Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

18 Νοε 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκη στο δίκαιο αγώνα των καθαριστριών!

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και ένα μήνα οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών με συνεχείς συγκεντρώσεις στο υπουργείο και τη Βουλή. Οι 595 καθαρίστριες είναι σε διαθεσιμότητα από τις 18 Σεπτέμβρη, ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Στουρνάρα και Μητσοτάκη με την οποία καταργούνται και οι 595 οργανικές και προσωρινές θέσεις στην καθαριότητα, καλυμμένες και κενές. Πρόκειται για αορίστου χρόνου εργαζόμενες τετράωρης απασχόλησης που δούλευαν στο υπουργείο, σε εφορίες, σε τελωνεία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Στις 16 Οκτώβρη, στην πανελλαδική τους κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών και πορεύτηκαν προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με νέα συγκέντρωση το απόγευμα που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα. Από τότε έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη δουλειά, έχοντας καθαρό ότι το ενδεχόμενο να "μετακινηθούν στις υπηρεσίες καθαριότητας άλλων υπουργείων" δεν ήταν παρά φούμαρα των στελεχών της κυβέρνησης που προσπάθησαν να τις αποτρέψουν από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Άλλωστε, οι προθέσεις του υπουργείου για εργολαβοποίηση της καθαριότητας είχαν ήδη εκφραστεί με υπομνήματα προς τις διευθύνσεις των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα που τους ζητούσαν να κάνουν "έρευνα αγοράς" για ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Καλώντας σε συμπαράσταση εργαζόμενους και ανέργους, οι καθαρίστριες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα χαρίσουν τη δουλειά τους και ότι θα βρίσκονται κάθε μέρα έξω από το υπουργείο μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις.
Την Τρίτη 5 Νοέμβρη, μια μέρα πριν τη γενική απεργία, οι καθαρίστριες ήρθαν αντιμέτωπες με τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ώρα που οι υπάλληλοι της τρόικας έφευγαν από μυστική έξοδο με συνοδεία, προκειμένου να αποφύγουν τις αποδοκιμασίες. Πέρασαν το βράδυ εκεί, για να αποκλείσουν ξανά δύο εισόδους την επομένη από νωρίς το πρωί και να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση μαζί με απολυμένες από όλη την Ελλάδα. Το μπλοκ τους, μαζικό και μαχητικό με παλμό, κέρδισε τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των υπόλοιπων διαδηλωτών. Οι συγκεντρώσεις τους δεν σταμάτησαν τις επόμενες μέρες, με το Σάββατο 9 Νοέμβρη να βρίσκονται στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής.
Την Τρίτη 12 Νοέμβρη ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Στουρνάρα με τους υπαλλήλους της τρόικα. Οι καθαρίστριες ήταν για μια ακόμα μέρα συγκεντρωμένες έξω από το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα, ενώ τα στελέχη του υπουργείου και της τρόικα έμπαιναν στα κρυφά με σκοπό να αποφύγουν τη συνάντηση. Κατά την έξοδο των τροϊκανών, τα παρατεταγμένα ΜΑΤ επιτέθηκαν στις απολυμένες τραυματίζοντας μια γυναίκα στο χέρι. Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει την αγανάκτηση των απολυμένων καθαριστριών από τις οποίες η κυβέρνηση στερεί ακόμα και τα 400 ευρώ που κέρδιζαν με τη σκούπα στο χέρι.
Οι απολυμένες -προς το παρόν- καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν ότι η πολιτική της τρόικα και της κυβέρνησης που οδηγεί εκατομμύρια στην εξαθλίωση δεν θα προχωρήσει δίχως αντιστάσεις. Η αποφασιστικότητα και η καθαρή τους στάση με καθημερινές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις μέχρι τη δικαίωση και την επαναπρόσληψή τους, αναδεικνύουν τις δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι όταν αποφασίζουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Το κάλεσμά τους προς άλλους εργαζόμενους, διαθέσιμους, απολυμένους και άνεργους για συμπαράσταση, αλλά και κοινό αγώνα αποκαλύπτει την ίδια αναγκαιότητα που έχει φανεί σε κινητοποιήσεις πολλών ακόμα κλάδων και ομάδων εργαζόμενων: τη συμπόρευση των επιμέρους εστιών σε ένα Μέτωπο Αντίστασης που θα δίνει με μαζικούς όρους τη μάχη απέναντι στην επίθεση του συστήματος, θα πετυχαίνει νίκες που θα βελτιώνουν τους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων και του λαού και θα οικοδομεί όρους ανατροπής των συσχετισμών υπέρ του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
• Νίκη στο δίκαιο αγώνα των καθαριστριών!
• Καμία απόλυση! Άμεση επαναπρόσληψή τους στη δουλειά!