Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Σεπ 2013

Ανταποκρίσεις από τις αντιφασιστικές πορείες

Αθήνα

Την Τετάρτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Παναγή Τσαλδάρη, στην Αμφιάλη του Κερατσινίου. Για την ακρίβεια, υπήρξαν πολλά καλέσματα, από τα σωματεία του ΠΑΜΕ, τις οργανώσεις της αριστεράς και σχήματα του αναρχικού χώρου. Όλα στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ή κοντά σε αυτό.
Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε την πορεία του χωριστά από τους υπόλοιπους.
Η πορεία των υπόλοιπων ξεκίνησε λίγο μετά. Η οργή για τη δολοφονία και για τη προσπάθεια του συστήματος, από τη κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν μέχρι και τα αστικά ΜΜΕ, να παρουσιάσουν αρχικά τη δολοφονία σαν ένα τυχαίο καυγά μεταξύ ποδοσφαιρόφιλων και τα γεγονότα σαν κάτι που δεν αφορά άμεσα και επίσημα τη Χρυσή Αυγή ενώ, με τη θεωρία των άκρων, να εξισώσουν τους φασίστες με τους αντιφασίστες, ήταν έκδηλη.
Μια οργή που εκφράστηκε με τα συνθήματα κατά του φασισμού και της φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής, από κόσμο κυρίως νεολαιίστικο. Κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι και ακριβώς όπως μας τα παρουσιάζουν, σχετικά με την επιρροή της ΧΑ και των φασιστικών απόψεων στη νεολαία. Υπάρχει ένα σοβαρό κομμάτι νεολαίας που είναι αποφασισμένο να αντιταχθεί στο φασισμό και το ρατσισμό. Το ζητούμενο είναι το πώς!
Η μαζικότητα ήταν τέτοια που τα ΜΜΕ, ρίχνοντας, ως συνήθως, πολύ τον αριθμό, μιλούσαν για 15.000 διαδηλωτές!
Η κυβέρνηση, αυτή τη φορά, απ’ ότι φαίνεται, είχε αποφασίσει να κάνει επίδειξη πυγμής. Ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρωινής απεργιακής κινητοποίησης. Τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν σε κάθετα της Λαμπράκη στενά, με τρόπο που προκαλούσαν, εμφανέστατα και έτοιμα να χτυπήσουν. Με τις πρώτες αντιδράσεις και τα πρώτα μπουκάλια, άρχισε ένα όργιο καταστολής που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και απλώθηκε σε μια αρκετά μεγάλη έκταση της Αμφιάλης. Τα χημικά έκαναν την παραμονή έξω ανυπόφορη. Έγιναν εκατοντάδες προσαγωγές στο «σωρό», που μετατράπηκαν σε δεκάδες συλλήψεις με κακουργηματικού τύπου σκατηγορίες. Υπήρξαν και τραυματισμοί, με πιο σοβαρό αυτόν ενός νέου που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι.
Παρ’ όλα αυτά, η πορεία έγινε, αν και διασπάστηκε.
Το μπλοκ της ΠΑΑΣ διέσχισε μια αρκετά μεγάλη έκταση του Κερατσινίου και κατέληξε στη πλατεία Κύπρου. Καλούσε τον κόσμο να δώσει τη μόνη απάντηση που θα οδηγήσει στην «ήττα τον φασισμό και τον καπιταλισμό που τον χρησιμοποιεί ενάντια στο λαό», καλούσε το λαό να συμμετάσχει ενεργά και μαζικά «στο μεγάλο απεργιακό αγώνα που έχει κιόλας ξεκινήσει», για να «ηττηθεί η πολιτική που εξαπολύει το φασισμό, για να κάμψει τον αγώνα του λαού.»



Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη είπε ένα μεγάλο όχι στο φασισμό και σε αυτούς που τον υποθάλπουν, δηλαδή την κυβέρνηση και την ολιγαρχία. Πάνω από πέντε χιλιάδες, κύρια νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, στην συγκέντρωση και διαδήλωση καταδίκης του φασιστικού εγκλήματος στο Κερατσίνι. Οργισμένη και μαχητική, η διαδήλωση κατευθύνθηκε διαμέσου της Εγνατίας, Δραγούμη και Τσιμισκή προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Η αστυνομία, για να προστατεύσει τους φασίστες, έστησε φραγμό με κλούβες και πολλές διμοιρίες ΜΑΤ στην συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Πολυτεχνείου και επιτέθηκε με χημικά και κρότου-λάμψης στην διαδήλωση. Προχώρησε, επίσης, σε δεκάδες προσαγωγές και συνέχισε να κυνηγά τους διαδηλωτές, όταν αυτοί γυρνούσαν πίσω, διαμέσου της Τσιμισκή και της Εθνικής Αμύνης προς την Καμάρα.
Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε με μαζικό μπλοκ στην αντιφασιστική διαδήλωση, προβάλλοντας το σύνθημα πως μόνο οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες μπορούν να τσακίσουν τον φασισμό.
Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία από το Άγαλμα του Βενιζέλου έκανε το ΠΑΜΕ.

Χανιά
Σοκ και οργή είχε προκαλέσει από το πρωί η είδηση της δολοφονίας του παλικαριού από φασίστες στο Κερατσίνι στους πάνω από 2.000 διαδηλωτές της απεργιακής συγκέντρωσης της 18/9.
Παρ’ όλα αυτά, στις ομιλίες των εργατοπατέρων δεν έγινε καμιά προσπάθεια ουσιαστικής σύνδεσης της κρατικής και παρακρατικής–φασιστικής τρομοκρατίας με την αντιλαϊκή επίθεση του συστήματος και τα ιμπεριαλιστικά δεσμά της τρόικας και των Ε.Ε.-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Οι «δεκάρικοι» παλιών και νέων εργατοπατέρων αποσυγκροτούσαν τη διάθεση του κόσμου αντί να δίνουν στην οργή του την αγωνιστική προοπτική.
Το μαχητικό μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αντίστασης δεν έφτανε για να δώσει παλμό στη μεγάλη σε μέγεθος διαδήλωση που ακολούθησε, παρά το γεγονός ότι τόσο τα συνθήματα για συνέχιση–συντονισμό–κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα όσο και τα αντιφασιστικά φωνάζονταν συχνά και από κόσμο μπροστά από το μπλοκ και πίσω.
Η πορεία πέρασε από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι «υπεύθυνοι» συνδικαλιστές θεώρησαν ότι έκαναν το καθήκον τους αφήνοντας τους «πολεμιστές» με τα κράνη της αναρχοαυτονομίας να καπελώσουν την πορεία και να παίξουν με τα ΜΑΤ. Στη συνέχεια και αφού η πορεία χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ, ο κόσμος μαζεύτηκε στην πλατεία της Αγοράς. Εκεί υπήρξε άρνηση τόσο από το Δ.Σ. του συλλόγου δασκάλων όσο και από την ΕΛΜΕ για κάλεσμα στο απογευματινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο.
Το ΚΚΕ έτσι κι αλλιώς έκανε σε άλλη πλατεία απεργιακή συγκέντρωση με τα μέλη του, ο ΣΥΡΙΖΑ περί άλλων ετύρβαζε αλλά και οι Παρεμβάσεις πέρα βρέχει. Παρ’ όλα αυτά ,λίγες ώρες μετά, στις 6.00 το απόγευμα, γέμισε ξανά η πλατεία Αγοράς με εκατοντάδες νεολαίους και πραγματοποιήθηκε πολύωρη πορεία στο κέντρο και σε φτωχογειτονιές της πόλης.
Έκδηλη όπως και στον απεργιακό αγώνα έτσι και στην αντιφασιστική δράση η απουσία της Αριστεράς. Το ΚΚΕ αλλού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ -που σαρώνει σε ποσοστά στο νομό- ή παρευρίσκεται δι’ αντιπροσώπων και αν στις διαδηλώσεις ή χειρίζεται αφ’ υψηλού, αξιοποιώντας και την άτυπη συνιστώσα του, την αναρχία. Όλα αυτά είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα.
Όμως την ίδια στιγμή οι χιλιάδες απεργοί και οι νεολαίοι που ολοένα πυκνώνουν τις γραμμές του αντιφασισμού δημιουργούν όταν βγαίνουν στο δρόμο ένα καινούριο πολιτικό δεδομένο. Σίγουρα όλοι αυτοί που φοβούνται τη μαζική αγωνιστική έκφραση της λαϊκής οργής θα κάνουν το παν. Σίγουρα επίσης οι απαντήσεις που δίνονται στο προκλητικό και δολοφονικό ξεσάλωμα του φασισμού είναι λειψές σε πολλά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η πολιτική απομόνωση των φασιστών και της επίσημης πολιτικής της φασιστικοποίησης με μαζικούς όρους. Οι αυταπάτες ότι το σύστημα θα μας προστατέψει από τη Χρυσή Αυγή δίνουν δυνατότητα ακόμη και στον Βορίδη να το παίζει αντιφασίστας και δρουν διαλυτικά. Αλλά και οι αψιμαχίες, οι μαγκιές και τα παιχνιδάκια με τα ΜΑΤ σε βάρος μαζικών διαδηλώσεων, όσο ούτε για αστείο δεν υπάρχουν όροι στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το κράτος–παρακράτος, μόνο ζημιά κάνουν.
Αρκετοί νέοι άνθρωποι πνίγονται από την οργή, μα όσοι απ’ αυτούς έχουν το κουράγιο, την τόλμη και την αποφασιστικότητα να συμβάλουν στη συγκρότηση όρων ουσιαστικής σύγκρουσης με το σύστημα και τα φασισταριά του ας μη σπαταλάνε την οργή τους κάνοντας και ζημιά στο μαζικό κίνημα που πάει ν’ αναπτυχθεί.
Μ’ όλα τα προβλήματα και τις διαφορετικές απόψεις, πολύς κόσμος και στα Χανιά έχει διάθεση και ανάγκη τον αγωνιστικό συντονισμό και την κοινή δράση σ’ όλα τα μέτωπα της λαϊκής πάλης. Σήμερα στο απεργιακό, που είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, αλλά και στο αντιφασιστικό και ενάντια στις βάσεις και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση που, ας μην ξεχνάμε, φέρνουν χούντες και πολέμους…

