Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

26 Σεπ 2013

Το (αμερικάνικο) σχέδιο «διάσωσης»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη των αμερικάνικων σχεδίων της… Ελλάδας, ως αντιπρόταση σε αυτή της ΕΕ (όσο η τελευταία έχει κοινή πρόταση) για την ελληνική «διάσωση».
Τα σχέδια αυτά που, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα που τα αποκάλυψε, απηχούν θέσεις τριών υπουργείων (Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας), στην ανάπτυξή τους, έχουν μια διάσταση που ξεπερνά την οικονομία, αν και πρόκειται για οικονομικού χαρακτήρα προτάσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι εμπλέκονται τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.
Δεν θέτουν, βέβαια, θέμα κουρέματος –αφήνουν το ΔΝΤ και τις άλλες χώρες να εκτίθενται σε αυτό το ζήτημα.
Πρόκειται για έξι σημεία, δύο από τα οποία είναι πολύ σκληρά, όσον αφορά τους ευρωπαίους.
Συγκεκριμένα, προτείνουν να δοθούν πίσω στην Ελλάδα τα 9 δις ευρώ που κέρδισε η ΕΚΤ, μέσω της επίσημης κερδοσκοπίας των ελληνικών ομολόγων. Επιπρόσθετα, προτείνουν γενναία μείωση των επιτοκίων δανεισμού στο ύψος του 50% και μετάθεση αποπληρωμής του χρέους σε 50 χρόνια, δηλαδή το 2063!
Στο απόρρητο σχέδιο έξι σημείων, πέρα από τις τρεις «αρνητικές» προτάσεις, υπάρχουν και άλλες τρεις «θετικές». Όπως η πρόβλεψη για σύσταση επενδυτικού fund αλληλεγγύης που θα εξασφαλίζει την αποπληρωμή των δανείων, μέσα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Προτείνουν, ακόμη, την ενίσχυση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, με δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού υλικού.
Αν όντως υφίσταται αυτό το σχέδιο (και γιατί να μην υφίσταται;), είναι φανερό πως πρόκειται για μια συνολική οικονομικοπολιτική παρέμβαση, σε ευθεία αντιπαράθεση με τους ευρωπαίους και βασικά τους Γερμανούς.
Τα «δώρα» βέβαια των Δαναών έχουν πολλά αγκάθια, καθώς ουσιαστικά η «προσφορά» τους θα δέσει τη χώρα εντονότερα στο άρμα τους. Η υπερδραστηριοποίηση τον τελευταίο χρόνο του επενδυτικού fund Tree points (για το οποίο έχουμε γράψει στις οικονομικές μας στήλες), τόσο στο χώρο των υδρογονανθράκων στην Θάσο όσο και μελλοντικά στο Ιόνιο, σίγουρα εντάσσεται σε ένα τέτοιο σχεδιασμό. Το fund δημιουργήθηκε από αμερικάνο επενδυτή, με αποκλειστικό στόχο την παρέμβαση στην εξόρυξη και άντληση υδρογονανθράκων των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όσο δε για τις ένοπλες δυνάμεις, δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Με την υποσημείωση, βέβαια, πως ο δωρεάν εξοπλισμός έχει ανάγκη ανταλλακτικών. Όμως, το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι όμως το έκτο, καθώς οι αμερικάνοι προτείνουν αποχώρηση του ΔΝΤ στα τέλη του 2013 και την επιτήρηση του προγράμματος προσαρμογής στο μέλλον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Task Force.
Aν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι φανερό ότι οι αμερικάνοι προτείνουν ένα ισχυρό στρίμωγμα των ευρωπαίων, τη μετάθεση του ελληνικού «προβλήματος» αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή ευθύνη, συνοδευόμενο από ένα «χώσιμο» δικό τους στην περιοχή, καθώς απλώνουν «στοργικά» την φτερούγα τους.
Υποχρεώνουν, με αυτό τον τρόπο, την ΕΕ (και πρωτίστως τους Γερμανούς) να αντιμετωπίσουν συνολικά το ελληνικό χρέος, ως μέρος του γενικότερου ευρωπαϊκού χρέους. Να το «αμοιβαιοποιήσουν», όπως λέγεται και γράφεται, αλλά και να το νομισματοποιήσουν, δηλαδή να πάρουν εκείνα τα μέτρα, βάσει των οποίων ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναλάβουν τελικά να το πληρώσουν (με ευρωομόλογα ή με κάποιον άλλο τρόπο αντίστοιχο).
Πάντως, όπως είπαμε, ούτε λέξη για «κούρεμα».
Τι άλλο, όμως, είναι όλα τα παραπάνω;