Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

10 Σεπ 2013

Αμαλία Φλέμιγκ: Πώς να αναβαθμίσετε ένα νοσοκομείο…
μέχρι το κλείσιμό του!

Το Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σαν Γενικό Νοσοκομείο. Από το τέλος του Ιούλη, κυβέρνηση και υπουργείο βιάζονται να αναπλάσουν (sic) το νοσοκομείο. Παράλληλα με τις γνωστές διαβεβαιώσεις του επίσης γνωστού για την ακροδεξιά του σταθερότητα υπουργού Γεωργιάδη, ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην υγεία, το ΄΄σχέδιο΄΄ για το Φλέμιγκ προβλέπει την μετατροπή του σε κέντρο υγείας αστικού τύπου, τη λειτουργία μόνο Παθολογικής, Καρδιολογικής, Χειρουργικής κλινικής και του Χειρουργείου καθώς και τη μελλοντική (!) δημιουργία κέντρου αποκατάστασης χρονίως πασχόντων. Αυτά στα λόγια. Στην πράξη από τα δεκάδες τμήματα και λειτουργίες θα απομείνουν, αν απομείνουν, ελάχιστα για ένα μικρό διάστημα, όσο χρειάζεται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Όσο περισσότερο …διαβεβαιώνει το υπουργείο τόσο φουντώνουν οι αγώνες των εργαζομένων.

Ο ρόλος του Σωματείου
Η πορεία του αγώνα των εργαζομένων εδώ και ενάμιση μήνα κλιμακώνεται και αποκτά συνεχώς νέα δυναμική. Η σύνθεση του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων, εκτιμούμε ότι συνέβαλλε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες εκλέχτηκαν στο 11μελές συμβούλιο 4 μέλη της Ταξικής Πορείας, τρία μέλη από την ΠΑΣΚΕ, δυο από το ΠΑΜΕ και δυο από τη ΔΑΚΕ.
Το Σωματείο λοιπόν έχει μπει μπροστά, στηρίζεται από επιτροπή αγώνα που συγκροτήθηκε από την αρχή των κινητοποιήσεων αλλά και την πλειοψηφία των εργαζόμενων. Συντονίζει τους αγώνες ενώ οι αποφάσεις παίρνονται με ανοιχτές διαδικασίες από κοινού, στις καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται στην είσοδο αλλά και στην πύλη του νοσοκομείου. Διαδικασία που κατά τη γνώμη μας έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του κινήματος στο νοσοκομείο και έχει δώσει δυνατότητα έκφρασης και συμμετοχής σε μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων. Σ΄ αυτές τις συγκεντρώσεις έχουν παρευρεθεί και έχουν δηλώσει την αλληλεγγύη τους φορείς της περιοχής, δημοτικές κινήσεις, κόμματα και συνάδελφοι από νοσοκομεία και άλλους χώρους δουλειάς. Στη διάρκεια του Αυγούστου, κυκλοφόρησε και κολλήθηκε πλατειά αφίσα του Σωματείου, στήθηκε και λειτουργεί με μεγάλη επισκεψιμότητα blog (somateio-flemig.blogspot.com) συμβάλλοντας σ την εκστρατεία ενημέρωσης που ήδη αναφέραμε. Έγιναν δύο συσκέψεις με τα νοσοκομεία της περιοχής, στις 7 και 13 του μήνα και μία με ευρεία συμμετοχή φορέων της περιοχής στις 20 του μήνα. Πάρθηκαν αποφάσεις στήριξης του αγώνα και πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις . Έγιναν δύο πορείες στα Μελίσσια και δύο απογευματινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (στις 9 και 22) , με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, του δήμου Πεντέλης, δημοτικών κινήσεων, παρατάξεων και κομμάτων. Ταυτόχρονα έχουν γίνει απεργίες και στάσεις εργασίας με συγκεντρώσεις, μαζί με άλλα νοσοκομεία, έξω από το Υπουργείο Υγείας, με καλή συμμετοχή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σημαντικό εργαλείο η εμπειρία του αγώνα.
Στη διάρκεια αυτού του αγώνα που συνεχίζεται, πέρα από τις κινητοποιήσεις, έχουν αναδειχθεί τόσο οι ανάγκες και ανεπάρκειες του υγειονομικού κινήματος όσο και οι μεγάλες ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας που έχοντας γραμμή υποταγής στο σύστημα, όχι μόνο αρνείται να συνολικοποιήσει τους αγώνες αλλά με χίλιους τρόπους ανέχεται και συντηρεί τον τεχνητό διαχωρισμό ανάμεσα στα ΄΄ μικρά ΄΄ και στα ΄΄ μεγάλα ΄΄ νοσοκομεία, σ’ αυτά που κλείνουν και σ’ αυτά που μένουν. Πολλά και τραγικά θα μπορούσαν να ειπωθούν σχετικά με τη στάση της ΠΟΕΔΗΝ γενικά αλλά και των παρατάξεων ειδικά. Για την οικονομία του χώρου σταματούμε εδώ. Ευτυχώς μέρα με τη μέρα οι εργαζόμενοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους από την στάση όλων ανεξαίρετα των δυνάμεων.
Στο Φλέμιγκ, από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η ανακοίνωση των 300 εργαζομένων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα (- απόλυση). Το Σωματείο με απόφασή του στις 5/9 πάει στη Γενική Συνέλευση με πρόταση για 24ωρη απεργία άμεσα και συγκέντρωση – διαμαρτυρία με την ανακοίνωση των ονομάτων. Ακόμα συμμετέχει στις προσπάθειες συντονισμού που γίνονται στην Αθήνα αλλά και πανελλαδικά προκειμένου να ξεκινήσουν επιτέλους κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία με αποφάσεις Σωματείων και γενικών συνελεύσεων. Ακόμα , οι συνδικαλιστές της Ταξικής Πορείας θα προτείνουν στη Συνέλευση να παρθεί απόφαση για άρνηση παραλαβής των διαπιστωτικών πράξεων όταν αυτές εκδοθούν. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει με την παραλαβή των χαρτιών να συναινέσουν στην απόλυσή τους και στη συρρίκνωση – κλείσιμο του νοσοκομείου. Πρέπει να μπλοκάρουν με όποιο τρόπο μπορούν τη διαδικασία και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για να αγωνιστούν με όλο και καλύτερους όρους.
Το Φλέμιγκ δεν αναφέρεται τυχαία σήμερα ως σημαντικό κέντρο του αγώνα στα νοσοκομεία. Η καλή λειτουργία του Σωματείου, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις, η στάση των δυνάμεων της Ταξικής Πορείας και η ανοιχτή – δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων με ευρεία συμμετοχή των εργαζόμενων έχουν συντελέσει σ’ αυτό. Οι εργαζόμενοι δύσκολα θα κάνουν πίσω.
Σ’ αυτό ( και μόνο) βάζουμε στοίχημα κε υπουργέ!