτικά αλά και με τις πολιτικές παρεμβάσεις.