Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Σεπ 2013

Χανιά: Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

Η πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στη Συρία τις επόμενες μέρες θα βρει τη βάση της Σούδας σε πλήρη ετοιμότητα. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν το λαό και να συγκαλύψουν το ρόλο της βάσης και όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο Ακρωτήρι Χανίων δεν χρησιμοποιούνται πλέον ούτε από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές ούτε από τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Η χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η διευκόλυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους θεωρείται αδιαμφισβήτητη. Αυτό άλλωστε που τονίστηκε πρόσφατα στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Χέιγκελ ήταν ο κομβικός ρόλος της βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η βάση αποτέλεσε κλειδί, σύμφωνα με τα λόγια του Χέιγκελ, στην επιχείρηση «Unified Protector» που εκδηλώθηκε στη Λιβύη. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ για την Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς. Βέβαια η κινητικότητα στη βάση δεν παρατηρείται μόνο αυτές τις μέρες που προετοιμάζεται η επέμβαση, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά πλοία κάθε τύπου πηγαινοέρχονται στο Μαράθι, ενώ οι πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών κατά διαστήματα σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε εμπόλεμη περιοχή. Για άλλη μια φορά η Σούδα προετοιμάζεται να γίνει ορμητήριο των φονιάδων.
Πριν από 10 μέρες περίπου πραγματοποιήθηκε στη ΝΑΤΟϊκή βάση άσκηση από την «Αντιτρομοκρατική Ομάδα» Αμερικανών πεζοναυτών, όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο. Από τις 22/7 έως τις 2/8 το ΚΕΝΑΠ συνδιοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του για 6η φορά μαζί με το διεθνή ναυτικό οργανισμό, International Maritime Organization-IMO, την εκπαίδευση προσωπικού κρατών που συμμετείχαν στην περιφερειακή πρωτοβουλία του IMO «Djibouti Code of Conduct». Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου δήλωσαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα γιατί όπως είναι γνωστό ο αεροδιάδρομος και ο πύργος ελέγχου είναι κοινός για την πολεμική και την πολιτική αεροπορία. Αυτό είναι που ανησυχεί και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Μήπως δηλαδή ξαναγίνει αυτό που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Να υπάρξει πρόβλημα στις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών και ιδιαίτερα με τα τσάρτερ. Βέβαια αυτά τα προβλήματα δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις και τους προγραμματισμούς των ιμπεριαλιστών φονιάδων. Οι δολοφονικές επιχειρήσεις τους για την προώθηση των συμφερόντων τους προγραμματίζονται, οργανώνονται και απαιτούν από την κυβέρνηση να τους προσφέρει γη και ύδωρ και έτσι πράττει. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες μέρες συνελήφθη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κρήτη Μάριος Διονέλλης και ο εικονολήπτης Νίκος Σαράντος και θα παραπεμφθούν σε δίκη γιατί έκαναν ρεπορτάζ κοντά στην αμερικάνικη βάση της Σούδας. Θεωρούμαστε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο. Οι κίνδυνοι για όλο τον ελληνικό λαό είναι τεράστιοι.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η Πρωτοβουλία ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ έθεσε δημόσια σε συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Χανίων, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι κι άλλων σωματείων και οργανώσεων, την αναγκαιότητα να συνδιοργανωθεί ένα μαζικό συλλαλητήριο καταγγελίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και απαίτησης να μην εμπλακεί η χώρα και να μην χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας και κάθε άλλη διευκόλυνση από τους αμερικανονατοϊκούς. Απ’ αυτούς που τοποθετήθηκαν δεν εκφράστηκε αντίρρηση και συμφωνήθηκε η ημερομηνία για τις 3 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Η Πρωτοβουλία ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ κινήθηκε δραστήρια στο κέντρο της πόλης με μοίρασμα εκατοντάδων προκηρύξεων, πανό και ανακοινώσεις στον Τύπο. Δεν έγινε όμως κάτι αντίστοιχο και από τους υπολοίπους. Το μοναδικό κάλεσμα που υπήρξε ήταν από την ΕΛΜΕ. Το ΚΚΕ αρκέστηκε σε δικιά του συγκέντρωση μερικών δεκάδων στις 29 Αυγούστου και έτσι εκπλήρωσε το καθήκον του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίστηκε ούτε δια αντιπροσώπου. Τα μοναδικά πανό που υπήρχαν στην πορεία ήταν του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πρωτοβουλίας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Παρόλα αυτά συγκεντρώθηκαν πάνω από 250 διαδηλωτές, που δείχνει, αν μη τι άλλο, τη διάθεση ενός κόσμου να αντισταθεί στην πολιτική που όχι μόνο εξαθλιώνει, αλλά και δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την ίδια τη ζωή του. Χρόνος για αναμονή δεν υπάρχει και οι δυνάμεις που κατανοούν αυτή την αναγκαιότητα πρέπει να πάρουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.