Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

18 Δεκ 2011

Κρύβε λόγια

Το γεγονός ότι πολλά σχολεία δεν έχουν φέτος να αγοράσουν πετρέλαιο, και επιπλέον το ζήτημα των βιβλίων στη δευτεροβάθμια τα οποία ακόμη δεν έχουν διανεμηθεί, δείχνει τη θλιβερή πραγματικότητα αυτού του συστήματος. Άραγε όμως το ζήτημα είναι πολτικό-ταξικό ή, όπως προσπαθούν διάφοροι καλοθελητές του συστήματος (και της Αριστεράς) να πείσουν, είναι οικονομικό-λογιστικό. Θα μας διαφωτίσει ο «Ριζοσπάστης» της 4/12/2011, που μάλλον δικαιώνει την πάγια θέση μας για ταξική επίθεση στην εκπαίδευση και την κριτική μας στα αιτήματα του τύπου δαπάνες για την παιδεία, 15%του προϋπολογισμού (που ζητάνε όλοι οι αριστεροί) και 5% του ΑΕΠ (θέση των ΠΑΣΠ, ΔΑΠ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ). Διαβάζουμε λοιπόν:
«Οι δαπάνες για την Παιδεία εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 2,9%. Όμως, το ποσοστό αυτό της μείωσης αυξάνεται δραματικά όταν αφορά τη μείωση που παρουσιάζουν τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η μείωση αυτή ανέρχεται στο 83,3% σε σχέση με πέρσι, ενώ αυτή για τη δευτεροβάθμια είναι της τάξης του 57,8% με σοβαρότατες επιπτώσεις στα εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας. Από την άλλη όμως μεριά, αυξάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με την άμεση προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και κυρίως με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνή και αναλώσιμη εργατική δύναμη, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, οι οποίες αυξάνονται κατά 40%». («Ριζοσπάστης» 4/12/2011.)
Μάλιστα, ενώ μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες, αυξάνεται η χρηματοδότηση σε άλλα κομμάτια της εκπαίδευσης. Μα, για μισό λεπτό, εμείς νομίζαμε ότι είναι οικονομικό το πρόβλημα, όπως από παλιά μας έλεγε το ΚΚΕ και ότι με την αύξηση των δαπανών (όποιας τάξης και να είναι αυτή) θα λυθεί. Μάλλον ο «Ριζοσπάστης» στα λόγια μας έρχεται, γιατί όσο και να διεκδικείς μια καλή και ορθολογική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης σήμερα δεν αναιρείς την ταξικότητά της, όσο και να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι μαθητές θα πάρουν βιβλία και τα σχολεία θα έχουν θέρμανση. Μάλλον σε δαπάνες τύπου «Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης» θα καταλήγουν τα χρήματα.