Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Σεπ 2013

Τοποθέτηση της ΠΑΑΣ Βόλου για την πανελλαδική συγκρότηση

Σε δύο συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε στις 21/8 και στις 28/8 συζητήσαμε το κείμενο του παννατικού συντονιστικού της ΠΑΑΣ για την πανελλαδική συγκρότηση. Από τις συζητήσεις αυτές προέκυψε η ανάγκη να απευθυνθούμε σε όλους τους συντρόφους και τους συναγωνιστές με κείμενο το οποίο στέλνουμε στο μπλογκ της ΠΑΑΣ και στις εφημερίδες «Προλεταριακή Σημαία» και «Λαϊκό Δρόμο» για δημοσίευση.

Σύντροφοι και συναγωνιστές
Η ΠΑΑΣ του Βόλου συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 2012, από μέλη του ΚΚΕ (μ-λ), του ΜΛ-ΚΚΕ και ανένταχτων αριστερών αγωνιστών, μετά από μία σειρά ανοικτών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία.

Δεν μας ήταν δύσκολο να συμφωνήσουμε με την αρχική πρόταση για τη συγκρότηση της ΠΑΑΣ γιατί μέσα από την πείρα μας με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων και Ανέργων Μαγνησίας και την πλούσια δράση που ανέπτυξε κοντά δύο χρόνια, είμαστε πεισμένοι για την αναγκαιότητα μιας μετωπικής συνεργασίας. Η οποία θα συμβάλλει στην υπόθεση του πανεργατικού-παλλαϊκού αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση, αστικών κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστών. Μίας μετωπικής συνεργασίας με λαϊκά-εργατικά χαρακτηριστικά και επαναστατική αριστερή κατεύθυνση, που θα ενισχύει τις εστίες αντίστασης και πάλης του εργαζόμενου λαού και θα πασχίζει για την οργανωτική και πολιτική του συγκρότηση στο επίπεδο που απαιτεί η εποχή μας.
Έχουμε ξεκάθαρο ότι χωρίς ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΠΑΛΗΣ και την κατεύθυνση του μαζικού παρατεταμένου αγώνα σε σύγκρουση με την άρχουσα τάξη και τον ιμπεριαλισμό, ο λαός μας δεν θα μπορέσει να ανατρέψει τις πολιτικές αλλά και τις δυνάμεις που τον οδηγούν στην εξαθλίωση και τον αφανισμό.
Για αυτό τον λόγο και για να ενισχύσουμε την πολιτική λειτουργία της ΠΑΑΣ αποφασίσαμε να λειτουργούμε σε συναντήσεις-συνελεύσεις σχεδόν κάθε εβδομάδα και στην ημερήσια διάταξη των ζητημάτων μας απασχολούσαν τόσο οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις όσο και τα τοπικά ζητήματα και οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους διάφορους εργασιακούς χώρους. Δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία καθώς πολλές φορές υπήρχαν διαφορετικές και συγκρουόμενες απόψεις κυρίως σε ζητήματα τακτικής, που φυσικά έχουν σαν βάση διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, θέσεις, πρακτικές και συνήθειες. Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η έντονη εσωτερική διαδικασία της ΠΑΑΣ Βόλου δεν έγινε θετικά αποδεκτή από εργαζόμενους που πρωτοεμφανίστηκαν στις συνελεύσεις μας για να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις και να πάρουν μέρος στις δράσεις της. Από την άλλη πλευρά όμως η διάθεσή μας να παρέμβουμε και ιδιαίτερα στα καυτά ζητήματα του κόσμου της δουλειάς, δεν μας έκλεισε στο «καβούκι» μας αλλά αποφασίσαμε και ανοίξαμε το ζήτημα της ανεργίας. Με μαζώξεις ανέργων στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, συχνές παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ με μοίρασμα προκήρυξης-καλέσματος, με μπλογκ ανέργων και ομιλία σε απεργιακή συγκέντρωση τον φετινό Μάρτη.
Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε και τις σχετικά μικρές υποκειμενικές μας δυνάμεις, η ΠΑΑΣ στο Βόλο έδειξε ότι έχει δυνατότητες και μπορεί να οικοδομήσει δεσμούς με τους εργαζόμενους εφόσον συνεχίσει να κινείται με συνέπεια και συνέχεια.
Δεν λείψαμε από καμιά κινητοποίηση στην πόλη, με τα πανό, την προκήρυξη και τα συνθήματά μας, η ΠΑΑΣ αποτελεί πλέον έναν διακριτό πόλο που συσπειρώνει ένα δυναμικό αγωνιστών, εργαζόμενων και νεολαίας.
Πραγματοποιήσαμε ανοιχτή αντι-ιμπεριαλιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Κύπρου τον Απρίλη, ενώ κάναμε παρέμβαση με προκήρυξη στη μαζικότατη γενική συνέλευση των καθηγητών και οργανώσαμε εκδήλωση συζήτηση τον Ιούνη για την «απεργία που δεν έγινε» με σχετικά καλή συμμετοχή κόσμου από την εκπαίδευση. Βγάλαμε προκήρυξη για τα εργοστάσια του Βόλου, για τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και μεροκάματων, την εκ περιτροπής εργασία και τους απλήρωτους εργάτες που μοιράστηκε σε εργοστάσια της Α΄και Β΄ βιομηχανικής περιοχής. Ενώ σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους του ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας ενάντια στο κλείσιμο του τοπικού υποκαταστήματος. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε έξω από τον ραδιοσταθμό της ΕΡΑ Βόλου για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των εργαζόμενων στη δουλειά ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενζέλου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και την ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση στις πολιτικές εξελίξεις, οργανώσαμε ανοιχτή εκδήλωση στις 17 Ιούλη όπου θέσαμε και το ζήτημα της ενίσχυσης της ΠΑΑΣ Βόλου σε όσους παραβρέθηκαν.

