Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Σεπ 2013

ΟΧΙ στο κλείσιμο του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»

Δυο λόγια για το νοσοκομείο:
Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή, με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά –φτωχά, λαϊκά στρώματα, άνεργοι, μετανάστες, Ρομά, οικογένειες που τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Διαθέτει δύο (2) Παθολογικές Κλινικές, Καρδιολογική, Χειρουργική, Ουρολογική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Γαστρεντερολογικό, Δερματολογικό, Οδοντιατρικό & Ψυχιατρικό Τμήμα, μια από τις μεγαλύτερες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) της Αθήνας, Μονάδα Εμφραγμάτων, Εργαστηριακό Τομέα & Εξωτερικά Ιατρεία πολλών ειδικοτήτων, στα οποία εξετάζονται περίπου 100.000 ασθενείς το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων βρεφών και παιδιών.
Αυτό το νοσοκομείο, λοιπόν, που κάλλιστα θα συνεισέφερε πολλά στην εφημερία της Δ. Αθήνας, οδηγήθηκε σταδιακά στην απαξίωση, στην έξοδό του από την εφημερία, στην αποψίλωσή του από προσωπικό (μόνο πέρσι, 30 νοσηλευτές μετακινηθήκαν, σε μια νύχτα, στο Αττικό νοσοκομείο) και βεβαίως στο απροσχημάτιστο κλείσιμό του τώρα.
Ας είναι σαφές, λοιπόν, ότι, παρά τις παραπλανητικές τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, το νοσοκομείο ΚΛΕΙΝΕΙ και ότι τη θέση του παίρνει ένας νέος Φορέας, ο οποίος υποτίθεται ότι θα αποτελείται από πρωινά και απογευματινά Ιατρεία, μία Παθολογική κλινική και μια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Καταργείται όλος ο Χειρουργικός Τομέας(Χειρουργείο, Γενική Χειρουργική, ΩΡΛ, Ουρολογική και Οφθαλμολογική) και ό,τι απομένει συρρικνώνεται σε μια κλινική. Από τις 148 κλίνες, παραμένουν μόνο 28 και σε σύνολο 395 εργαζομένων, παραμένουν μόνο 85.
Δυο φορές, τα δυο τελευταία χρόνια, απειλήθηκε το κλείσιμό του και δυο φορές ματαιώθηκε, μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων που τις στήριξε σύσσωμος ο λαός της Δ. Αθήνας, αναγκάζοντας και τους δημάρχους Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Περιστεριού κ.τ.λ. να πάρουν θέση αρνητική απέναντι στο κλείσιμό του.
Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, εν μέσω καλοκαιριού, πληροφορηθήκαν την απόφαση της κυβέρνησης και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις που κατέληξαν μάλιστα στην κατάληψη των γραφείων της διοίκησης, με αποτέλεσμα να απειληθούν με τη χρήση του νέου πειθαρχικού κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, ότι θα οδηγηθούν σε απευθείας απολύσεις. Ήταν από τα νοσοκομεία που δεν περίμεναν την ΠΟΕΔΗΝ να προκυρήξει κινητοποιήσεις αλλά άμεσα προκάλεσαν -μαζί βέβαια με άλλα νοσοκομεία- την διαδήλωση στις 23 Αυγούστου στο υπουργείο Υγείας, αναγκάζοντας την ομοσπονδία να την καλύψει εκ των υστέρων και να καλέσει και αυτή. Την εβδομάδα που πέρασε, βρίσκονται καθημερινά στη πύλη του νοσοκομείου σε βάρδιες, περιφρουρώντας το χώρο και προσπαθώντας να κάνουν το νοσοκομείο σημείο αναφοράς για ενημέρωση όλων των εργαζομένων και των κατοίκων.
Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, ήδη δυο σωματεία από το ΘΡΙΑΣΙΟ και το ΑΤΤΙΚΟ παραβρέθηκαν στο χώρο, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενώ, τις απογευματινές ώρες, τοπικοί φορείς, συλλογικότητες αλλά και εργαζόμενοι βρίσκονται στο πλάι τους. Παράλληλα, πραγματοποιούνται και πορείες τοπικού χαρακτήρα, μαζί με τοπικούς φορείς και τις ΕΛΜΕ της περιοχής. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι με ψήφισμα τους απέτρεψαν την παρουσία βουλευτή της Χρυσής Αυγής που ήθελε να παραβρεθεί στο χώρο.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αγώνας, για να σπάσει το κλίμα της αναμονής και μετάθεσης του αγώνα
Με συνεχώς διευρυνόμενη μαζικότητα (από 35 στη πρώτη γενική συνέλευση, σε 75 στη δεύτερη και σε 130 την τρίτη), με επαναλαμβανόμενες καθημερινές στάσεις εργασίας και με στόχο στην επόμενη ακόμα πιο μαζική γενική συνέλευση που θα γίνει την Παρασκευή 6/9, ώστε να προκηρυχθεί απο Δευτέρα 9/9 η πρώτη από τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου νοσοκομείου να μπουν στον αγώνα για την ανατροπή των διαθεσιμοτήτων και των κλεισιμάτων νοσοκομείων.
Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρώτον, πρόκειται για ένα νοσοκομείο που δεν βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των διαθεσιμοτήτων και δεύτερον, διαφαίνεται η διάθεση των εργαζομένων να μην περιμένουν την ΠΟΕΔΗΝ αλλά να σπάσουν ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ το κλίμα αναμονής και μετάθεσης των αγώνων. Αποφασίστηκε, έτσι, μαζική παρουσία στο νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας την Τρίτη 3/9, όπως επίσης και συμμετοχή τη Τετάρτη 4/9 στη συγκέντρωση που έχει αποφασιστεί από την ΠΟΕΔΗΝ, στο υπουργείο Υγείας. Την Πέμπτη 5/9, αποφασίστηκε συγκέντρωση στην είσοδο του Θριάσιου νοσοκομείου και μαζική προπαγάνδιση (τμήμα το τμήμα ) της γενικής συνέλευσης της Παρασκευής 6/9. Η πρόταση έγινε από την Ταξική Πορεία και το Νυστέρι και η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα (στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου (70 άτομα γύρισαν τμήμα τμήμα όλο το νοσοκομείο), οδηγώντας σε μια μαζική γενική συνέλευση που ξεπέρασε τα 150 άτομα (180 υπογραφές).
Στη συνέλευση της 6/9, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν, η πρόταση να ξεκινήσει το Θριασιο το χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων, ξεσηκώνοντας έτσι και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, δεν πέρασε, συναρτώντας την αντίθεση του ΠΑΜΕ, την εύγλωττη απουσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αμηχανία ενός κομματιού της συνέλευσης που κατανοούσε το βάρος μιας τέτοιας απόφασης κόντρα σε…..θεούς και δαίμονες. Το αποτέλεσμα (55-28) έβγαλε ακόμα δυο στάσεις: μια τοπική κινητοποίηση στο ΧΑΙΔΑΡΙ που πραγματοποιήθηκε στις 11/9 μαζί με τα νοσοκομεία της περιοχής (Αττικό-Αγια βάρβαρα-Ψνα Δαφνί-Ψνα Δρομοκαιτειο) και συμμετοχή σε κεντρική συγκέντρωση 12/9 στο υπουργείο Υγειας.
Έκτοτε, πραγματοποιήθηκε ακόμη μια γενική συνέλευση που δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη του ΠΑΜΕ, γιατί δεν είχε απαρτία, παρόλο που η μαζικότητα της ήταν λίγο πιο κάτω από προηγούμενες συνελεύσεις που ωστόσο πήραν αποφάσεις.
Η μαζικότερη κινητοποίηση όλων πραγματοποιήθηκε στην απεργία (πάνω από 100 άτομα) στις 18/9, εν αντιθέσει με την μικρή παρουσία άλλων νοσοκομείων που δεν είχαν ανοίξει το χορό των κινητοποιήσεων, αναμένοντας το περιβόητο… ραντεβού της 48ωρης και αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι η μετάθεση των αγώνων απομαζικοποιει απλώς τις κινητοποιήσεις.