Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Νοε 2011

Νεπάλ
Σοβαρές καταγγελίες για την ενσωμάτωση-διάλυση του Λαϊκού Στρατού

Οι επικεφαλής της πτέρυγας που αντιτάσσεται στις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του ΕΚΚΝεπάλ (Μαοϊκού) προχώρησαν σε δημόσια καταγγελία της συμφωνίας ενσωμάτωσης-διάλυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που υπέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος μαζί με τα αλλά καθεστωτικά κόμματα. Οι Μοχάν Μπαϊντία (Κιράν), αντιπρόεδρος του κόμματος, και ο Ραμ Μπαχαντούρ Θάπα (Μπαντάλ), γενικός γραμματέας, σε μαζική συγκέντρωση στο Κατμαντού, τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη, τόνισαν μεταξύ άλλων:
«Είναι γνωστό σε όλους ότι ένα έγγραφο συμφωνίας με τίτλο "Συμφωνία ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα σε ζητήματα που περιλαμβάνουν τη διαδικασία ειρήνευσης", το οποίο υπέγραψαν από κοινού ο πρόεδρος του ΕΚΚΝ (Μαοϊκού), ο πρόεδρος του ΚΚΝ (ΕΜΛ), ο πρόεδρος του Νεπαλέζικου Κογκρέσου και ηγέτες του Ενιαίου Δημοκρατικού Μετώπου των Μαντέσι, δόθηκε στη δημοσιότητα. Η συμφωνία αυτή έχει πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία και το κύρος του μεγάλου λαϊκού πολέμου που έκαναν οι μαοϊκοί για δέκα χρόνια, τις προσδοκίες, τις επιδιώξεις και τα όνειρα των μαρτύρων, των εξαφανισμένων και τραυματισμένων αγωνιστών και των εξαιρετικών δειγμάτων αφοσίωσης, ηρωισμού και θυσιών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ). Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να ωραιοποιηθεί αυτή η συμφωνία σαν συμφωνία ιστορική, η οποία μας εισάγει σε μια νέα εποχή, εντούτοις στην ουσία έχει γίνει σύμβολο υποταγής και προδοσίας του έθνους και του λαού. Αντιτασσόμαστε σθεναρά σε μια τέτοιου είδους συμφωνία.
1. Στην αρχή της συμφωνίας δηλώνεται ότι "η πολιτική διαδικασία που συμπεριλαμβάνει και τη συγγραφή του συντάγματος πρέπει να προχωρήσει και να φέρει την ειρηνευτική διαδικασία σε ένα λογικό τέλος". Η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο, αλληλένδετο και ενιαίο τμήμα της ενοποίησης του στρατού και της συγγραφής του συντάγματος.
2. Δηλώνεται ότι "οι μαχητές του μαοϊκού στρατού που θα επιλέξουν την ενσωμάτωσή τους θα πρέπει να αποδεχτούν σε προσωπικό επίπεδο τους κανόνες της υπηρεσίας ασφάλειας". Επίσης ότι "όλα τα όπλα που είναι αποθηκευμένα θα περιέλθουν αυτόματα στην ιδιοκτησία της κυβέρνησης μόλις αρχίσει η διαδικασία ενσωμάτωσης". Αυτές οι διατυπώσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ενσωμάτωση στον στρατό γίνεται σε ατομικό επίπεδο και άοπλα και όχι κατά ομάδες και ένοπλα. Οι αποφάσεις της Διαρκούς Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής λένε ξεκάθαρα ότι η ενσωμάτωση του ΛΑΣ θα γίνει κατά ομάδες και με τον οπλισμό τους σύμφωνα με τα ειδικά κριτήρια της ενσωμάτωσης στον στρατό. Επίσης στη Συμφωνία Ειρήνης και στο Προσωρινό Σύνταγμα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι με την ενσωμάτωση του ΛΑΣ θα διατηρηθεί η ιδιότητα των μαχητών στον στρατό. Όμως φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή είναι ενάντια σε όλες αυτές τις αποφάσεις.
3. Δηλώνεται επίσης ότι οι μαοϊκοί μαχητές θα έχουν την ευθύνη για «την ανάπτυξη, την προστασία των δασών, τη βιομηχανική ασφάλεια και τη διαχείριση κρίσεων». Είναι ενάντια στις αποφάσεις του κόμματος αλλά και την έννοια της ενσωμάτωσης. Ο ρόλος του ΛΑΣ δεν μπορεί να περιοριστεί σε δασοφυλακή ή σεκιούριτι. Οι κομματικές αποφάσεις λένε ότι ο ρόλος του ΛΑΣ μετά την ενσωμάτωση θα είναι η συνοριοφυλακή όπου θα δρα σαν κανονικός μάχιμος στρατός και παραμένουμε σε αυτές τις σωστές αποφάσεις.
4. Η αναλογία της ενσωμάτωσης των στρατών έχει κανονιστεί στο 65% για τις δυνάμεις ασφαλείας και 35% για τον ΛΑΣ. Η μείωση των δυνάμεων του ΛΑΣ που θα ενσωματωθούν έρχεται σε αντίθεση με τις κομματικές αποφάσεις στις οποίες αναφέρεται ότι η ενσωμάτωση θα γίνει με τέτοιον τρόπο που κάθε πλευρά θα έχει 50%.
