Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Δεκ 2011

Απεργία και συλλήψεις συνδικαλιστών στο «Πόρτο Καρράς»

Με τη δικαιολογία της κρίσης και τις «διευκολύνσεις» που παρέχει στην εργοδοσία η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στο «Πόρτο Καρράς» είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες (Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβρης) και το επίδομα άδειας. Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» 800 είναι οι σταθερά εργαζόμενοι και 350 οι εποχικά εργαζόμενοι και ήδη απολυμένοι που δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις απόλυσης.
Την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, με αποφάσεις μαζικών γενικών συνελεύσεων των σωματείων τους, ξεκίνησαν 48ωρες κυλιόμενες απεργίες και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα. Οι εργαζόμενοι ήδη δεν έχουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ενώ γνωρίζουν ότι η προηγούμενη σεζόν ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων από άποψη πληρότητας και τζίρου. Εξάλλου όταν η φτώχεια απλώνεται ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι ότι το κεφάλαιο αυγατίζει τα κέρδη του.
Η εργοδοσία έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να συκοφαντήσει και να διασπάσει τον αγώνα των εργαζόμενων, όπου αναφέρει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τον Σεπτέμβρη «χωρίς η ενέργεια αυτή της διοίκησης να συνδυάζεται με οποιουδήποτε είδους και μορφής προϋπόθεση». Όχι και να δεσμευτεί!
Την Τρίτη 6 Δεκέμβρη η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και δύο μέλη του ΔΣ του Σωματείου εργατοϋπαλλήλων ΚΕΛΥΦΟΣ Νέου Μαρμαρά, με αυτόφωρη διαδικασία, επειδή «παρεμπόδισαν την είσοδο σε πελάτες του ξενοδοχείου και προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του», σύμφωνα με μήνυση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Β. Βασιλάκη.
Οι τρεις συνδικαλιστές κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Η ειρήνη διαταράχθηκε με λεκτική αντιπαράθεση! Παρά τις παρεμβάσεις βουλευτών, δημάρχων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, κρατήθηκαν μέχρι το δικαστήριο όπου πήραν αναβολή για την Παρασκευή. Έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση εργαζόμενοι του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών σωματείων, οι οποίοι απαιτούσαν την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων προς τους δικαιούχους.
Οι συλλήψεις συνδικαλιστών τον τελευταίο καιρό γίνονται καθεστώς. Πριν από λίγες μέρες ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σήμερα ο Πράτσας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μοιάζουν, και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών με οποιοδήποτε μέσο. Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκινάει από τα δικά της στελέχη (ΠΑΣΚΕ και οι δυο), που δέχονται την πίεση των εργαζόμενων που είναι στα σωματεία ή στις ομοσπονδίες και προχωρούνε σε απεργίες διαρκείας ή κινητοποιήσεις γύρω από τις οποίες αναπτύσσεται αλληλεγγύη. Ο στόχος της κυβέρνησης και της αστικής τάξης είναι να τελειώνουν με τις απεργίες, γι' αυτό πρέπει να νουθετήσουν πρώτα τους δικούς τους. Προϊδεάζουν και τους υπόλοιπους για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις.
Οι συλλήψεις και οι διώξεις δεν πρέπει να κάμψουν το ηθικό των απεργών. Πρέπει να αναπτυχθεί κίνημα αλληλεγγύης που θα σταθεί και θα συμπορευτεί με τους απεργούς στον δύσκολο αγώνα τους.
Ψηφίσματα αλληλεγγύης βγαίνουν από σωματεία και εργατικά κέντρα και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Συκιάς, που οι γονείς τους εργάζονται στο Πόρτο Καρράς, έστειλαν επιστολή στον τοπικό Τύπο. Συκιά, Τετάρτη 7-12-2011.
Προς τον εκδότη της εφημερίδας «Γνώμη της Χαλκιδικής». Γράφουν:

Κύριε εκδότη, είμαστε τα παιδιά τού τμήματος ΣΤ΄ 2 του Δημοτικού Σχολείου Συκιάς Χαλκιδικής. Οι γονείς μας δουλεύουν στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» πολλά χρόνια, όμως τους τελευταίους μήνες είναι απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα των σπιτιών μας. Θεωρούμε ότι το να μην πληρώνονται δεν είναι δίκαιο, αφού εργάζονται καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, με συνέπεια στη δουλειά τους.
Αφού οι δουλειές του ξενοδοχείου πηγαίνουν καλά, απορούμε γιατί δεν τους πληρώνουν. Από όσο γνωρίζουμε, μια νύχτα στην προεδρική σουίτα κοστίζει 20.000 ευρώ! Επικαλούνται ότι δεν έχουν χρήματα να τους πληρώσουν! Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα τα οποία κέρδισαν από τις δουλειές των γονιών μας;
Πιστεύουμε πως οι γονείς μας έχουν δίκιο που απεργούν, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν μέρα και νύχτα χωρίς να πληρώνονται, ενώ, από ό,τι ξέρουμε, είναι πάντα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την επιχείρηση! Νομίζουμε ότι οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι δεν οφείλουν τίποτα απολύτως στην επιχείρηση. Αντίθετα, η επιχείρηση τους οφείλει πολλά χρήματα. Μας στεναχωρεί πολύ το γεγονός ότι αναγκάζονται να απεργούν τα βράδια, μέσα στον κρύο χειμώνα, για να διεκδικήσουν κάτι που τους ανήκει.
Αν δεν πληρωθούν, τι Χριστούγεννα και τι Πρωτοχρονιά θα κάνουμε; Πού θα βρούμε τα χρήματα για να συντηρούμαστε; Η εταιρεία, για να αποκτήσει περισσότερο κέρδος, προσλαμβάνει ανασφάλιστους και μετανάστες, ώστε να στρέφει τους γονείς μας εναντίον τους.
Πιστεύουμε ότι και αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να ήταν ασφαλισμένοι, ώστε να έχουν αυτά που τους ανήκουν.
Πιστεύουμε πως οι γονείς μας θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει η απεργία.
Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στις στήλες της εφημερίδας σας.
Άννα, Αντώνης, Μαρία, Βίκτωρ, Γεωργία, Γεωργία-Μαρία,
Δημήτρης, Θανάσης, Μαρία, Ιωάννης, Ραφαήλ, Μαρία, Φύλλια.