Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

6 Νοε 2013

Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά του Παντείου: ένα ακόμη χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας

Το προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκε, από τη Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου, η εισαγωγή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, με ετήσια εισφορά που μπορεί να φτάνει και το ποσό των 4.000€. Η απόφαση, ουσιαστικά, θα επικυρωθεί το τρέχον διάστημα με την διεξαγωγή του συμβουλίου διοίκησης, το οποίο έρχεται να εκπληρώσει τον βασικό του ρόλο μέσα στη σχολή, να περάσει δηλαδή, με όσο δυνατόν πιο ανώδυνο για το σύστημα τρόπο, τα μέτρα που τσακίζουν τα φοιτητικά μας δικαιώματα.
Γίνεται μάλιστα ξεκάθαρο, ότι η απόφαση της Συγκλήτου για επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και στην προπτυχιακή βαθμίδα, τσακίζοντας μια και καλή τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Στόχος τους, στην προκειμένη περίπτωση, είναι το πέταγμα μεγάλου τμήματος της νεολαίας από την εκπαιδευτική διαδικασία και η αναίρεση του δικαιώματος της νεολαίας στις δωρεάν σπουδές. Σε αυτή την βάση, τα δίδακτρα στη μεταπτυχιακή βαθμίδα θα λειτουργήσουν, γενικότερα, ως μοχλός πίεσης για περαιτέρω ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στις προπτυχιακές σπουδές. Θέλουν, έτσι, να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο αφιλόξενο για τα παιδιά των λαικών οικογενειών, αφού όσοι μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.
Τι σημαίνει άραγε αυτό;
Αυτό που συντελείται στην εκπαίδευση είναι η διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου με ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς και ενός χώρου έντονης πειθάρχησης, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες θα είναι παρελθόν. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο του μνημονίου που πρόκειται να εναρμονιστεί πλήρως με τις ανάγκες του συστήματος και της κατακερματισμένης παραγωγής.
Ο νόμος–πλαίσιο και το σχέδιο Αθηνά αποτελούν γέννημα θρέμμα της ίδιας πολιτικής. Οι διαγραφές φοιτητών βρίσκονται προ των πυλών ενώ η εντατικοποίηση, με τα καθημερινά 6ωρα εργαστήρια, είναι συχνό φαινόμενο. Το σχέδιο Αθηνά, που αφορά άμεσα και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του ενώ σε ένα πρωταρχικό στάδιο βρίκσονται και οι συγχωνεύσεις των τμημάτων. Είναι προφανές ότι οι ελιγμοί, καθώς και οι αργές αλλά σταθερές κινήσεις του υπουργείου όλο αυτό το διάστημα, έχουν ως στόχο να κάμψουν την αντίσταση των φοιτητών, ώστε να μπορούν εύκολα να περάσουν τα μέτρα.
Αυτή η βίαιη επίθεση που δέχεται ο φοιτητόκοσμος δεν είναι κάτι το ξέχωρο από την επίθεση που βιώνει το σύνολο του λαού. Οι απολύσεις των εργαζομένων, ο φασισμός και η τρομοκρατία, η ανεργία, η πείνα και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού ενάν στόχο έχουν, να τσακίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν έπειτα από μεγάλες μάχες.
Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή, από πλευράς της Συγκλήτου, αποτελεί ευθεία πρόκληση απέναντι στα κεκτημένα δικαιώματα του φοιτητικού κινήματος και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να ενεργοποιηθούν ξανά, σε αγωνιστική κατεύθυνση, με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές, στη δουλειά, στις ελευθερίες.