5. Στο κόμμα μας έχει πολλές φορές τονιστεί ότι η πολιτική εθνικής ασφάλειας πρέπει να διαμορφωθεί προτού γίνει η ενσωμάτωση. Όμως σε αυτό το σημείο δεν γίνεται καμία αναφορά στην παραπάνω συμφωνία. Άποψή μας είναι ότι η πολιτική εθνικής ασφάλειας πρέπει να διαμορφωθεί πριν από την ενσωμάτωση του ΛΑΣ.
6. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στο πακέτο που προτείνεται για όσους μαχητές επιλέξουν την αποκατάσταση, γιατί το θεωρούμε άδικο σε σχέση με τον ρόλο που αυτοί έχουν παίξει στην πολιτική αλλαγή στο Νεπάλ. Τονίζουμε ότι το σχετικό πακέτο αποκατάστασης θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον ρόλο που έχει παίξει ο ΛΑΣ.
7. Αναφέρεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα συμβάλει στην εφαρμογή παλαιότερων συμφωνιών, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες που παραμένουν υπό τον έλεγχο των μαοϊκών θα επιστραφούν με αποζημίωση, ενώ από την άλλη η συμφωνία δεν αναφέρει κάποια συγκεκριμένη αντίστοιχη διαδικασία για τους φτωχούς και ακτήμονες αγρότες, καλλιεργητές και ενοικιαστές αφού επιστρέψουν τη γη που κατέσχεσαν στη διάρκεια του λαϊκού πολέμου. Αντιτασσόμαστε σθεναρά και σε αυτό το ζήτημα και απαιτούμε να δοθεί άλλη γη στους ακτήμονες και φτωχούς καλλιεργητές.
8. Αναφέρονται απλά τα ζητήματα της αναδόμησης του κράτους και του νέου συντάγματος χωρίς να δίνεται η ανάλογη βαρύτητα. Όμως τα πολύ σοβαρά ζητήματα όπως το περιεχόμενο του συντάγματος και το ποια συναίνεση θα υπάρξει ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα δεν αναφέρονται καθόλου. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στο να μη δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο νέο σύνταγμα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργατών, αγροτών, ιθαγενών, νταλίτ, γυναικών, μαντέσι, μουσουλμάνων, κατοίκων καταπιεζόμενων περιοχών, της εθνικής αστικής τάξης. Από την άλλη υπάρχει σιωπή όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την οικοδόμηση ανεξάρτητης και αυτοδύναμης εθνικής οικονομίας.
Συνολικά αυτή η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον του έθνους και του λαού. Υποτιμά τον ΛΑΣ. Στο όνομα της ενοποίησης του στρατού οδηγεί στον αφοπλισμό του ΛΑΣ. Ο μεγάλος λαϊκός πόλεμος ξεκίνησε, ενώ στην πορεία σχηματίστηκε ο ΛΑΣ, για να υπερασπιστεί την εθνική ανεξαρτησία, να εγκαθιδρύσει τη λαϊκή δημοκρατία, να λύσει τα βασικά λαϊκά προβλήματα, να κατοχυρώσει δικαιώματα και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργατών, αγροτών, γυναικών, νταλίτ, ιθαγενών, μαντέσι, μουσουλμάνων, κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής αστικής τάξης. Όμως ο ΛΑΣ διαλύεται προτού επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Αντιτασσόμαστε σθεναρά.
Είμαστε υπέρ της πραγματικής ειρήνης και της συγγραφής ενός λαϊκού συντάγματος. Θέλουμε την έντιμη ενσωμάτωση του ΛΑΣ. Θεωρώντας την ενοποίηση του στρατού και τη συγγραφή νέου συντάγματος σαν αναπόσπαστο τμήμα της ειρηνευτικής διαδικασίας επικεντρώσαμε την προσοχή των ηγετών των διαφόρων πολιτικών κομμάτων στο πώς θα προχωρήσουμε. Όμως δεν μας πήραν στα σοβαρά. Δεν μπορεί να γίνει διαχείριση της σύγκρουσης και του κινήματος με τον αφοπλισμό του ΛΑΣ, αλλά με την επίλυση των λαϊκών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων. Αν δεν δοθεί προσοχή σε αυτά, κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη δημιουργία ενός νέου ιστορικού μαζικού κινήματος. Κάνουμε έκκληση και ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να τα σκεφτούν αυτά με σοβαρό τρόπο.
Τέλος ζητάμε ιδιαίτερα και κάνουμε έκκληση σε όλες τις πατριωτικές, δημοκρατικές, αριστερές πλατιές μάζες να υψώσουν στεντόρεια φωνή –να συσχετίσουν το ζήτημα της ειρήνης και της ενοποίησης του στρατού με το ζήτημα του συντάγματος και να δώσουν σημασία στα λαϊκά συμφέροντα– ώστε να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία, όπου απορρίπτοντας την παραπάνω αντεθνική και αντιλαϊκή συμφωνία να στοιχηθούμε σε μια ιστορική εκστρατεία υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας, εγκαθίδρυσης λαϊκής ομοσπονδιακής δημοκρατίας και οικοδόμησης ενός νέου Νεπάλ».

