Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

18 Νοε 2013

Η αλλυλεγγύη ισχυρό όπλο στα χέρια των εργαζομένων!
Μια νίκη για τους εργολαβικούς υπαλλήλους των εστιών του ΕΚΠΑ!

Τον τελευταίο καιρό, οι εργολαβικοί υπάλληλοι του εστιατορίου της Α’ ΦΕΠΑ (Φοιτητική Εστία Πανεπιστημιούπολης), που απασχολούνται από την εργολαβική εταιρεία National Services, με ανάθεση και χρηματοδότηση από την ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με φοβερές πιέσεις να υπογράψουν την απόλυσή τους. Την ίδια στιγμή, δεν είχαν πληρωθεί καθόλου για το διάστημα της απεργίας των εργαζομένων, όταν δηλαδή το εστιατόριο δεν λειτούργησε.
Την Πέμπτη 31/10, ο εργολάβος, ερχόμενος από την Πάτρα, κάλεσε τους εργαζόμενους στα γραφεία της ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για να τους παραδώσει τα χαρτιά της απόλυσης. Η απάντηση ήταν άμεση και πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση από τους εργολαβικούς υπαλλήλους, μαζί με αγωνιζόμενους φοιτητές και τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ για καιρό είχαν αναμειχθεί με το ζήτημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργολαβικών. Είχαν μάλιστα καταθέσει και αντίστοιχο ψήφισμα στη γενική τους συνέλευση.
Έτσι, μαζικά, διεκδίκησαν να δουν τα χαρτιά της απόλυσης, στα οποία αναγραφόταν άλλος τόπος εργασίας, ακόμα και άλλο όνομα ενώ η υπογραφή ήταν έτοιμη! Ο εργολάβος έντρομος παρέπεμψε τους εργαζόμενους σε υπεύθυνο της ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο οποίος απαιτούσε να αποσυρθούν οι αλληλέγγυοι από το χώρο, κάτι το οποίο δεν έγινε, στη βάση της συλλογικής διεκδίκησης. Τελικά, οι απολύσεις πάρθηκαν πίσω για όλους τους εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα πληρώθηκαν και οι χρωστούμενοι μισθοί.
Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, δυναμωμένοι και από το δικό τους διαρκή αγώνα, μαχητικά στάθηκαν στο πλευρό των εργολαβικών υπαλλήλων. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η νίκη επιτεύχθηκε τόσο στη βάση της αλληλεγγύης από άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια, όσο και στη βάση της αντιπαράθεσης με συγκεκριμένη στόχευση. Πρόταγμα, δηλαδή, αποτέλεσε η αντίσταση για τις αναγκαίες διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενάντια στις απολύσεις και με την απαίτηση των μισθών τους. Από μια τέτοια μικρή νίκη μπορούμε να βγάλουμε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς, όταν ένας δυναμικός αγώνας, όπως αυτός των εργαζομένων του ΕΚΠΑ, εξελίσσεται, η αντίσταση απλώνει και αλλού. Έφτασε, λοιπόν, και εκεί όπου η απεργία είναι αδύνατη, στην πιο μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, στο συγχρονο δουλεμπόριο των εργολαβιών. Έτσι, ο αγώνας πολλών εργαζόμενων κομματιών δυναμώνει, συγκρούεται μαχητικά με εργοδότες αλλά και με το κράτος και την αντιλαϊκή πολιτική, δικαιώνεται και μπορεί να πετύχει νίκες.