Ηράκλειο
Άμεση ήταν η απάντηση των Ηρακλειωτών στη νέα δολοφονική πρόκληση των φασιστών στο Κερατσίνι. Αρκετές εκατοντάδες πολιτών, κυρίως νεολαίων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας για να διαδηλώσουν ενάντια στο φασισμό. Παρά τη μαζικότητα της συγκέντρωσης και παρά τη διάθεση του κόσμου να καταγγείλει το γεγονός, στη διάρκεια της συγκέντρωσης προτάθηκε να γίνει πορεία στα γραφεία της φασιστικής οργάνωσης (Νέα Αλικαρνασσός) και με στρατιωτικούς όρους «να τελειώνουμε απόψε με αυτούς», όπως ειπώθηκε. Έτσι έγιναν δυο πορείες, η μια στα γραφεία της Χ.Α. (κυρίως από αντιεξουσιαστές και μερίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) την οποία τα ΜΑΤ σταμάτησαν αρκετά μέτρα πριν, κάνοντας μάλιστα και χρήση χημικών, και η δεύτερη πορεία έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Η οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ) παρέμβηκε στη συγκέντρωση και πορεία με δικό της μπλοκ, συσπειρώνοντας αρκετούς δημοκράτες, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο φασισμό-ιμπεριαλισμό, ενάντια στις πολιτικές που τον γεννούν και τον συντηρούν, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης–ΕΕ–ΔΝΤ. Ταυτόχρονα μοιράστηκε πλατιά η προκήρυξή της. Είναι πεποίθησή μας ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να γίνει ούτε με στρατιωτικούς όρους ούτε με σφαλιάρες και μπουνιές, αλλά με την ανάπτυξη μαζικού κινήματος σε αριστερή-επαναστατική κατεύθυνση, με τη δημιουργία εστιών αντίστασης και ενιαίου μετώπου των εργαζομένων στην αντιδραστική πολιτική. Γι’ αυτό και θεωρήσαμε σωστό να απευθυνθούμε στους πολίτες στο κέντρο του Ηρακλείου και να συμμετέχουμε μαζί με άλλους στην πορεία στο κέντρο της πόλης, παρά να αναλωνόμαστε σε πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ.

