Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

28 Νοε 2011

Πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας
Συνεχείς παρεμβάσεις για τα χαράτσια

Είναι φυσικό η Πρωτοβουλία να έχει επικεντρώσει το τελευταίο διάστημα τη δραστηριότητα στα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και η τρόικα, ιδιαίτερα για τα σπίτια μέσω της ΔΕΗ και υπό την απειλή διακοπής του ρεύματος. Και αυτό γιατί η αγανάκτηση του κόσμου ξεχειλίζει με τα απανωτά χαράτσια και τις φοροληστρικές επιδρομές στο ισχνό εισόδημά του, που περικόπτεται με χίλιους τρόπους, και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα χειμώνα καιρό. Είναι τέτοια η οργή του κόσμου, γιατί δεν έχει να πληρώσει και δεν θέλει να πληρώνει καθημερινά νέους φόρους και χαράτσια, που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να «ελιχθεί» και να αναβάλει προσωρινά τη διακοπή ρεύματος, τάχα, για να μεριμνήσει για τις «ευπαθείς» ομάδες του πληθυσμού (φυσικά θα επανέλθει δριμύτερο...).
Το τελευταίο δίμηνο, με απόφαση του συντονιστικού της Πρωτοβουλίας, που λειτουργεί ανοιχτά με συμμετοχή όσων θέλουν και με τις πιο δημοκρατικές διαδικασίες, γίνεται καθημερινή ενημέρωση-προπαγάνδα με υλικό, αφίσες, πανό. Αλλά επίσης γίνονται συζητήσεις σε επιμέρους γειτονιές της Τούμπας, με κάλεσμα από τα πριν του κόσμου να συμμετέχει, να πει την άποψή του, να ακούσει, να αισθανθεί ότι όχι μόνο τελικά δεν είναι μόνος του, αλλά έχει τα ίδια ακριβώς προβλήματα με τον γείτονά του και με όλον τον λαϊκό κόσμο που ζει στις σημερινές απάνθρωπες συνθήκες και συνειδητοποιεί την ανάγκη συλλογικής κίνησης γι' αυτά τα προβλήματα που αγγίζουν τη ζωή του, την ύπαρξή του. Αγία Μαρίνα, Κωνσταντινουπολίτικα, Τσαπάνου κ.λπ. ενώνονται στην Πρωτοβουλία, συγκροτούν στη γειτονιά τους ομάδες παρέμβασης και ενημέρωσης, συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις (διαδηλώσεις στην Τούμπα, ανοιχτές συγκεντρώσεις-συνελεύσεις-μαζώξεις), αποφασίζοντας να δείξουν αλληλεγγύη σε αυτόν που κινδυνεύει να του κόψουν το ρεύμα σήμερα, γιατί αύριο θα έρθει η σειρά του. Σε αυτόν που δεν έχει, σήμερα, να πληρώσει γιατί αύριο και αυτός δεν θα 'χει να πληρώσει, γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα είναι απανωτά και απάνθρωπα.
Έτσι, με απανωτά συντονιστικά στα οποία συμμετείχαν άνθρωποι της γειτονιάς που για πρώτη φορά ίσως έπαιρναν τον λόγο, προγραμματίστηκαν και έγιναν: παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες γειτονιές, που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, διαδηλώσεις στην Τούμπα και με συνεργασία άλλων κινήσεων, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, ανάρτηση πανό, ανοιχτές συνελεύσεις έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας έπαιρναν τον λόγο, συμμετείχαν σε παρεμβάσεις, άνοιγαν την καρδιά τους στους διπλανούς τους, έπαυαν να νιώθουν μόνοι τους και αδύναμοι και συνειδητοποιούσαν τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και της αλληλεγγύης. Συνειδητοποιούν ότι το ζήτημα δεν είναι «νομικό», γιατί το κράτος και οι νόμοι είναι εχθρικοί στον λαό και τα «νομικά παράθυρα» τα κλείνει η κυβέρνηση ένα ένα, αλλά η μαζική δράση και απάντηση στα απανωτά μέτρα και στην αντιλαϊκή πολιτική που εξουθενώνει. Συνειδητοποιούν την ανάγκη συντονισμού και δράσης των κινήσεων, είτε στην ίδια περιοχή είτε σε όλη την πόλη, με ανοιχτές διαδικασίες, μπροστά στον κόσμο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς καπελώματα.
Η παρέμβαση της Πρωτοβουλίας, μαζί με άλλες κινήσεις, στη συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν χαρακτηριστική. Εκατοντάδες άνθρωποι με πανό και συνθήματα (δεν χώραγε άλλο η αίθουσα) ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον
Μπουτάρη να πάρουν θέση για τα χαράτσια, να σταθούν αλληλέγγυοι με τον δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης. Εισπράξαμε την «ηθική» συμπαράσταση του δημάρχου! Που πρότεινε (και πέρασε η πλειοψηφία του) όχι το ψήφισμα των κινήσεων του κόσμου, αλλά της «νομιμότητας»! Όπως είπε ο Μπουτάρης, «Εγώ δεν μπορώ να παρανομήσω, δεν μπορώ να καλέσω τον κόσμο να μην πληρώσει, δεν θα στείλω τα συνεργεία του δήμου να επανασυνδέσουν το ρεύμα»!
Και αν είχε κάποιος την παραμικρή αμφιβολία, πείσθηκε ότι άλλος δρόμος εκτός του μαζικού κινήματος δεν υπάρχει... Είμαστε ακόμα στην αρχή...