Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

20 Νοε 2013

Όχι στη χωματερή στην Ηλεία!
Νίκη στον αγώνα των κατοίκων!

Τον τελευταίο καιρό, έπεσε σαν βόμβα στους κατοίκους του νομού Ηλείας και συγκεκριμένα των δήμων Μακρίσια, Αλφειούσα και Φλόκα, η δημιουργία χωματερής και η εγκατάσταση μονάδας δεματοποιητή σκουπιδιών, στην περιοχή Λίμνες. Η παράνομη αυτή χωματερή πρόκειται να γίνει μέσα στο δάσος, δίπλα στο φράγμα και το ποτάμι του Αλφειού, το οποίο αρδεύει μεγάλο τμήμα καλιεργήσιμων περιοχών και διασχίζει αρκετές κατοικημένες περιοχές.
Μπροστά στην αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος των απορριμάτων που υπάρχει στην Ηλεία, αποφασίστηκε από τις Αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, σε ένα μέρος στο οποίο και στο παρελθόν είχε κριθεί παράνομη η δημιουργία χωματερής. Αυτό εντάσσεται στις προσπάθειες του συστήματος να «επιλύσει» το ζήτημα των σκουπιδιών, μετατρέποντας μεν κατοικημένες περιοχές σε χαβούζες, επωφελόντας δε κάθε είδους μεγαλοκαρχαρίες και εργαλάβους.
Η απόφαση αυτή, ωστόσο, πάρθηκε χωρίς τον ...ξενοδόχο, αφού οι κάτοικοι της περιοχής αμέσως αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση. Γρήγορα, λοιπόν, συγκρότησαν μια επιτροπή αγώνα και κατέλαβαν τον χώρο αυτό, εμποδίζοντας τα απορριματοφόρα και τα μηχανήματα να προβούν στην δημιουργία εγκατάστασης της μονάδας δεματοποιητή. Η καθημερινή τους μαζική περιφρούρηση της περιοχής, οι διαμαρτυρίες στα γύρω χωριά αλλά και στο κέντρο του Πύργου και η συσπείρωση όλο και περισσότερου κόσμου στον αγώνα δεν έμειναν αναπάντητα από το σύστημα.
Όταν, στις μέρες μας, αυτός που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια σε αυτή την βάρβαρη πολιτική, στοχοποιείται και καταστέλεται, επόμενο ήταν να χτυπηθεί και αυτή εστία αντίστασης. Παρόλο, λοιπόν, που ο εν εξελίξει στην Ηλεία αγώνας μετράει λίγες μέρες από τότε που ξεκίνησε, ήδη βλέπουμε κάποια κοινά γνωρίσματα με τον μεγαλειώδη αγώνα της Κερατέας και της Χαλκιδικής, ως προς τον τρόπο απάντησης του κράτους και των μηχανισμών του. Από την αρχή σχεδόν, ο δήμαρχος προέβη σε μηνύσεις εναντίον όποιων αγωνίζονται, καθώς επίσης και σε όσους δημοσιογράφους της τοπικής κοινωνίας ανοίγουν το θέμα. Βέβαια, δεν έμεινε εκεί και ξεκίνησαν οι προσαγωγές και οι συλλήψεις των κατοίκων, καθώς και η καταγραφή των αριθμών κυκλοφορίας όσων βρίσκονται στην κατάληψη. Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν η «απαγωγή» ενός κάτοικου από την αστυνομία, την ώρα που έφευγε από το χώρο της κατάληψης, τον οποίο δεν άφησαν ούτε να επικοινωνήσει με την οικογένεια του. Οι συλληφθεντες τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω τόσο του αβασίμου των κατηγοριών όσο και της μαζικότητας του κόσμου που αντέδρασε. Την εμφάνισή τους έκαναν και τα ΜΑΤ, τα οποία έκλεισαν με κλούβες τους περιμετρικούς δρόμους και προσήγαγαν 6 άτομα, αφήνοντας τα απορριματοφόρα να αδειάσουν τα σκουπίδια που μετέφεραν.
Όλα αυτά όχι μόνο δεν έβαλαν φρένο στον αγώνα των κατοίκων αλλά τους όπλισαν με πείσμα να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά. Πλέον και οι ίδιοι έχουν καταλάβει πως είναι μονόδρομος η αντίσταση ενάντια στην ολοκληρωτική καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής τους, με την μόλυνση του ποταμού και των καλλιεργειών τους, που καθιστά μη βιώσιμη τη διαμονή στις κοντινές περιοχές. Οι κάτοικοι της Ηλείας έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν την περιοχή τους, να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις, χωρίς αυταπάτες για το ρόλο και τα όρια των δικαστηρίων, του ΣΤΕ και των διάφορων θεσμικών οργάνων. Ο δίκαιος αυτός αγώνας του λαού της Ηλείας μπορεί να τροφοδοτήσει πολύ θετικά το λαϊκό κίνημα αντίστασης που οικοδομείται. Μπορεί να παλέψει ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης, της εξαθλίωσης, της τρομοκρατίας και στην υποβάθμιση της ζωής που επιφέρει αυτή η χωματερή!