Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Σεπ 2013

Οι καμπεσίνος στους δρόμους

Ο αυγουστιάτικος αγροτικός ξεσηκωμός στην Κολομβία ήρθε να υπενθυμίσει πως ένας από τους πιστότερους σύμμαχους της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει μια κλιμακούμενη κοινωνική αναταραχή, προοίμιο πιθανώς και πολιτικών ανατροπών. Εκατοντάδες χιλιάδες καμπεσίνος από τα υψίπεδα κήρυξαν απεργίες, έκαναν μαχητικές διαδηλώσεις και έστησαν μπλόκα στου εθνικούς δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή πτώση των τιμών των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αποτέλεσμα των εμπορικών συμφωνιών της χώρας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κινητοποιήσεις με αρχικό επίκεντρο τις επαρχίες Boyaca και Cundinamara και γύρω από την Μπογκοτά επεκτάθηκαν γρήγορα στον νότο στα σύνορα με τον Ισημερινό και στα μεγάλα αστικά κέντρα του Μεντεγίν και του Κάλι. Η Κολομβία των σαράντα πέντε και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων έχει ένα μεγάλο αγροτικό πληθυσμό που όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Έτσι αναγκάζεται να εγκαταλείπει μαζικά την ύπαιθρο συρρέοντας στις πόλεις. Πόλεις στις οποίες αναπτύσσονται εκρηκτικές κοινωνικές αντιθέσεις και προβλήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Σάντος έστειλε ενάντια στους εξεγερμένους καμπεσίνος την αστυνομία, εξαπολύοντας ένα σκληρό κύμα καταστολής και βίας, φαινόμενο συνηθισμένο στην ιστορία της χώρας. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες σοβαρά τραυματίες, πολλές συλλήψεις συνδικαλιστών και κακοποιήσεις αγροτών και νέων που έτρεξαν για να τους συμπαρασταθούν. Παρ’ όλα αυτά η αναταραχή συνεχίζεται και αρκετοί παρατηρητές των εξελίξεων στην Κολομβία στοιχηματίζουν πως αυτά αποτελούν προμήνυμα ισχυρών κοινωνικών αναμετρήσεων. Ίσως και για αυτό το καθεστώς της Μπογκοτά επείγεται να προχωρήσει τις συνομιλίες για αφοπλισμό των αριστερών ανταρτών, κρατώντας στο ένα χέρι το μαστίγιο και στο άλλο το καρότο της πολιτικής ενσωμάτωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση και η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επεδίωξε ο Σάντος. Αν και οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν ολότελα διαφορετική τροχιά μιας και οι συγκρούσεις με τον στρατό συνεχίζονται και η κοινωνική δυσαρέσκεια ξαναενισχύει ριζοσπαστικές τάσεις στα φτωχά λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στην ύπαιθρο.