Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

18 Ιουλ 2012

Ιδιωτικοποιήσεις: Το μεγάλο πλιάτσικο ξεκινά

Η επέκταση του κεφαλαίου σε τομείς που κατείχε το κράτος ξεκινά στη χώρα μας από την αρχή της δεκαετίας του '90, όπου με βάση και το Μάαστριχτ, άλλοτε με την αγαρμποσύνη του Μητσοτάκη και άλλοτε με τη μεθοδικότητα των μετοχοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ, το πάρτι εξελίσσεται συστηματικά και ασταμάτητα μέχρι τις μέρες μας.
Ο πλούτος που διακυβεύεται όλα αυτά τα χρόνια είναι τεράστιος, ιδιαίτερα αν αποτιμηθεί στη βάση των γεωπολιτικών δεδομένων. Τόσο τα λιμάνια, οι δρόμοι, οι σιδηρόδρομοι και τα αεροδρόμια της χώρας, όσο και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας αλλά και οι κάθε λογής πηγές της, είναι χρόνια τώρα επίδικα ενός σκληρού ανταγωνισμού με άμεσες και σοβαρές πολιτικές παρενέργειες κάθε φορά. Ο Σαμαράς έριξε τον Μητσοτάκη στην πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ενώ ο Καραμανλής μπήκε στο χρονοντούλαπο γιατί επέμενε υπέρ των ρώσικων αγωγών που ήταν γεωπολιτικά μη επιτρεπτοί από τις ΗΠΑ.
Σήμερα, με βάση τον εκβιασμό του χρέους, τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά μέσω της τρόικας απαιτούν την άμεση εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας. Το ξεπούλημα όσο όσο αυτού του πλούτου ήταν πολύ συγκεκριμένος στόχος για την τρόικα από την αρχή της κρίσης χρέους και των μνημονίων σωτηρίας! Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι έτοιμη από καιρό να τα βγάλει όλα αυτά στο σφυρί. Ο Σαμαράς σε κάθε Ζάππειο  τόνιζε (σαν βασικό στοιχείο του μίγματος της αντιλαϊκής πολιτικής του) το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Στο Ζάππειο 1 μιλούσε για 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό το ποσό πέρασε στο μεσοπρόθεσμο ( Μ.Π.Δ.Σ.) του 2011 αλλά ήδη με την εξειδίκευση του μνημονίου 2 ξεχνιούνται τα 50 δισ. και μπαίνουν στόχοι εκποίησης συγκεκριμένων φιλέτων με αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2015 και στόχο την εκποίηση όλης της δημόσιας περιουσίας. Σήμερα όχι μόνο δε γίνεται συζήτηση για τα 50 δισ., μα αντίθετα η τρόικα απαιτεί ν’ αρχίσει το πάρτι άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση. Απαιτούν μετ’ επιτάσεως να βρεθεί  πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ( Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) έτσι ώστε  να ολοκληρώνονται άμεσα οι πωλήσεις. Ο άνθρωπός τους, υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας, φρόντισε τη βδομάδα που πέρασε να υπογράψει την πώληση 4 αεροσκαφών  Αirbus που καθυστερούσε εδώ και μήνες, κατανοώντας ότι το μόνο πλέον που ικανοποιεί τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά είναι συγκεκριμένες κινήσεις στην κατεύθυνση λεηλασίας του πλούτου της χώρας και φυσικά των δικαιωμάτων του λαού.