Σύντροφοι και συναγωνιστές
Πρώτα από όλα θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους σας και να σας καλέσουμε, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, να συμβάλει στην συγκρότηση της ΠΑΑΣ στην περιοχή του και να προχωρήσει άμεσα η πανελλαδική συγκρότηση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Καλούμε όλους να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά με καθορισμό δεσμευτικής ημερομηνίας για την πανελλαδική σύσκεψη. Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού, απολύσεις στον δημόσιο τομέα και η απειλή ενός ακόμα ματοκυλίσματος από τους ιμπεριαλιστές, επιβάλλουν επιτακτικά το προχώρημα της υπόθεσής μας.
Η πρόταση και οι πολιτικές θέσεις του παννατικού συντονιστικού μας βρίσκουν σύμφωνους, θα θέλαμε όμως να θέσουμε μερικά ζητήματα που συνδέονται με την πανελλαδική συγκρότηση και την πολιτική λειτουργία της ΠΑΑΣ.
Θεωρούμε λάθος τη μη άμεση έκδοση προκήρυξης για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων. Θεωρούμε επίσης λάθος που δεν υπήρξε ενιαία παρέμβαση της ΠΑΑΣ στους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ καθώς και στους ναυτεργάτες στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεών τους. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η ΠΑΑΣ να έχει τοποθέτηση και δράση τόσο στα βασικά ζητήματα των πολιτικών εξελίξεων και της αντι-ιμπεριαλιστικής πάλης του λαού αλλά και του αγώνα και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και περιοχή.
Τέλος, για το όνομα της ΠΑΑΣ έχουμε την γνώμη ότι πρέπει να έχει μία αντιστοιχία με το περιεχόμενο των θέσεων και της δράσης της, παρά το ότι ήδη το όνομα έχει «κατοχυρωθεί» σε κάποιο κόσμο, δημιουργεί όμως προβλήματα, ιδιαίτερα όταν παρεμβαίνουμε σε διάφορους κλάδους εργαζόμενων και σε χώρους δουλειάς.


Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Βόλος 28 Αυγούστου 2013