Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Νοε 2011

Ελεύθεροι τρεις πολιτικοί πρόσφυγες από τη Δυτική Σαχάρα

Στις 3/11, τρεις πολιτικοί πρόσφυγες από τη Δυτική Σαχάρα αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από πολύμηνη στοχοποίηση και «διοικητική κράτηση». Οι καταγγελίες που είχαν κάνει δημόσια στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σχετικά με επανειλημμένες εισβολές αστυνομικών στο σπίτι τους στην Κυψέλη, που συνοδεύονταν και με τους αντίστοιχους ξυλοδαρμούς, είχε σαν αποτέλεσμα να τους στοχοποιήσουν. Σε μπλόκο της ομάδας «Δίας» σ’ ένα αστικό λεωφορείο στην Πατησίων, στις 27 του περασμένου Ιούλη, στο οποίο επέβαιναν, όπου η πλειοψηφία των επιβατών ήταν μετανάστες, οι αστυνομικοί κατέβασαν βίαια μόνο αυτούς περνώντας τους χειροπέδες και τους μετέφεραν στο… γνωστό Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Αφού τους ξυλοκόπησαν, τους απήγγειλαν κατασκευασμένες κατηγορίες και τους παρέπεμψαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Οι ίδιοι δήλωναν πολιτικοί πρόσφυγες και κατέθεσαν αίτηση πολιτικού ασύλου. Ενώ η δίκη τους αναβαλλόταν για την 1/9 (στην οποία αθωώθηκαν οι δύο, ενώ ο τρίτος κρίθηκε ένοχος για «οπλοκατοχή μαχαιριού», χωρίς καν να υπάρχει έκθεση σωματικής έρευνας) και το δικαστήριο ζήτησε την άρση της κράτησής τους, η αστυνομία προχώρησε σε διοικητική κράτησή τους γιατί δεν είχαν τα «νόμιμα χαρτιά». Τους «διασκόρπισε» μάλιστα σε τρία διαφορετικά αστυνομικά τμήματα (Καλλιθέας, Ομόνοιας, Αμπελοκήπων), ενώ τον έναν απ' αυτούς, που είχε κρατηθεί παλαιότερα για 180 ημέρες, τον κράτησε συνολικά περισσότερο χρονικό διάστημα απ' όσο προβλέπεται, εκδίδοντας απόφαση για κράτησή του για άλλες 180 ημέρες! Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 117, για όσους έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου προβλέπεται χρόνος κράτησης 90 ημερών ή συνολικά 180 ημερών αν έχουν ξανακρατηθεί. Φαίνεται πως η… ερμηνεία κι αυτής ακόμα της αστικής νομοθεσίας είναι πολύ σχετική. Μόνο μετά από συνεχείς αιτήσεις του πρόσφυγα αυτού, μετά από προσφυγή του στο «Συνήγορο του Πολίτη» αλλά και κινήσεις αλληλεγγύης, αφέθηκε τελικά ελεύθερος, καθώς και οι δύο συμπατριώτες του.