Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Μαΐ 2011

Επιχειρησιακές συμβάσεις: Η αρχή έγινε από την Καρδίτσα!

Η πρώτη πανελλαδικά ειδική επιχειρησιακή σύμβαση του Ν. 3899/2010 υπογράφηκε αρχές του μήνα σε επιχείρηση της Καρδίτσας. Πρόκειται για την ξενοδοχειακή επιχείρηση ΠΑΞΕΚ Α.Ε. η οποία εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο «Κιέριο» και απασχολεί 19 εργαζόμενους. Πατώντας στις αντεργατικές ρυθμίσεις του νόμου της Κατσέλη και με επιχείρημα τη μείωση των κερδών της στην τελευταία τριετία, η εργοδοσία της ΠΑΞΕΚ Α.Ε. (που παρά την «επίσημη» μείωση των κερδών παραμένει κερδοφόρα επιχείρηση) καταπάτησε την κλαδική σύμβαση και μείωσε τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 12%. Για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις μειώσεις των μισθών τους η εργοδοσία χρησιμοποίησε εκβιασμούς και την απειλή των απολύσεων. Δεσμεύτηκε βέβαια, προσχηματικά, να μη γίνουν απολύσεις για το επόμενο 12μηνο, αλλά ήδη στο προηγούμενο διάστημα είχε απολύσει εργαζόμενους και ήδη καλύπτει ανάγκες της επιχείρησης με περιστασιακά απασχολούμενους, ανασφάλιστους κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, επειδή στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν υπάρχει σωματείο που, όπως προβλέπει ο νόμος, θα διαπραγματευόταν και θα υπέγραφε την επιχειρησιακή σύμβαση, ανασύρθηκε από τα αζήτητα ο «Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Υπνου Ν. Καρδίτσας», ένα κλαδικό σωματείο-σφραγίδα που πρόεδρο έχει έναν πρώην ξενοδοχοϋπάλληλο και νυν ξενοδόχο (!) ο οποίος και υπέγραψε τη μείωση αποδοχών των πρώην συναδέλφων του!

Αξίζει να σημειωθεί η στάση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας που υποβάθμισε το όλο ζήτημα, δεν το άνοιξε στην τοπική κοινωνία ούτε στο τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση στις τοπικές εφημερίδες και το παρέπεμψε στη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ! Ενα θέμα με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις το μετέτρεψε σε νομικίστικη αντιδικία. Το δε ΠΑΜΕ χρησιμοποίησε το όλο ζήτημα κυρίως για να ανοίξει μέτωπο με τους εργατοπατέρες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε το θέμα, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Καρδίτσας έβγαλε ανακοίνωση και έγιναν προσπάθειες να ανοιχτεί το θέμα στην τοπική κοινωνία με ψηφίσματα και ανακοινώσεις από σωματεία και φορείς της πόλης. Χαρακτηριστική είναι η στάση των τοπικών ΜΜΕ που στο πλαίσιο της επιχειρηματικής διαπλοκής και των οικονομικών διασυνδέσεων και συμφερόντων κυριολεκτικά «έθαψαν» το ζήτημα και αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν τις σχετικές ανακοινώσεις πέρα από αυτήν του Εργατικού Κέντρου. Η αρχή των επιχειρησιακών συμβάσεων (διάβαζε: κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων) μπορεί να έγινε σε μια μικρή και περιφερειακή επιχείρηση της Καρδίτσας, αλλά το ζήτημα αφορά συνολικά τους εργαζόμενους και συνολική πρέπει να είναι και η απάντηση. Με ένα μαζικό κίνημα υπεράσπισης των συλλογικών συμβάσεων, με ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης σε κάθε απόπειρα να περάσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με ένα μέτωπο αλληλεγγύης σε κάθε κομμάτι εργαζομένων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Ανακοίνωση
της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Καρδίτσας
ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ «ΚΙΕΡΙΟ»

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ καταγγέλλει την παραβίαση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την επιχείρηση ΠΑΞΕΚ ΑΕ (ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟ) και την προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι 19 εργαζόμενοι σε μείωση των μισθών τους κατά 12% μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία της ΠΑΞΕΚ ΑΕ έχει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και πατάει στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας και του Μνημονίου (άρθρο 13 Ν. 3899/2010 για τις επιχειρησιακές συμβάσεις). Συνένοχοι και συνυπεύθυνοι είναι και ο εργατοπατερίστικος συνδικαλισμός, τα ανύπαρκτα σωματεία-σφραγίδες καθώς και οι συνδικαλιστές-αχυράνθρωποι που χρόνια τώρα κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, κεντρικά και στην πόλη μας, και ευθύνονται για τη σημερινή διάλυση και αποδιοργάνωση.
Είναι καθαρή πρόκληση να μειώνονται οι μισθοί (όπως θέλει να περάσει η εργοδοσία στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟ) σε μια περίοδο που δεν ανανεώνονται οι συλλογικές συμβάσεις, που οι μισθοί και τα μεροκάματα έχουν παγώσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, που έχουν γίνει περικοπές και μειώσεις σε δώρα, επιδόματα, νυχτερινά, υπερωρίες κ.λπ., που ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η φορομπηξία εξανεμίζουν το εισόδημα των εργαζόμενων.
Η επιχειρησιακή σύμβαση της ΠΑΞΕΚ ΑΕ είναι η πρώτη που επιχειρείται να υλοποιηθεί στη χώρα μας σύμφωνα με τον αντεργατικό Ν. 3899/2010 του ΠΑΣΟΚ. Είναι φανερό ότι αυτή δεν αφορά μόνο τους 19 εργαζόμενους στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟ. Αν περάσει και γίνουν οι μειώσεις των μισθών στην ΠΑΞΕΚ ΑΕ, τότε ανοίγει ο δρόμος (και η όρεξη της εργοδοσίας) για να επεκταθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και σε άλλες επιχειρήσεις, να γίνουν μειώσεις μισθών και σε άλλους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας και μαζί η τοπική κοινωνία οφείλουμε να δείξουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟ. Να προστατέψουμε το εισόδημά τους και τις θέσεις εργασίας. Να καταγγείλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και την παραβίαση της κλαδικής σύμβασης. Να μην περάσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές της εργοδοσίας. Να μην περάσει η επιχειρησιακή σύμβαση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της πόλης μας, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς σε ένα ενιαίο, πλατύ μέτωπο αντίστασης, για ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, για ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ «ΚΙΕΡΙΟ». Μας αφορά όλους.

Καρδίτσα 3-5-2011
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