Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Δεκ 2011

Πολιτική εκδήλωση στο Ηράκλειο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στο «Πολύκεντρο Νεολαίας», στο Ηράκλειο, η πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ(μ-λ) της πόλης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προώθηση της πρότασης του ΚΚΕ(μ-λ) για τη συγκρότηση μόνιμου, κεντρικού, μετωπικού συντονισμού, συζήτησης, κοινής δράσης και μαζικού αγώνα, στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων.
Στην κεντρική τους εισήγηση οι δύο σύντροφοι, αφού περιέγραψαν το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας και διεθνώς, επιχειρηματολόγησαν στο ποια στοιχεία πρέπει να έχει η πρόταση για ένα αριστερό μέτωπο αντίστασης και πάλης του λαού μας.
* Ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην εξάρτηση και στην υποδούλωση της χώρας και του λαού.
* Για την ανάγκη ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης στο κίνημα.
* Για την ανάγκη να προσανατολιστούν ιδεολογικά και πολιτικά οι οργανώσεις του λαού και της νεολαίας σε μια κατεύθυνση συνολικής αντιπαράθεσης με το σύστημα, συγκροτώντας σε μια πορεία τους όρους της επαναστατικής τους προοπτικής.
* Γιατί δεν «χωράμε» στις προτάσεις λαϊκής εξουσίας, αντιμνημονιακού μετώπου, αντικαπιταλιστικού προγράμματος, των ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες αγωνιστές, ανένταχτοι αριστεροί, καθώς και εκπρόσωποι από άλλες οργανώσεις που είχαν προσκληθεί (Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΟΕ, ΚΟΑ).
Δεν ήλθαν, αν και είχαν προσκληθεί (παρ’ όλο που σε κινηματικές διαδικασίες βρισκόμαστε συχνά μαζί) και θα θέλαμε την άποψή τους για την πρότασή μας, συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ, ΑΡΑΝ) -και, θεωρούμε, όχι τυχαία.
Στη συζήτηση και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, υπήρχε γενικά μια συμφωνία όσον αφορά την περιγραφή της επίθεσης του συστήματος, της σημασίας της αντίστασης της εργατικής τάξης και του λαού, τις ευθύνες της Αριστεράς στο να βγει μπροστά και να ανοίξει δρόμους...
Όταν όμως η τοποθέτηση πλησίαζε στο πιο συγκεκριμένο, στο τι πρωτοβουλίες και ιεραρχήσεις πρέπει να μπουν σήμερα, αναδεικνύονταν και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση, τις προτεραιότητες, καθώς και μια επιρροή από λογικές «αριστερών» προτάσεων.
Οι σύντροφοι από το Μ-Λ ΚΚΕ αναφέρθηκαν στα ρήγματα που υπάρχουν στο ιμπεριαλιστικό μέτωπο, στην αναγκαιότητα να έχουμε ξεκάθαρο ποιους έχουμε απέναντι (την εξαρτημένη αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές προστάτες) και στην ανάγκη ενίσχυσης των λαϊκών αντιστάσεων. Όσον αφορά την πρόταση συντονισμού και κοινής δράσης, τοποθετήθηκαν θετικά με το πλαίσιο και την κατεύθυνση που βάζει, καθώς και με τα χαρακτηριστικά της κίνησης.
Ο εκπρόσωπος από την ΚΟΕ ανέφερε στην τοποθέτησή του πως η χώρα βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κατοχή (όχι στρατιωτική), και γι' αυτό απαιτείται η πιο πλατιά ενότητα του λαού για να φύγει η χούντα, ενάντια στα χαράτσια, με χαρακτηριστικά που αναδείχτηκαν στις πλατείες κ.λπ. Δεν καλύπτονται (θεωρούν λίγο) το να καλούμε τον κόσμο να αντισταθεί και ότι το «ουστ» και η μούντζα δεν αφορούσε μόνο τον Γιωργάκη, αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Ο εκπρόσωπος από την ΚΟΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη αντίστασης και αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων. Όμως η ανατρεπτική Αριστερά πρέπει να θέτει και εργατικά, προγραμματικά προτάγματα. Απουσιάζει, π.χ., το πρόγραμμα που να απαντά στο ερώτημα, εντάξει, έξω από την ΕΕ, και μετά πού, τι είναι το εναλλακτικό που προτείνουμε; Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να ξαναγίνουν τα συνδικάτα ταξικά και πρέπει να καλούμε τους εργάτες να το παλέψουν μέσα από αυτά. Επίσης ότι οι προτάσεις τους για διαγραφή του χρέους κ.λπ. αφορούν σε μια εργατική κυβέρνηση και όχι για άμεσα, όπως δεν ξεκαθαρίζεται από άλλους...
Τοποθετήθηκαν και άλλοι συναγωνιστές και σύντροφοι. Διάχυτη ήταν η αγωνία να μπει ένα φρένο στην επίθεση, να γίνουν αποτελεσματικοί οι αγώνες, να πάει μπροστά η κομμουνιστική υπόθεση.
Γενικά είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή και την κουβέντα που έγινε. Ακόμη πιο ικανοποιημένοι, από τον τρόπο που κινήθηκε η οργάνωση, από τις ιδιαίτερες συζητήσεις που έγιναν και από τη θετική αποδοχή που συναντούσε η πρότασή μας. Θα μπορούσε ο κόσμος που παρευρέθηκε να ήταν πολύ περισσότερος, γιατί, πραγματικά, απευθυνθήκαμε πλατιά και γιατί είχαμε τέτοια μηνύματα. Μηνύματα αγωνίας από έναν κόσμο για τη ζωή του που βλέπει να του τη ρημάζουν κάθε μέρα, αλλά και πίεσης, για να μπει μπροστά η Αριστερά.