Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

18 Ιουλ 2012

Στη φοροεπιδρομή και στη φοροληστεία
Μόνη απάντηση οι αγώνες μας

Πραγματική φοροκαταιγίδα και χαρατσοθύελλα μες στο κατακαλόκαιρο έχει ξεσπάσει αυτή τη περίοδο πάνω στο λαό και στους εργαζόμενους. Την στιγμή που στη χώρα μας οι άνεργοι πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο («επίσημα στοιχεία» ΕΛΣΤΑΤ), που το 68% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (έκθεση Κομισιόν), που τα καθημερινά λουκέτα σε επιχειρήσεις και μικρομάγαζα αποκτούν μορφή χιονοστιβάδας, που η εργοδοσία κήρυξε «στάση πληρωμών» και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, που οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν  να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις καθημερινές τους ανάγκες και η πλειοψηφία του λαού μας έχει ξεγράψει τις καλοκαιρινές διακοπές…, την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση προωθείται μια πρωτοφανής φορολογική λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Σχεδόν πενταπλάσιοι (!) από πέρυσι είναι οι φόροι που έβαλε στόχο να μαζέψει φέτος η κυβέρνηση. 5,1 δισ. έσοδα από φόρους προβλέπουν για φέτος οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου από 1,1 δισ.  που ήταν πέρυσι!  Δηλαδή πολύ περισσότεροι φόροι για πολύ λιγότερα εισοδήματα!  Δεν διστάζουν να φορολογήσουν ακόμα και τη φτώχεια. Με τα κόλπα των τεκμηρίων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν ακόμα και οι χωρίς εισόδημα άνεργοι που τυχαίνει νά ΄χουν ένα σπίτι!  Από 1 μέχρι 2 μηνιάτικα υπολογίζεται ο μέσος φόρος που θα πληρώσει κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος. Στα ίδια επίπεδα είναι και η φορολογική επιβάρυνση για μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα 2 στα 3 εκκαθαριστικά βγαίνουν χρεωστικά (πληρώνουν) όταν στις περσινές δηλώσεις η αναλογία ήταν 2 στους 10 (!), ενώ ο μέσος φόρος που προκύπτει ανέρχεται στα 1.540 ευρώ! Και μιλάμε μόνο για τους άμεσους φόρους, χωρίς δηλαδή να υπολογίζουμε την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος από την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ).
Φοροεπιδρομή και φοροληστεία λοιπόν άνευ προηγουμένου. Το αφορολόγητο μειώθηκε στα 5.000 ευρώ από 12.000 που ήταν το 2011, η έκπτωση φόρου για τη δαπάνη των ενοικίων μειώθηκε  στα 100 ευρώ από 240 ευρώ που ήταν πέρυσι, μείωση από τα 240 στα 100 ευρώ έχουμε και στις φοροαπαλλαγές για τα φροντιστήρια, από 20% σε 10% μειώθηκε η έκπτωση φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων κλπ. Με τους αλλεπάλληλους φορολογικούς νόμους που ψηφίστηκαν καθ’ υπαγόρευση του μνημονίου, οι οποίοι κατάργησαν ουσιαστικά το αφορολόγητο, πετσόκοψαν τις φοροαπαλλαγές και εκτόξευσαν τα «τεκμήρια διαβίωσης» έχουμε μια βίαιη αφαίρεση εισοδήματος από τις τσέπες των εργαζομένων. Μια βίαιη μεταφορά τεράστιου πλούτου από «τους κάτω» προς «τους πάνω».
Και δεν είναι μόνο αυτά. Σαν να μην έφταναν οι δυσβάσταχτοι φόροι έχουμε τα παλιά και νέα χαράτσια που έρχονται να αποτελειώσουν το λαϊκό εισόδημα:
-    Το «τέλος αλληλεγγύης» για το 2011 (1% για 12.000 έως 20.000 ευρώ εισόδημα και 2% από 20.000 έως 50.000 ευρώ) που θα κληθούμε να το πληρώσουμε μαζί με το φετινό εκκαθαριστικό ενώ ήδη πληρώσαμε ή ακόμα πληρώνουμε τις δόσεις για το 2010. Ταυτόχρονα από 1 Γενάρη έχουμε και την παρακράτηση που γίνεται κάθε μήνα από τις μισθοδοσίες για τα τρέχοντα εισοδήματα του 2012. Με δυο λόγια, τριπλό χαράτσωμα.
