Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

29 Νοε 2011

Κρατικός Προϋπολογισμός 2012: προϋπολογισμός βαρβαρότητας

Πιο αντιλαϊκός, πιο φορομπηχτικός, πιο ταξικός, πιο βάρβαρος από κάθε προηγούμενον είναι ο προϋπολογισμός του 2012 που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Προϋπολογισμός άγριας φοροαφαίμαξης των εργαζόμενων, μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, τσεκουρώματος των κοινωνικών δαπανών και παράλληλα φοροασυλίας, φοροαπαλλαγών και νέων παροχών για το μεγάλο κεφάλαιο. Προϋπολογισμός που όσο και αν τον παρουσιάζει ο Βενιζέλος σαν «όργανο δουλειάς για την έξοδο από την κρίση», το σίγουρο είναι ότι αποτελεί εργαλείο για την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου και το δυνάμωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Προϋπολογισμός που θα οδηγήσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στην απόγνωση και στη χρεοκοπία.
Φοροαφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων
Το 2012 θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί η φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Με την οικονομική κρίση να έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στα όρια της εξαθλίωσης, με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που μέρα με τη μέρα αυξάνονται, με μισθούς και μεροκάματα μειωμένα σε τριτοκοσμικά επίπεδα, με χιλιάδες λουκέτα σε μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η τρικομματική κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» επιχειρεί με τον Προϋπολογισμό του 2012 να δώσει τη χαριστική βολή σε λαό και εργαζομένους. Έτσι, όχι μόνο δεν προβλέπεται κάποια μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά, αντίθετα, έχουμε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 5,8% (από 49.820 εκατ. ευρώ το 2011 σε 52.724 εκατ. ευρώ το 2012)! Για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που επιβλήθηκαν από τους επικυρίαρχους ιμπεριαλιστές μέσω του ΜΠΔΣ (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής), η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της φορολογικής επέλασης. Είναι η «γρήγορη και σίγουρη» μέθοδος, μια και από τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (58.004 εκατ. ευρώ) το 90,9% (58.004 εκατ. ευρώ) προέρχεται από τη φορολογία. Και ποιοι σηκώνουν το κύριο φορολογικό βάρος; Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το 55% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, δηλαδή από φόρους στην κατανάλωση, στις συναλλαγές κ.λπ., που ως γνωστόν βαρύνουν τον τελικό καταναλωτή, δηλαδή τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, οι άμεσοι φόροι (φόρος εισοδήματος, φόροι στην περιουσία κ.λπ.) αποτελούν μόνο το 45% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Αλλά και από αυτό το 45% των άμεσων φόρων, το μεγαλύτερο κομμάτι το πληρώνουν πάλι τα φυσικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, στα έσοδα από φόρο εισοδήματος, για το 2012, το 74% θα το πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και μόνο το 26% θα πληρωθεί από νομικά πρόσωπα (μεγάλες εταιρείες, ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.). Με άλλα λόγια, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες είναι τα συνήθη φορολογικά υποζύγια που μέσα στο 2012 θα δεχτούν ξανά νέα φορολογική επίθεση. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει τον φόρο εισοδήματος των μεγάλων ΑΕ και ΕΠΕ κατά 22%, από την άλλη αυξάνει τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων κατά 27,5%!!!
Βομβαρδισμός με αντιλαϊκά μέτρα
«Εισφορές αλληλεγγύης» σε μισθωτούς και συνταξιούχους, «τέλος επιτηδεύματος» στους επαγγελματίες, μειώσεις στο αφορολόγητο (στα 5.000 ευρώ από 12.000), αυξήσεις στον ΦΠΑ (από 13% στο 23% στην εστίαση), «ειδικός φόρος» στο φυσικό αέριο, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, «παράβολα»-χαράτσια για ρυθμίσεις αυθαιρέτων και αλλαγή χρήσης ακινήτων, εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, «περαιώσεις» και κόντρα «περαιώσεις» για τους μικροεπαγγελματίες, καταργήσεις φοροαπαλλαγών, νέα τεκμήρια διαβίωσης, «ειδικό τέλος»-χαράτσι μέσω της ΔΕΗ κ.λπ. κ.λπ. Μέτρα επί μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν αλλά οι επιπτώσεις τους τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται. Μέτρα που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα και οδηγούν στη χρεοκοπία χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά:
* 2,9 δισ. ευρώ θα μαζευτούν μέσα στο 2012 μόνο από το χαράτσι της ΔΕΗ.
* 1,9 δισ. ευρώ από την «εισφορά αλληλεγγύης».