Το πάρτι των λύκων ρημάζει τα λαϊκά δικαιώματα
Δε θα σταθούμε σ’ αυτό το άρθρο σε ενδεχόμενες και πολύ σοβαρές περιπλοκές που  υπάρχουν από συγκρούσεις που ήδη εξελίσσονται στο παρασκήνιο και μπορεί να ενταθούν άγρια μπροστά στο μοίρασμα της λείας. Συγκρούσεις που, όπως είδαμε, δεν θα έχουν μόνο οικονομική διάσταση. Αυτά άλλωστε θα φανούν στην ώρα τους. Αυτή την ώρα θα λέγαμε πως το πόσο ομαλά θα εξελιχθεί το πλιάτσικο θα κριθεί από το πόσο έχει σταθεροποιηθεί, έστω σχετικά και προσωρινά, το νέο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, το νέο συμβόλαιο μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο της χώρας. Και λέμε σχετικά και προσωρινά γιατί είναι δοσμένο το ρευστό και εξαιρετικά πυρακτωμένο  γεωπολιτικό πεδίο στην περιοχή γύρω μας και αυτό επιδρά άμεσα και στις εξελίξεις στη χώρα μας. Ίδωμεν… Κρίσιμος επίσης παράγοντας είναι η εξέλιξη των λαϊκών αντιστάσεων…
Έχει αξία και σημασία όμως άμεσα να αναφερθούμε στο αντιλαϊκό πλαίσιο που στήνεται χρόνια τώρα με άξονα την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου. Και από την πλευρά μας τοποθετιόμαστε ακριβώς με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να έχουμε αταξικές συνδιαχειριστικές αυταπάτες με άξονα το δημόσιο τομέα και άλλα χαρούμενα που ανθούν στην αριστερά μας. Στη βάση αυτή, η αντίθεσή μας στις ιδιωτικοποιήσεις και στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου δε συναντιέται με εναλλακτικά προγράμματα διαχείρισης της κρίσης και του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά εντάσσεται σ’ ένα πλαίσιο πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
     Οι μαζικές λαϊκές αντιστάσεις χρόνια τώρα και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία έχουν συγκρουστεί με την πολιτική των πανάκριβων λογαριασμών της ΔΕΗ και των επίσης πανάκριβων εισιτηρίων στις μεταφορές, με το εισιτήριο και την ταυτόχρονη υποβάθμιση στα νοσοκομεία, παρότι η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ και τα νοσοκομεία είναι ακόμη κρατικά. Από την πλευρά μας έχουμε καταγγείλει την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών όρων λειτουργίας σε μια σειρά ΔΕΚΟ και κρατικές υπηρεσίες και ποτέ δεν αρκεστήκαμε στο να μείνουν κρατικές. Όμως χρόνια τώρα μια σειρά κρατικές υπηρεσίες μπαίνουν σε καθεστώς εξυγίανσης ακριβώς για να ξεζουμιστούν οι εργαζόμενοι και να πάψουν να παρέχουν δωρεάν ή έστω φτηνές υπηρεσίες στο λαό.
Η Τραινοσέ, π.χ., μείωσε τελευταία το προσωπικό της κατά 55%, τους μισθούς κατά 45%, κόπηκαν μια σειρά γραμμές, τα εισιτήρια έγιναν πανάκριβα και έτσι οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων έχουν ξεχάσει αυτά που ήξεραν, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι χρήστες των υπηρεσιών της. Γίνεται μ’ αυτόν τον τρόπο μια χαρά φιλέτο προς ιδιωτικοποίηση.
Για να αγοραστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να πάψουν να έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι σ’ αυτές και ταυτόχρονα να πάψουν να παρέχουν ποιοτικές, ασφαλείς και δωρεάν ή έστω φτηνές υπηρεσίες στο λαό. Και βέβαια στις ιδιωτικοποιημένες πλέον επιχειρήσεις δε γίνεται λόγος ούτε για φτηνές ούτε για ασφαλείς υπηρεσίες, ούτε βέβαια για δικαιώματα εργαζομένων σ’ αυτές. Να γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις παρά την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα του συστήματος περί αντικρατισμού, ανάπτυξης και αντιμετώπισης του χρέους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ωμή υπηρέτηση της πολιτικής “όλα στο κεφάλαιο, όλα για το κεφάλαιο”. Κάθε άλλο παρά θα περισωθούν οι μισθοί και τα λαϊκά εισοδήματα με τις ιδιωτικοποιήσεις όπως ξεδιάντροπα αποπροσανατολίζουν. Αντίθετα, η σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση, όταν εξασθενούν οι αντιστάσεις του λαού, αναζωπυρώνεται σαν λαίλαπα, όπως ήδη συμβαίνει κατακαλόκαιρο.
 Αφού ρήμαξαν τα νοσοκομεία της περιφέρειας θέλουν, λέει, τώρα να τα αξιοποιήσει ο ιδιωτικός τομέας για προσέλκυση ιατρικού τουρισμού. Ήδη έξι ξεπουλήματα (κρατικά λαχεία, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΙΒΕ, Ελληνικό, Κασσιόπη Κέρκυρας, Άφαντου Ρόδου) είναι σ’ εξέλιξη. Εννέα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας και δεκατρία υπό διαμόρφωση. Όμως δε θα μείνουν εκεί. Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας και της ασφάλισης είναι ήδη ανησυχητικές. Πλέον είναι απόλυτα φανερό πως δεν έχουν σκοπό ν’ αφήσουν τίποτε όρθιο. Αλίμονο, λοιπόν, αν ο λαός σταματήσει ν’ αντιστέκεται με όρους υπεράσπισης των δικαιωμάτων του και πειστεί από συνδιαχειριστικές αυταπάτες. Αλίμονο αν αργήσει η παραπέρα πολιτικοποίηση των σοβαρών αντιστάσεων του λαού μας προκειμένου να συνεχιστούν πιο αποτελεσματικά.
Ο λαός μας θα λέγαμε πως κατανοεί ήδη ότι στόχος των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και της ντόπιας αστικής τάξης είναι η λεηλασία του πλούτου της χώρας και ταυτόχρονα κάθε δικαιώματος του κόσμου της δουλειάς. Υπάρχουν αντικειμενικοί όροι, παρά τη σφοδρότητα της επίθεσης, να δυναμώσουν οι μαζικές αντιστάσεις για να υπερασπιστεί ο λαός τη ζωή και το δίκιο του. Έστω και αν η υπεύθυνη αριστερά των εκλογικών ποσοστών που ετοιμάζεται για κυβερνητικούς ρόλους τον καλεί να αρκεστεί στα συσσίτια και στη φιλανθρωπία των γιατρών χωρίς σύνορα και άλλων ΜΚΟ.
Ο λαός μας μπορεί και πρέπει να κινείται διαφορετικά. Οι αριστεροί που δε θαμπώνονται με τα καθρεφτάκια του συστήματος αλλά συνεχίζουν να οργίζονται με τη βαρβαρότητά του μπορούν να συμβάλουν ώστε να μπουν στόχοι μαζικής διεκδίκησης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός δεν πρέπει να χαρίσει κανένα δικαίωμά του. Να συμβάλουμε ακόμη πιο αποφασιστικά για να δυναμώσουν οι αντιστάσεις σ’ όλο το πλαίσιο της εξάρτησης, που, πέρα από κινδύνους για την ειρήνη και τη δημοκρατία, λεηλατεί ανοιχτά πλέον τον πλούτο της χώρας, το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και υποθηκεύει επικίνδυνα το μέλλον του λαού.