Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

4 Μαΐ 2011

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Εργασιακά και παιδαγωγικά κατορθώματα του δημάρχου

Ο Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών Νεάπολης, οραματίζεται μια κοινωνία χωρίς μόνιμους υπαλλήλους, με συμβασιούχους χωρίς δικαιώματα, με υπηρεσίες ιδιωτικές και το δηλώνει σε κάθε ευκαιρία.
Έχει χρόνια που προσπαθεί με κάθε τρόπο να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς στις διακοπές. Κάθε χρόνο γονείς, εργαζόμενοι και κάτοικοι βομβαρδίζονται από θριαμβευτικές ανακοινώσεις του Δήμου, που κάνουν γνωστό ότι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Συκεών λειτουργούν τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, παρά τον πρότυπο κανονισμό, που ισχύει πανελλαδικά, παρά τις απορριπτικές αποφάσεις της Περιφέρειας, παρά την απόφαση του Συλλόγου που γνωστοποιεί ότι οι εργαζόμενοι θα εργαστούν σύμφωνα με τον Κανονισμό. Διαφημίζει δε την λειτουργία σαν επιτυχία συμφωνίας με τους εργαζόμενους, ενώ κανένας μόνιμος δεν δουλεύει. Δουλεύουν κάποιοι συμβασιούχοι, με την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης ή και της απόλυσης.