* 2,41 δισ. ευρώ από τον διπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης, τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου λόγω αποδείξεων, από τις νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές.
* 400 εκατ. ευρώ από το «τέλος επιτηδεύματος».
* 269 εκατ. ευρώ με την «εξίσωση του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου κίνησης» (θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2012).
* 30 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης και στα ΙΧ αυτοκίνητα λόγω τερματισμού της απόσυρσης κ.λπ.
Τα υποκριτικά «δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι» του Βενιζέλου, σημαίνουν απλά ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί. Ότι η εξόντωση των μισθωτών και των συνταξιούχων έχει ήδη προαποφασιστεί και μένει να υλοποιηθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012. Αποκλείονται άραγε πρόσθετα μέτρα; Κάθε άλλο. Πολύ σύντομα, και με τη γνωστή δικαιολογία της «απόκλισης από τους στόχους», θα δούμε να 'ρχονται και νέα πρόσθετα μέτρα.
Τσεκούρωμα κοινωνικών δαπανών
Το 2012 θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι περικοπές στην ασφάλιση, στην περίθαλψη, στην κοινωνική προστασία. Η κυβέρνηση κατεδαφίζει και τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους. Στο όνομα της μείωσης των δαπανών και της μείωσης του ελλείμματος, οδηγούνται στη λαιμητόμο στοιχειώδη δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα περικοπούν μέσα στο 2012 κατά 9,8%. Μειωμένη κατά 27% σε σύγκριση με το 2011 θα είναι η επιχορήγηση του ΟΓΑ, μείον 41,6% στο ΙΚΑ, μείον 10,2% στον ΟΑΕΕ, μείον 34,6% στον ΟΑΕΔ. Μείωση 11% προβλέπεται και στην επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση προμηθευτών. Οι δαπάνες για παροχές υγείας προβλέπονται μειωμένες κατά 12,9% το 2012. Μειωμένες κατά 8,4% και οι δαπάνες για μισθούς προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Και παράλληλα συγχωνεύσεις νοσοκομείων, εκχώρηση νοσηλευτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες (ασφαλιστικές εταιρείες), ανατιμολόγηση ιατρικών πράξεων κ.λπ.
Λιγότερους εκπαιδευτικούς, περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, μείωση κονδυλίων κ.λπ. έχουμε και στην παιδεία. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται μείωση των λειτουργικών δαπανών 83,3% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 57,8% στη δευτεροβάθμια και 22,21% στα ΤΕΙ!
«Θα επιτευχθούν οι στόχοι;»
Ισχύουν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού; Είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι του; Θα μειωθεί το έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ; Θα περιοριστεί η ύφεση στο 2,8% του ΑΕΠ; Θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ; Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα είναι μόνο 4%; Θα αυξηθούν οι εξαγωγές κατά 6,4%; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που μονοπωλούν μια «αντιπαράθεση» παραγόντων του συστήματος γύρω από τον προϋπολογισμό του 2012. Μια αντιπαράθεση «εντός του συστήματος» στην οποία εύκολα «παρασύρονται» και «αγωνιούν» και πολλοί από την Αριστερά «μας» («Στον αέρα ο προϋπολογισμός» παραπονιέται η «Αυγή» στις 20/11). Ερωτήματα πλαστά και αποπροσανατολιστικά που συντηρούν μια εικονική πραγματικότητα. Ερωτήματα που εγκλωβίζουν τον λαϊκό κόσμο σε πλαστά διλήμματα. Γιατί στόχοι του προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν είναι όσα διακηρύσσονται, ούτε «η έξοδος από την περιδίνηση», όπως λέει ο Βενιζέλος, αλλά η επίθεση στον λαό και στην εργατική τάξη. Η συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος, η κατεδάφιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η σύνθλιψη του βιοτικού επιπέδου του λαού, η αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Αυτοί είναι οι στόχοι τους, αυτή είναι στρατηγική επιλογή του συστήματος στην Ελλάδα και παγκόσμια. Και στην προώθηση αυτής της επίθεσης, με όχημα την κρίση και παρά τις ογκούμενες λαϊκές αντιστάσεις, το σύστημα μετράει ήδη αρκετές επιτυχίες, έχει ήδη πετύχει πολλούς από τους «στόχους» του. Ακόμα και αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα κ.λπ., η επίθεση αυτή ενάντια στην εργατική τάξη δεν πρόκειται να σταματήσει. Ίσα ίσα, θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Η ανακοπή και ανατροπή αυτής της επίθεσης είναι υπόθεση της ταξικής πάλης. Εξαρτάται από την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων, εξαρτάται από τον συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στο σύστημα και στον λαό και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με οικονομικούς δείχτες και δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.