Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Μαΐ 2011

Χαλκιδική και Θεσαλονίκη
Ενισχύεται το κίνημα αντίστασης στο εργοστάσιο χρυσού

Τεράστιο και μη αναστρέψιμο οικολογικό έγκλημα συντελείται στη βορειοανατολική Χαλκιδική, με τις μεθοδεύσεις των αρπακτικών του κεφαλαίου για την εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Μεγάλης Παναγιάς, στους πρώην δήμους Αρναίας και Σταγείρων-Ακάνθου. Αν πραγματοποιηθεί πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και τουριστική καταστροφή ολόκληρης της πανέμορφης Χαλκιδικής, με επιπτώσεις στην ευρύτερη όμορη Ελλάδα. Τον Δεκέμβρη του 2004, μέσα σε τρεις βραδιές, κατασκευάζεται η κοινοπραξία-κολοσσός Ελληνικός Χρυσός, με 67.000 ευρώ μόνο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο και της παραχωρούνται 314.000 στρέμματα γης αντί 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30 ευρώ το στρέμμα, ενώ επιδοτείται με 16 εκατ. ευρώ. Η αξία της γης το 2009 εκτιμήθηκε 15-18 δισ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι η παραχώρηση έγινε με τριτοκοσμικούς όρους. Απέναντι σε όλα αυτά έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας και μαχητικής αντίστασης των κατοίκων της περιοχής.
Πρωτοστατούν οι Πρωτοβουλίες Αγώνα σε Ιερισσό και Μεγάλη Παναγιά, η Πρωτοβουλία Ενάντια στις Βλαπτικότητες, η Κίνηση Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου και οι Ενεργοί Πολίτες Αρναίας. Έχουν στηθεί μπλόκα στον Κάκαβο, πάνω από τη Μεγάλη Παναγιά, για να εμποδίσουν κάθε προπαρασκευαστική ενέργεια της εταιρείας και περίπτερο στον δρόμο από Ιερισσό προς Νέα Ρόδα. Σημαίες διαμαρτυρίας και πανό έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία, τα οποία συχνά καταστρέφονται από τους τραμπούκους της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αναπτυχθεί και ένα πλατύ μέτωπο συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Την Κυριακή 10 Απρίλη αντιπροσωπείες από την Πρωτοβουλία Δυτικών Συνοικιών, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Ωραιοκάστρου και την Κατάληψη του σχολείου στη Βασ. Όλγας, από τη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκαν το μπλόκο στον Κάκαβο και το περίπτερο αγώνα στην Ιερισσό και αφού ενημερώθηκαν για την κρισιμότητα της κατάστασης και για τις ανάγκες των Επιτροπών Αγώνα, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες. Καταληκτικά αποφασίστηκε κοινή σύσκεψη των επιτροπών στη Θεσσαλονίκη για τον συντονισμό αγωνιστικών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης και στις γειτονιές. Πράγματι στην κοινή αυτή σύσκεψη ανταλλάχτηκαν απόψεις για την κοινή πορεία αντιμετώπισης του προβλήματος και συγκροτήθηκε ένα ανοιχτό συντονιστικό από αγωνιστές όλων των πρωτοβουλιών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε μια εκδήλωση στην πόλη με τη συμμετοχή όλων των φορέων και μια συγκέντρωση και πορεία. Μέχρι τότε οι πρωτοβουλίες θα προπαγανδίσουν στις γειτονιές αυτές τις εκδηλώσεις και θα πραγματοποιήσουν τοπικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να γνωστοποιήσουν το θέμα και τη σοβαρότητά του σ’ ένα ευρύτερο κοινό.