Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

18 Νοε 2013

ΝΕΠΑΛ: Εκλογές με πολλά ερωτηματικά

Την ερχόμενη Τρίτη, 19 του Νοέμβρη, πρόκειται να διεξαχθούν γενικές εκλογές στο Νεπάλ, για την εκλογή της συντακτικής συνέλευσης, η δεύτερη μεγάλη εκλογική διαδικασία μετά την λήξη του ένοπλου αγώνα των Μαοϊκών το 2006 και ύστερα από την πρώτη αναποτελεσματική συντακτική που προήλθε από τις εκλογές του 2008 και διαλύθηκε το 2012. Απο τότε, η χώρα έχει υπηρεσιακές κυβερνήσεις, πρώτα την πολιτική του Μπαταράι και ύστερα την υπερκομματική του αρχιδικαστή Regmi που διόρισε ο πρόεδρος, στην βάση συμφωνίας των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων, των γνωστών παλιών αστικών-ρεφορμιστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού) των Πρατσάντα-Μπαταράι.
Για την πραγματοποίηση των εκλογών και για να μην παραταθεί η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, πίεζαν πολλές δυνάμεις εντός και εκτός των συνόρων. Υπέρ των εκλογών τάχθηκε η Ινδία, οι ΗΠΑ που έστειλαν το κέντρο Κάρτερ μαζί με τον πρώην πρόεδρο για επιτήρηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση με δεκάδες παρατηρητές, οι ξένοι δωρητές και πάροχοι της οικονομικής βοήθειας και φυσικά η εγχώρια ελίτ. Επιδίωξη όλων η λήξη της περιόδου της πολιτικής μετάβασης, η δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η ολοκλήρωση του πολιτικού και οργανωτικού αφοπλισμού των επαναστατικών δυνάμεων της νεπαλέζικης κοινωνίας.
Στον αντίποδα αυτής της επιχείρησης, βρίσκεται μια συμμαχία αντιπολιτευομένων κομμάτων με επικεφαλής το ΚΚΝ(Μαοικό), μια μεγάλη ομάδα μελών και στελεχών των Μαοϊκών που αποσπάσθηκαν από το ενιαίο κόμμα, ύστερα από την στροφή της ηγεσίας Πρατσάντα-Μπαταράι. Η συμμαχία αυτή έχει καλέσει σε μποϋκοτάρισμα των εκλογών, οργάνωσε απεργίες και αποκλεισμούς και έχει διακηρύξει πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.
Δωδεκάμισι εκατομμύρια Νεπαλέζοι γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, από τα δεκαέξι εκατομμύρια ψηφοφόρους, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της κακής οργάνωσης των εκλογών αλλά και των αντιδράσεων σε πολλές περιοχές που ελέγχουν οι οπαδοί του ΚΚΝ(Μαοϊκού). Η κυβέρνηση έχει βγάλει τον στρατό στους δρόμους, για να εγγυηθεί την διεξαγωγή των εκλογών, αναφέρονται έφοδοι σε σπίτια μαοϊκών στελεχών και συλλήψεις ενώ, όσο πλησιάζει η Τρίτη, η αντιπαράθεση οξύνεται.
Οι εκλογές θα γίνουν και μένει να δούμε το αποτέλεσμά τους. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως αυτές δεν θα μπορέσουν να δώσουν διέξοδο στις αντιθέσεις και πως η χώρα θα συνεχίζει να βρίσκεται για καιρό σε ένα σταυροδρόμι με πολλά ενδεχόμενα ανοικτά.