Καρδίτσα
Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία καταγγελίας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 18/9 και στην Καρδίτσα μετά από κάλεσμα του Αντιφασιστικού Αντιρατσιστικού Μετώπου Αλληλεγγύης Καρδίτσας, πολιτικών κομμάτων και συλλογικοτήτων. Μαζικοποιήθηκε κυρίως από σπουδαστική και μαθητική νεολαία, ενώ εμφανής ήταν η απουσία εργαζόμενων. Το ΚΚΕ έλαμψε διά της απουσίας του. Με συνθήματα όπως «ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά», «ούτε στην Καρδίτσα, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» η πορεία κατευθύνθηκε στα γραφεία της ΧΑ όπου εμποδίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ και συνέχισε στους δρόμους της πόλης καταγγέλλοντας τη φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής και της αντιδραστικής πολιτικής του συστήματος που τη στηρίζει και την υποκινεί. Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε στην πορεία και μοιράστηκε σχετική προκήρυξη.

Τρίκαλα
Την Τετάρτη 18/9 στις 19:00 καλέστηκε διαδήλωση με αφορμή το φασιστικό χτύπημα. Πλήθος κόσμου κατέβηκε στη συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Εκατοντάδες Τρικαλινών διαδήλωσαν για δεύτερη μέρα στο κέντρο της πόλης ενάντια στη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής από την πλευρά του συστήματος, που δίνει ελεύθερο χώρο στη δολοφονική και φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής. Η πορεία που σχηματίστηκε ήταν μεγαλειώδης. Θετική αίσθηση προκάλεσε η μαζική συμμετοχή της νεολαίας, γεγονός ελπιδοφόρο για τους αγώνες που έρχονται. Η πορεία κατέληξε κάτω από τα γραφεία της ΧΑ όπου φωνάχτηκαν αντικυβερνητικά και αντιφασιστικά συνθήματα.

Κοζάνη
Με γρήγορα αντανακλαστικά αντέδρασε και ο κόσμος της Κοζάνης, συμμετέχοντας με ιδιαίτερη μαζικότητα στην αντιφασιστική συγκέντρωση που καλέστηκε από πρωτοβάθμια σωματεία και από την αντιφασιστική ομάδα Κοζάνης το απόγευμα της Τετάρτης. Εργαζόμενοι από τους δήμους και απεργοί καθηγητές έδωσαν δυναμικά το «παρών», ενώ ιδιαίτερα έντονη, μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία της νεολαίας της πόλης, που βγήκε να διαδηλώσει την οργή της ενάντια στο φασισμό, στη Χρυσή Αυγή και να δώσει το μήνυμα ότι το ποτήρι ξεχείλισε, φωνάζοντας το σύνθημα «ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα». Για άλλη μια φορά αίσθηση έκανε η απουσία του ΚΚΕ από τη συγκέντρωση και την πορεία. Μετά την πορεία ακολούθησε η προγραμματισμένη από τα σωματεία συναυλία στην πλατεία της πόλης.

Ξάνθη
Με μαζική πορεία περίπου 1.000 ατόμων δόθηκε και στην Ξάνθη η πρώτη απάντηση στη δολοφονία του αντιφασίστα αγωνιστή που άνανδρα εκτέλεσαν τα φασιστικά καθάρματα της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Η απόφαση πάρθηκε από τον Σύλλογο Φοιτητών και στηρίχτηκε από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μετά την απεργιακή διαδήλωση της 18ης Σεπτέμβρη.
Έτσι, φοιτητές και εργαζόμενοι πορεύτηκαν με ιδιαίτερη μαχητικότητα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έκαναν μια στάση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που τα φυλούσαν διμοιρίες των ΜΑΤ, και κατέληξαν στο Πολυτεχνείο.
Ενώ εξελισσόταν η πορεία του φοιτητικού συλλόγου και πριν φτάσει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ομάδα αναρχικών έκανε τη δικιά της πορεία προς τα γραφεία των φασιστών, δέχθηκε τα χημικά των ΜΑΤ και αναδιπλώθηκε στα ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια έξαρση της δολοφονικής δράσης των φασιστών. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, μια που το λαϊκό κίνημα φαίνεται να ξαναβρίσκει το δρόμο του αγώνα. Μέσα από αυτόν το δρόμο της αντίστασης, της διεκδίκησης και της ανατροπής θα ξεσκεπάσει και θα εκμηδενίσει ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία και την πολιτική του φασισμού, αλλά και θα τσακίσει τον κάθε επίδοξο φασίστα μαχαιροβγάλτη, υπερασπιζόμενος τη ζωή των παιδιών του.