Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Σεπ 2013

«Ξαφνικό θάνατο» για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ εισηγείται η τρόικα

Το χειρότερο σενάριο είναι ήδη διατυπωμένο για τους 2.320 εργαζόμενους που απασχολούνται συνολικά στις τρεις μεγάλες βιομηχανίες ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) και ΛΑΡΚΟ: οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων χωρίς καν αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους. Αυτό διεμήνυσε η τρόικα μέσω μέηλ που έστειλε ο γνωστός Ματία Μορς, προς τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής εξετάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις τρεις αυτές βιομηχανίες.
«Εξεμάνησαν» τα κυβερνητικά επιτελεία για την παρέμβαση αυτή και το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε να «διευθετήσει» το ζήτημα, θέλοντας να παρουσιαστεί για μια ακόμη φορά ότι διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, πρώτον, κανένα περιθώριο σκληρής διαπραγμάτευσης δεν έχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση και, δεύτερον, ότι και η δική της πρόταση για «εκκαθάριση σε λειτουργία» δεν διαφέρει και τόσο από την πρόταση της τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτούν οι σχεδιασμοί ντόπιων και ξένων παραγόντων είναι η δραστική συρρίκνωση του προσωπικού με στόχο την εκκαθάριση ή την ιδιωτικοποίηση.
Τι προβλέπει, λοιπόν, το κυβερνητικό σχέδιο «εκκαθάρισης σε λειτουργία» που συμφώνησαν την προηγούμενη Δευτέρα Σαμαράς και Βενιζέλος;
Για τα ΕΑΣ προωθεί σχέδιο διάσπασης της επιχείρησης σε πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα με ανοιχτό το ενδεχόμενο το πολιτικό τμήμα να καταργηθεί. Για την ΕΛΒΟ, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί άμεσα εκκαθαριστής, ώστε να ξεκινήσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών της στοιχείων. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία εκκαθάρισης δεν αποκλείει τις απολύσεις χωρίς αποζημίωση (άρθρο 14Α του Ν.3429/2005 περί εκκαθαρίσεων). Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί αφορά την εν λειτουργία πώλησή της, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και το ενδεχόμενο ένταξής της σε καθεστώς πτώχευσης. Φυσικά, όλα αυτά, όταν συμφωνούνταν μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου, είχαν πάντα μπροστά τους την αναγκαία έγκριση από τα τροϊκανά επιτελεία. Και το μέηλ του Μορς αποτελεί ένα σαφές προοίμιο της στάσης των τροϊκανών.
Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται το ντόπιο αστικό πολιτικό προσωπικό να επιταχύνει στην κατεύθυνση της υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την παραγωγική βιομηχανία της χώρας. Οτιδήποτε λειτουργεί ακόμη είτε κλείνει είτε πουλιέται. Και τα πάντα θα γίνονται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις βιομηχανίες βρίσκονται μπροστά στα πλέον δυσάρεστα ενδεχόμενα. Γι’ αυτό και η κινητοποίησή τους πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Ούτε οι αυταπάτες για την κρισιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας ούτε βέβαια οι αυταπάτες για αποφασιστική στάση της κυβέρνησης έχουν θέση. Ο δρόμος του μαζικού αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά είναι μονόδρομος.

Ειδικότερα, ως προς τις τρεις εταιρείες αναφέρει:
ΛΑΡΚΟ
H τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να πωλήσει την εταιρεία και να περιμένει ότι ο αγοραστής θα αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις, είτε να πωλήσει ξεχωριστά τις εγκαταστάσεις Αγίου Ιωάννη/Λάρυμνας και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ.
ΕΑΣ
Η τρόικα θέτει το ερώτημα εάν με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι λογικό – από οικονομικής απόψεως – να παραμείνει η εταιρεία ανοικτή ή να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση εκκαθάριση.
ΕΛΒΟ
Ο κ. Μορς υποστηρίζει ότι η περισσότερο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση κατά την τρόικα για την επιχείρηση είναι πως θα πρέπει να πτωχεύσει αμέσως.