-    Το «τέλος επιτηδεύματος» που θα πληρώσουν αυτοαπασχολούμενοι και  μικροεπαγγελματίες και που για το 2012 αυξήθηκε και αυτό στα 500 ευρώ (για πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες) και στα 400 ευρώ (για πόλεις με μικρότερο πληθυσμό) από 300 ευρώ που ήταν στο 2011.
Αυτά όσον αφορά «μόνο» στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Όμως η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα δεν τελειώνει εδώ. Από πίσω έρχεται το νέο χαράτσι της ΔΕΗ (τα πρώτα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν νά 'ρχονται από τις 24 Ιούλη), η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από το φθινόπωρο του 2012 κλπ. Και από κοντά φορολογικό σαφάρι για πάνω από 900.000 φορολογούμενους με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων (!) για ληξιπρόθεσμα χρέη από 300 ευρώ και πάνω! Φορομπηξία χωρίς τελειωμό.
Η συγκυβέρνηση της «επαναδιαπραγμάτευσης», της «επιμήκυνσης» και της «απαγκίστρωσης»  αποδεικνύεται γερά αγκιστρωμένη στο μνημόνιο, δουλικά υποτακτική στα ξένα αφεντικά της και αδιαπραγμάτευτη μόνο απέναντι στο λαό,  εφαρμόζοντας «κατά γράμμα», απαρέγκλιτα, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς λοξοδρομήσεις όλα τα μέτρα εξαθλίωσης των εργαζομένων. Χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται ήδη με την πλάτη στον τοίχο αδυνατώντας να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους. Τα «κροκοδείλια» δάκρυα της κυβέρνησης δεν πείθουν κανέναν. Όσο και να παραταθούν οι προθεσμίες των δηλώσεων, όσο και να αυξηθούν οι δόσεις, όσες ευκολίες πληρωμής και αν γίνουν, επί της ουσίας τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, η φοροαφαίμαξη θα παραμείνει.
Λαός και εργαζόμενοι τίποτα δεν έχουν να περιμένουν από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, τίποτα δεν έχουν να περιμένουν από το κοινοβουλευτικό θέατρο των «επερωτήσεων» και των «νομοθετικών πρωτοβουλιών», τίποτα δεν έχουν να περιμένουν από τον διαγκωνισμό προτάσεων και εντυπωσιασμού της «αντιμνημονιακής» αντιπολίτευσης. Μπορούν να ελπίζουν μόνο στο δικό τους κίνημα, μόνο στους δικούς τους αγώνες. Κάθε αναμονή, κάθε αυταπάτη, κάθε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, κάθε ανάθεση στη «μαχητική και υπεύθυνη» αξιωματική αντιπολίτευση, κάθε υποστολή των κινηματικών διαδικασιών οδηγεί σε ακόμα χειρότερες μέρες. Λαός και εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αντισταθούν. Συνεχίζοντας στα βήματα των μεγάλων λαϊκών και εργατικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων. Απαιτώντας τη δραστική μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων. Να μην ισχύσει η μείωση-κατάργηση του αφορολόγητου και των φοροαπαλλαγών. Απαιτώντας την κατάργηση των χαρατσιών. Διεκδικώντας δουλειά, εισόδημα, πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αγωνιζόμενοι ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Συλλογικά και όχι ατομικά, μαζικά και οργανωμένα, με όρους κινήματος μπορεί και πρέπει να αντισταθούμε στη φοροεπιδρομή και στα χαράτσια, να ανατρέψουμε τη φορομπηχτική πολιτική, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας κλέβουν. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης!