Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

21 Νοε 2013

Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Πώς να το δει κανείς;

Σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται η επίθεση κυβέρνησης και τρόικας ενάντια στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, πραγματοποιείται το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, στα τέλη του μήνα.
Ένα συνέδριο που, απ' ότι όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να συνεισφέρει στους αγώνες που διεξάγονται σε χώρους του Δημοσίου και αυτό ως αποτέλεσμα της γραμμής συμβιβασμού και υποταγής της ηγεσίας της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Το βασικό άγχος των κυρίαρχων παρατάξεων, σε τέτοιου είδους διαδικασίες, παραμένει η εκλογική καταγραφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα τελευταία συνέδρια της συνομοσπονδίας, πολύ λίγος χρόνος αφιερώνεται στην ουσία της πολιτικής και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι το βασικό επίδικο, σε συνδυασμό φυσικά με τον προβληματισμό για την οργάνωση του αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων απέναντι στην συνεχώς κλιμακούμενη αντεργατική επίθεση και την συνακόλουθη επιδείνωση της θέσης τους.
Ακόμα πιο χαρακτηριστική υπήρξε η στάση της ΑΔΕΔΥ στους αγώνες του πρόσφατου διαστήματος, όπου όχι μόνο δεν έκανε κάτι για την συνολικοποίησή τους αλλά αντίθετα έκανε ό,τι περνούσε απ’ το χέρι της για την απομόνωση και την υπονόμευσή τους. Τόσο στο ζήτημα της επίθεσης στους υγειονομικούς όσο και στους εκπαιδευτικούς, η στάση της υπήρξε από αδιάφορη ως εχθρική και αυτό δεν προοιωνίζει τίποτα το θετικό για το μέλλον.
Η αντανάκλαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει συνολικά το πολιτικό σκηνικό είναι ίσως κάτι που θα φανεί μέσα στο συνέδριο. Το πώς θα εμφανιστούν οι παρατάξεις, τι συμμαχίες θα γίνουν, αν θα υπάρξει διαφοροποίηση τμημάτων τους, είναι «ενδιαφέροντα» ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένονται «ανατροπές», κυρίως από άποψη ουσίας. Αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο αλλού, στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους που έχουν στοχοποιηθεί και όπου η αντίσταση και η διεκδίκηση είναι όρος ζωής πλέον. Ίσως τότε τα συνέδρια της ΑΔΕΔΥ να αποκτήσουν κάποια αξία, έστω και εξ αντανακλάσεως.
Αλλά αυτό είναι ζήτημα των αγωνιστών συνδικαλιστών που θα παρέμβουν μέσα στο συνέδριο να το θέσουν, αναδεικνύοντας αυτήν την κυρίαρχη και καθοριστική πλευρά.