Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Σεπ 2013

Έξω τα ΜΑΤ από την Ευκαρπία
Ο αγώνας των κατοίκων είναι δίκαιος και θα νικήσει

Στην καρδιά του καλοκαιριού, στα τέλη Ιουλίου, επέλεξε ο σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης να βάλει μπρος, ώστε να κατασκευαστεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ευκαρπίας.
Παρ' όλο που η Ευκαρπία ήταν σχετικά άδεια και τα σχολεία κλειστά, η εγκατάσταση των συνεργείων έγινε ύστερα από την είσοδο και την κατάληψη του χώρου από πολλές κλούβες των ΜΑΤ, δεκάδες ασφαλίτες και ένα ασθενοφόρο! Ακολούθησε η στρατιωτικού τύπου περίφραξη του χώρου κατασκευής, ώστε να είναι δύσκολη η είσοδος στο χώρο κατασκευής, αλλά και για να μπορούν να αιτιολογηθούν οι συλλήψεις όποιων επιχειρήσουν να μπούνε στο χώρο. Καταλήφθηκε από τα ΜΑΤ και το σπιτάκι του Δήμου, έξω από το χώρο του ΣΜΑ, όπου κάτοικοι καθημερινά εδώ και 2 χρόνια το επισκέπτονταν για να εναντιωθούν στην προσπάθεια κατασκευής του έργου.
Οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πολύ καλά προετοιμασμένη και μελετημένη επιχείρηση για το ξεκίνημα των εργασιών. Με επιλογή του χρόνου, των μέσων, του τρόπου, οι εκπρόσωποι της τροϊκανής πολιτικής στην αυτοδιοίκηση προσπαθούν να επιβάλουν έναν γιγαντιαίο ΣΜΑ, ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής.
Ο πρώτος αιφνιδιασμός του ΦΟΣΔΑ από τη λαϊκή αντίδραση το προηγούμενο καλοκαίρι ενεργοποίησε υπαρκτές αντιθέσεις συμφερόντων στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης. Αυτή η εξέλιξη παράλληλα και με την επιμονή των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ φρέναρε για μεγάλο διάστημα την επιχείρηση για το ξεκίνημα των εργασιών.
Την ίδια στιγμή ο ΦΟΣΔΑ, λειτουργώντας για ακόμα μια φορά ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην τοπική κοινωνία, ετοίμαζε τους όρους για την επιβολή του έργου. Πληρώθηκαν αδρά διαφημιστικές εταιρίες, κινήθηκαν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στήθηκαν δημοσκοπήσεις, λειτούργησαν σε πλήρη συμφωνία τα φερέφωνα των τοπικών ΜΜΕ, για να πείσουν για την ανάγκη κατασκευής του έργου σε ξένο αχυρώνα και, τέλος, χρησιμοποιήθηκαν και τα βαριά μέσα των ΜΑΤ και της καταστολής.
Η αντίδραση των κατοίκων, αν και πιο περιορισμένη λόγω καλοκαιρινών «απωλειών», ήταν άμεση. Από την πρώτη στιγμή μοιράστηκε υλικό, ενώ σε καθημερινή βάση αυτοκίνητο με ντουντούκα ενημέρωνε τους κατοίκους και καλούσε σε κινητοποιήσεις. Η πρώτη λαïκή συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη 31 Ιουλίου στην πλατεία της Ευκαρπίας κατέληξε με αυτοκινητοπομπή στον χώρο του ΣΜΑ, όπου 300 κάτοικοι διαδήλωσαν και φώναξαν συνθήματα κατά της κατασκευής.
Την Πέμπτη στις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου συναυλία στο χώρο του ΣΜΑ και τη Δευτέρα στις 2 Σεπτέμβρη νέα λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία της Ευκαρπίας, πορεία μέσα στην πόλη της Ευκαρπίας, αυτοκινητοπομπή και συγκέντρωση 300 ανθρώπων εκ νέου στο χώρο του ΣΜΑ.
Παρά και ενάντια στις δυσκολίες, τις τρικλοποδιές των αιρετών αρχόντων και τα εκλογικά μαγειρέματα, η επιμονή των κατοίκων για την υπεράσπιση του τόπου τους από την παραπέρα υποβάθμιση αφήνει πολλές θετικές παρακαταθήκες για την εξέλιξη αυτού του αγώνα, αλλά και των νέων αγώνων που έρχονται. Ήδη η εμπειρία που έχει κατακτηθεί είναι πολύτιμη. Είναι πλέον ξεκάθαρο με ποιους έχουμε να κάνουμε και σε ποιους μπορούμε να στηριχτούμε. Ο επόμενος σταθμός είναι η παρουσία και η συμμετοχή των κατοίκων στην πορεία της ΔΕΘ.