Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Οκτ 2011

ΧΑΛΚΙΔΑ
Ξεκίνησε η δίκη του φοιτητικού κινήματος 2006-7

«Κάποιον έπρεπε να πιάσουμε». Μέχρι και τέτοιες κυνικές ομολογίες (όπως και πολλές κοτσάνες) της ενοχής τους αμόλησαν οι κατήγοροι ΜΑΤατζήδες την πρώτη μέρα της δίκης των 12 τελευταίων συλληφθέντων της 8 Μάρτη 2007. Βλέποντας παλιούς γνώριμους, φίλους και συναγωνιστές, ακούγοντας μέσα στο δικαστήριο τα γεγονότα, ξαναζωντανεύουν οι εικόνες της μεγαλειώδους αυτής πορείας.
Μια πανελλαδική διαδήλωση που αποτέλεσε κορύφωση του φοιτητικού ξεσηκωμού του Μάη-Ιούνη και Γενάρη-Φλεβάρη-Μάρτη. Σχεδόν 40.000 φοιτητές από όλη την Ελλάδα συγκλόνισαν την Αθήνα την ημέρα της ψήφισης του νόμου πλαίσιο της Γιαννάκου. Αντεξαν και απέκρουσαν τις απανωτές επιθέσεις της αστυνομίας και κατάφεραν να επανενώσουν την πορεία τους μπροστά στη Βουλή.
Ακολούθησε η βίαιη διάλυση της πορείας με τα κλομπ, με 50 άτομα στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια και 61 συλληφθέντες. «Εικόνα από το μέλλον», λέγαμε τότε - το μέλλον έχει πια έρθει και οι σκηνές αυτές είναι συνηθισμένες. (Το ντοκιμαντέρ «Μέρες ελληνικής δημοκρατίας» περιγράφει αναλυτικά τη διαδήλωση.)
Εχει αξία να δούμε την πορεία των συλληφθέντων αυτών. Οι 49 φοιτητές που είχαν πλημμεληματικές διώξεις «αθωώθηκαν» άμεσα. Ενας από αυτούς ήταν ο «Παναγιωτάκης» με τα «πράσινα σταράκια» που έκατσε έναμιση μήνα στη φυλακή για εμπρησμό που δεν διέπραξε. Αθωώθηκε πάλι πέρσι. Από τους 12 που τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακουργήματα και δικάζονται τώρα: ένας συναγωνιστής από την Ξάνθη δικάστηκε για την κατάληψη της Νομαρχίας Ξάνθης το Δεκέμβρη του '08 και αθωώθηκε. Μια κοπέλα σύρθηκε στη δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς με αφορμή ένα αποτύπωμα - επίσης αθωώθηκε. Ενας ακόμα συναγωνιστής των ΕΑΑΚ έχει συνεχίσει όλα αυτά τα χρόνια ενεργά τη συνδικαλιστική του δράση στο σύλλογο. Η πιο σοβαρή περίπτωση όμως είναι ο Βασίλης Στεργίου. Αναρχικός και οικοδόμος, υπέστη μιας πολιτικής και ταξικής φύσης δίωξη: προφυλακίστηκε για 5 μήνες μετά τη διαδήλωση «λόγω της πολιτικής και κοινωνικής του ιδιότητας», όπως έλεγε το πόρισμα. Φαίνεται ότι αναρχικοί και οικοδόμοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Επειτα, «τι γύρευε ένας οικοδόμος στην πορεία των φοιτητών;» Αυτό που δείχνει η πορεία όλων αυτών των ανθρώπων είναι πορεία μιας γενιάς από το «τέλος της ιστορίας» στο σήμερα των λαϊκών ξεσπασμάτων. Αυτό δικάζεται στη Χαλκίδα: η αφύπνιση της γενιάς μας.
Η δίκη διακόπηκε μετά την κατάθεση των τριών πρώτων μαρτύρων κατηγορίας - όλοι ΜΑΤατζήδες. Θα συνεχιστεί στις 25 Οκτώβρη. Είναι πάντα εξοργιστικό συναίσθημα, όσο και να γνωρίζεις την ταξικότητα της δικαιοσύνης, να βλέπεις αυτούς που σε δέρνανε να δικάζουν αυτούς που έτρωγαν το ξύλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μπάτσος-κατήγορος του Στεργίου ήταν προσεκτικά διαβασμένος στο τι θα πει, ενώ οι άλλοι δύο ήταν «λάχανα» και προκαλούσαν συχνά το γέλιο στο ακροατήριο. Από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές, όταν ένας σφύριξε στον κατήγορο που αποχωρούσε «μαντάρα τα έκανες», ίσως λέγοντάς του αυτό που σκεφτόταν και ο ίδιος...
Οσο «μαντάρα» και να τα κάνουν όμως οι μπάτσοι, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό και αφορά το σε ποια φάση είναι το σύστημα και πόσο θέλει να δείξει τα δόντια του στη νεολαία. Αφορά το πόσο αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν τμήμα του κινήματος και του λαού. Αφορά, τέλος, το πώς υποστηρίχθηκαν από το κίνημα. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τη συνέχεια της δίκης, όχι μόνο για συμπαράσταση. Αλλά και για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι σε τι εποχή ζούμε.
Τέλος, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Στεργίου-Μουσταφέλλος: «οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι αθώοι ή ένοχοι - είναι δίκαιοι».