Η Συμφωνία των επτά σημείων (αποσπάσματα)
1. Ενσωμάτωση και αποκατάσταση των μαοϊκών μαχητών.
α) Θα επικαιροποιηθεί ο αριθμός των υπαρχόντων μαοϊκών μαχητών στις διάφορες περιοχές.
β) Ο αριθμός των μαοϊκών μαχητών που θα ενσωματωθεί θα είναι το ανώτερο 6.500. Η ενσωμάτωση θα γίνει υπό τη διεύθυνση του Νεπαλικού Στρατού, στον οποίο το 65% του προσωπικού του θα προέλθει από τον Νεπαλικό Στρατό και 35% από τους μαοϊκούς μαχητές. Η διεύθυνση του στρατού θα έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την προστασία των δασών, τη βιομηχανική ασφάλεια και τη διαχείριση κρίσεων.
γ) Οι μαχητές του μαοϊκού στρατού που θα επιλέξουν την ενσωμάτωσή τους θα πρέπει να αποδεχτούν σε προσωπικό επίπεδο τους κανόνες της υπηρεσίας ασφάλειας.
δ) Η βαθμολογική κατάταξη των μαοϊκών μαχητών που θα επιλέξουν την ενσωμάτωση θα γίνει με τους κανόνες της υπηρεσίας ασφάλειας. Η ενσωμάτωση των μαοϊκών μαχητών θα γίνει με τέτοιον τρόπο που να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καριέρα των υπαρχόντων αξιωματικών και άλλων βαθμοφόρων.
ε) Οι μαοϊκοί μαχητές που θα επιλέξουν την ενσωμάτωση θα αναλάβουν ευθύνες στην υπηρεσία ασφάλειας, αφού συμπληρώσουν την απαραίτητη εκπαίδευση.
στ) Όλα τα όπλα που είναι αποθηκευμένα θα περιέλθουν αυτόματα στην ιδιοκτησία της κυβέρνησης μόλις αρχίσει η διαδικασία ενσωμάτωσης.

2. Αποκατάσταση των μαοϊκών μαχητών.
α) Σε όσους μαχητές επιλέξουν την αποκατάσταση τους θα παρασχεθεί ένα πακέτο εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικών ευκαιριών. Ανάλογα με το είδος και το χρονικό διάστημα, το κόστος του πακέτου θα κυμαίνεται από 600.000 μέχρι 900.000 ρουπίες (5.500 ως 8.200 ευρώ).

6. Εφαρμογή παλαιότερων συμφωνιών και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.
α) Το ΕΚΚΝ (Μαοϊκό) θα πάρει επίσημη απόφαση να επιστρέψει τις ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες, που κατασχέθηκαν από το κόμμα κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης, στους δικαιούχους τους μέχρι τις 23 Νοέμβρη. Θα δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που υπέστησαν ζημιές από την κατάσχεση των περιουσιών τους.
β) Τα δικαιώματα των αγροτών είναι εγγυημένα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Συνολικής Ειρηνευτικής Συμφωνίας, του Προσωρινού Συντάγματος του 2007 και επιστημονικών μεταρρυθμίσεων στη γη.
γ) Η παραστρατιωτική δομή της Κομουνιστικής Νεολαίας θα διαλυθεί και κάθε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία που είχε κατασχεθεί από αυτήν θα επιστραφεί στους δικαιούχους μέχρι τις 23 Νοέμβρη.
δ) Οχήματα που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους μαοϊκούς και είναι δηλωμένα στο Τμήμα Μεταφορών θα επιστραφούν μέχρι τις 23 Νοέμβρη. Μη δηλωμένα οχήματα θα κατασχεθούν.
ε) Οι τοπικές διοικήσεις θα ελέγχουν –και θα επιβάλουν αν είναι αναγκαίο– την εφαρμογή της συμφωνίας για την επιστροφή της κατασχεμένης περιουσίας στους δικαιούχους. Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την εφαρμογή της.
7. Η συγγραφή του συντάγματος και η κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης.
α) Για να μπορέσουμε να φέρουμε την ειρηνευτική διαδικασία σε ένα λογικό τέλος και να ολοκληρώσουμε το καθήκον της συγγραφής του συντάγματος θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Γι' αυτό τον λόγο θα δημιουργηθεί ένας υψηλού επιπέδου πολιτικός μηχανισμός.
β) Η διαδικασία συγγραφής του νέου συντάγματος θα επιταχυνθεί. Για να γίνουν προτάσεις στην αναδόμηση του κράτους, θα δημιουργηθεί μια επιτροπή ειδικών πάνω στη βάση της συναίνεσης στην Εθνοσυνέλευση και η διαδικασία ενός προσχεδίου συντάγματος θα ξεκινήσει εντός μηνός.
γ) Ανάλογα με την πρόοδο που έχει γίνει στη διαδικασία ειρήνευσης και τη συγγραφή του νέου συντάγματος θα ξεκινήσει και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης.