Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Σεπ 2013

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο ΚΑΦΕΝΑΙ

Στα μέσα Ιουλίου η εργοδοσία του γνωστού θεσσαλονικιώτικου καφενείου «ΚΑΦΕΝΑΙ» ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα κλείσει την επιχείρηση και ότι στη θέση της παλιάς θα ανοίξει μια καινούρια με διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και αντικείμενο. Ωστόσο, τα πραγματικά σχέδια της εργοδοσίας είναι να προχωρήσει σε συγχώνευση των δύο επιχειρήσεών της (ΚΑΦΕΝΑΙ και ΜΥΡΣΙΝΗ) και να απαλλαγεί από το βάρος των παλιών εργαζόμενων που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι, που διεκδίκησαν και κατέκτησαν δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν δικαστικά και κέρδισαν απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που απαγόρεψε οποιαδήποτε μεταβολή στην επιχείρηση. Τα αντίποινα ήρθαν λίγες μέρες μετά, με την απόλυση τριών εργαζόμενων, τις μηνύσεις ενάντια σε εργαζόμενους και μέλη της διοίκησης του συνδικάτου και το κλείσιμο του καφενείου στις 5 Αυγούστου. Μάλιστα, με αφορμή τις μηνύσεις δύο εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, η οποία δεν αποδείχθηκε. Πρόκειται για μια κοινότατη η κατηγορία που αποδίδεται σε όλους τους αγωνιστές με βάση ανακοινώσεις και αφίσες που καταγγέλλουν την εργοδοσία.
Η ιστορία είναι αρκετά παλιότερη, αφού και το 2010 οι εργαζόμενοι στο ΚΑΦΕΝΑΙ αναγκάστηκαν να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις ταυτόχρονα με τις νέες προσλήψεις τους, δεν έπαιρναν επιδόματα, διαφορές αργιών και η εργοδοσία ανακοίνωσε μείωση ωραρίων, μείωση και καθυστέρηση μισθών, υπογραφή νέων συμβάσεων με χαμηλότερα ημερομίσθια. Οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν με καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και μαζικές διαμαρτυρίες έξω από το κατάστημα. Νίκησαν και καταστράφηκαν οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, και πέτυχαν την υπογραφή νέων συμβάσεων που βασίζονταν στη συλλογική σύμβαση του κλάδου.
Η εργοδοσία όμως, με όλο τον εξοπλισμό που της δίνουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα της τρόικας και της συγκυβέρνησης Σαμαρά, θέλει να έχει φτηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα και τρομοκρατημένους. Φροντίζει να ξεμπερδεύει με τους παλιούς που έχουν δικαιώματα και ξέρουν να τα διεκδικούν. Και, όπως λέει και στο κείμενο που ανάρτησε στο διαδίκτυο προσπαθώντας να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους, «το ΚΑΦΕΝΑΙ δεν θα ενδώσει στις παράλογες απαιτήσεις, όπως έκανε το 2010»!!!
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, σηκώνουν το κεφάλι και συνεχίζουν τον αγώνα τους με αιτήματα:
• Να ανοίξει άμεσα το κατάστημα - Να παρθούν πίσω οι άκυρες απολύσεις.
• Να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.
• Να αποσυρθούν οι μηνύσεις της εργοδοσίας - Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων.
• Υπερασπιζόμαστε τη σύμβαση και όλα τα εργατικά δικαιώματά μας