Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Μαΐ 2011

Ποιοι ηττήθηκαν στη Δυτική Βεγγάλη;

Αν και αναμενόμενος, ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσαν οι βουλευτικές εκλογές στη Δυτική Βεγγάλη συντάραξε όλη την Ινδία. Το, επί 34 χρόνια, κυβερνητικό Αριστερό Μέτωπο με ραχοκοκαλιά το αυτοονομαζόμενο ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) σαρώθηκε στην κυριολεξία από το κόμμα της Μαμάτα Μπανερζί, το Κογκρέσο Trinamool. Μέχρι και ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εκλεγεί στο πλαίσιο μιας εκλογικής συντριβής που προκάλεσε δέος ακόμα και σε αυτούς που την περίμεναν. Όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς τα κυρίαρχα ΜΜΕ μίλησαν για κομμουνιστική ήττα, κάνοντας μια βολική αντιστροφή της πραγματικότητας.
Στην ουσία αυτό που ηττήθηκε είναι η πολιτική των κυβερνητικών στη Βεγγάλη, που άλλοτε σε συμμαχία με το Ινδικό Κογκρέσο και άλλοτε μόνοι τους ακολούθησαν φανατικά την νεοφιλελεύθερη πολιτική εξυπηρέτησης των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου και συμβιβάστηκαν με την κοινωνική ανισότητα, την ανεργία, την ακρίβεια, την πείνα και τη φτώχεια της πλειοψηφίας, από τα 91 εκατομμύρια κατοίκων του κράτους. Και σαν μην έφταναν αυτά, προσπάθησαν με την ανοικτή βία να επιβάλουν τις λεγόμενες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις οποίες οι μεγαλοβιομήχανοι σαν την οικογένεια Τάτας θα επένδυαν λεηλατώντας τη φύση και την εργατική δύναμη των φτωχών χωρικών και ιθαγενών. Η αντίσταση στο Σιγκούρ και στο Ναντιγκράμ, όπως παραδέχονται τώρα όλοι οι αναλυτές αλλά και οι ίδιοι οι δήθεν κομμουνιστές, ήταν ο τάφος του Αριστερού Μετώπου, στα εκλογικά τμήματα των οποίων οι κυβερνητικοί μαυρίστηκαν μαζικά.
Η νικήτρια των εκλογών, που καιροσκοπικά και δημαγωγικά υιοθέτησε πολλά από τα αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών και υποσχέθηκε μέτρα υπέρ των φτωχών, δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Κατηγορήθηκε μάλιστα πως αλλά έγραφε στο πρόγραμμά της που τυπώθηκε στα Μπεγκάλις και άλλα στο αγγλικό κείμενο, έτσι ώστε να έχει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε τη μαζική αποδοκιμασία και οργή των εκατομμυρίων Βεγγαλέζων, δίνει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην Αριστερά και δικαιώνει εκείνους που αντιστάθηκαν στην κυβερνητική πολιτική των δήθεν κομμουνιστών. Οι διαδηλώσεις στην Καλκούτα που ζητούν επίμονα τις τελευταίες ημέρες την άνευ όρων αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων, η πλειοψηφία των οποίων είναι Μαοϊκοί Ναξαλίτες, είναι το πρώτο δύσκολο τεστ για τη νέα πρωθυπουργό.