Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

4 Νοε 2013

Αστάθεια και απογοήτευση

Μεγαλύτερη αστάθεια και περισσότερα ερωτηματικά δημιούργησαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία που διεξήχθησαν στις 25 και 26 του Οκτώβρη. Τα δεξιά κυβερνητικά κόμματα που συνασπισμού που κατέρρευσε το καλοκαίρι, καταποντίστηκαν, το φιλοευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήρθε πρώτο αλλά με απώλειες, καινούρια αρχηγικά κόμματα δήθεν διαμαρτυρίας αναδείχθηκαν και το λεγόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα ενισχύθηκε, όχι όμως όσο θα ήθελε, για να γίνει ρυθμιστής σε κυβέρνηση συνασπισμού. Για την σύνθεση της τελευταίας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αν και όποια λύση θα δοθεί θα έχει χαρακτήρα μεταβατικό και προσωρινό.
Έκπληξη των εκλογών θεωρήθηκε η δεύτερη θέση για το κόμμα του «Ναι», με ηγετική φυσιογνωμία μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον Αντρέι Μπαμπίς, έναν πολυεκατομμυριούχο, μεγιστάνα της βιομηχανίας τροφίμων και των αγροχημικών, σλοβακικής καταγωγής. Χαρακτηριστική περίπτωση ολιγάρχη που προήλθε από τα σπλάχνα του παλιού καθεστώτος και μπήκε στην λίστα των πλούσιων του πλανήτη, λεηλατώντας την κρατική περιουσία και αρπάζοντας τις ευκαιρίες των πρώτων χρόνων της κατάρρευσης.
Με έντονα τα στοιχεία της απαξίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος που διαμορφώθηκε ύστερα από την κατάρρευση του ρεβιζιονιστικού καθεστώτος του ανύπαρκτου σοσιαλισμού, με ισχυρές τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αντιθέσεων αναφορικά με τους προσανατολισμούς των μερίδων της ηγετικής ελίτ, οι Τσέχοι -όσοι από τους οποίους πήγαν στις κάλπες- έδειξαν πως δεν έλκονται από καμιά λύση και εκδοχή. Ζώντας σε μια έντονα μεταβατική κατάσταση, δίχως ιδιαίτερες ελπίδες για αλλαγές και ανατροπές, απλά επικύρωσαν την πρόβλεψη πως και στην Τσεχία, η ρευστότητα αναδείχνεται σε κύριο παράγοντα για τις μελλοντικές εξελίξεις.