Φέτος είχε να αντιμετωπίσει επιπλέον πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς των συνενούμενων δήμων, αφού δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει ενιαίο Νομικό Πρόσωπο και οι Παιδικοί Σταθμοί αυτών των δήμων δεν είχαν τις ανάλογες αποφάσεις. Με εκβιασμούς των Διοικητικών Συμβουλίων ή με ταξίματα για πόστα εξουσίας στους πρώην προέδρους, την Τρίτη 19 Απρίλη, προτελευταία μέρα λειτουργίας των σταθμών για τις διακοπές, πήραν αποφάσεις για το άνοιγμα των σταθμών, «δια περιφοράς» του θέματος από τηλεφώνου! Βέβαια ο Δήμος ανακοίνωση έβγαλε από τις 18 Απρίλη, πριν τις αποφάσεις! Περίσσεψε πάλι η δημοκρατία, ακόμη και στους δικούς του!
Επί ένα δεκαήμερο απειλούνταν εργαζόμενοι, μέχρι και με απόλυση, με αλλαγή ωραρίου, με πειθαρχικά, από τον Αντιδήμαρχο, που με την στάση του επιβεβαιώνει τον ρόλο του όπως διαμορφώνεται ιδιαίτερα με τον Καλλικράτη. Ένας αντιδήμαρχος που πληρώνεται (από τους δημότες) για να γυρίζει από εργαζόμενο σε εργαζόμενο να τρομοκρατεί και να απειλεί. Σε άλλες εποχές κάτι τέτοιοι γύριζαν με κουκούλες, τώρα οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ αυτοδιαφημίζονται για τα αίσχη τους και οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως διαφημιστές, αρνούμενες να γράψουν μια αράδα για την άποψη και την στάση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε μια εφημερίδα δεν δημοσίευσε την ανακοίνωση του συλλόγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 25 Μάρτη του 2010, υποχρέωσε να παρελάσουν τα παιδάκια των παιδικών σταθμών (σαν ευχάριστη νότα!) και την ώρα που περνούσαν, τα μεγάφωνα ανακοίνωναν την κατάργηση των διακοπών! Τις επόμενες μέρες άρχιζαν τα πιεστικά τηλεφωνήματα στους γονείς για να αποδείξει την αναγκαιότητα λειτουργίας των σταθμών στις διακοπές. Το έλεγαν οι ίδιοι οι γονείς στους εργαζόμενους ότι τα φέρνουν επειδή πιέστηκαν.
Ποιό είναι το αντικείμενο εργασίας των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς
Φυσικά τα παιδιά. Τα παιδιά όμως δεν είναι χαρτιά να τα βάλεις στο συρτάρι αν δεν προλαβαίνεις, δεν είναι σκουπίδια που θα μείνουν στον δρόμο γιατί δεν έφθανε το προσωπικό, είναι ανθρώπινες ζωές, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και ο παιδικός σταθμός έχει ένα πρόγραμμα που ακολουθείται προκειμένου τα παιδιά να ζουν και να αναπτύσσονται σε ασφαλές περιβάλλον, με συγκεκριμένη αναλογία προσωπικού και ειδικοτήτων.
Είναι τα παιδιά, που οι γονείς τους ασφαλώς και δεν ξέρουν ότι τα παιδιά τους αυτές τις μέρες δεν είναι με τις δασκάλες τους, δεν θα έχουν το προσωπικού που κρίνεται άκρως απαραίτητο για να μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα, αφού μεταφέρει δυο συμβασιούχους σε κάθε σταθμό απλά για να υπάρχει προσωπικό. Τα παιδιά έχουν ανάγκη διακοπών, δεν τις θεσμοθέτησε κανένας νομοθέτης γιατί ήταν φίλα προσκείμενος στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και τα παιδιά έχουν παντού διακοπές, άσχετα αν συμπίπτουν με θρησκευτικές γιορτές όπως εδώ, αλλού έχουν ανοιξιάτικες και χειμωνιάτικες διακοπές γιατί είναι ανάγκη. Το παιδάκι των 2,5 χρονών είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους αφού ξυπνάει 6 το πρωί και γυρίζει στο σπίτι του στις 4, αυτές τις ώρες τις περνάει με άλλα 24 στην καλύτερη περίπτωση, με πρόγραμμα γιατί κανείς δεν μπορεί να φροντίσει 25 παιδάκια διαφορετικά. Δικαιούται και αυτό άδεια! Στην ανακοίνωση, ο Δήμαρχος επικαλείται την εξυπηρέτηση των γονιών, που εργάζονται με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να το επικαλείται ένας δήμος που πρωτοστατεί στην εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας!
Που στοχεύει
Δεν είναι παιχνίδια επίδειξης δύναμης αυτά που γίνονται στις Συκιές. Είναι σχέδιο που ξεκίνησε με το πέρασμα των Κρατικών Παιδικών Σταθμών στους Δήμους, με τις συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τα ΕΣΠΑ. Υλοποιείται και εφαμόζεται με πανάκριβα τροφεία, ενώ ήταν δωρεάν, με την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με την μείωση των επιχορηγήσεων από το κράτος, με την κατάργηση των διορισμών μονίμων υπαλλήλων, γιατί ακόμη και αν ισχύσει η μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, στους παιδικούς σταθμούς ποτέ δεν θα έχει πρόσληψη αφού δεν υπάρχουν πέντε εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας!
Είναι σχέδιο ιδιωτικοποίησης των παιδικών σταθμών, υπάρχει Κυβερνητική, Καλλικρατική και Μνημονιακή κατεύθυνση και στις Συκιές βρήκε το μάστορά του και υλοποιείται. Στις Συκιές υπήρχαν τρεις Παιδικοί Σταθμοί ΝΠΔΔ πριν περάσουν στους Δήμους και έμεινε μόνο ένας, με το κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών (πρώην Κρατικών) και την δημιουργία παιδικών σταθμών της Δημοτικής Επιχείρησης (ιδιωτικών), με υπέρογκα τροφεία.
Στοχεύουν σε εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα αντίστασης με την κατάργηση των διακοπών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, το 6ωρο των εκπαιδευτικών, τον χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών σε υγεινομικό προσωπικό, την κατάργηση του μαγειρείου των παιδικών σταθμών, που από ένα μάγειρας ανά 50 παιδιά γίνεται δυο μάγειρες για 600 παιδιά.
Τι πρέπει να γίνει
Οι εργαζόμενοι και οι γονείς οφείλουν να υπερασπιστούν τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς και τα δικαιώματά τους! Οι μόνιμοι και συμβασιούχοι όλοι μαζί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Μόνο όλοι μαζί μπορούν να απαντήσουν στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς. Οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους να ενημερώσουν κατοίκους, συλλόγους γονέων, πρωτοβουλίες κατοίκων, να το κάνουν υπόθεση της κοινωνίας. Οι ενημερωμένοι κάτοικοι και οι γονείς μαζί με τους εργαζόμενους μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια του Δήμου που δεν είναι άλλα από αυτά του Καλλικράτη, της Κυβέρνησης και της Τρόικας!