Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Οκτ 2011

Οι καταλήψεις σταμάτησαν. Οι σχολές άνοιξαν;

Από τον Αύγουστο οι φοιτητές, πριν καν ανοίξουν οι σχολές, ξεκίνησαν τον αγώνα τους πανελλαδικά για την ανατροπή του νέου νόμου πλαίσιο. Με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις έδειξαν ότι αντιστέκονται σε όλα όσα το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα τους επιβάλλει, ότι αντιστέκονται στο πανεπιστήμιο του μνημονίου.
Από την αρχή κιόλας του αγώνα των φοιτητών ξεκίνησαν οι απειλές περί χαμένων εξεταστικών και χαμένων εξαμήνων. Σταδιακά ξεκαθαρίστηκε το τοπίο των εχθρών και των φίλων του φοιτητικού κινήματος. Η Αριστερά για άλλη μια φορά έδειξε πως πιάνει όρια, μια που δεν ήταν αυτή που δημιούργησε αυτή την κίνηση, και όταν το κίνημα έφτασε σε μία καμπή δεν μπόρεσε να αναδείξει τη σημασία του αγώνα, βλέποντας τη γη να γκρεμίζεται κάτω από τα πόδια της.

Σήμερα η πλειοψηφία των σχολών δεν τελεί υπό κατάληψη, είτε λόγω των αστικών εκπροσώπων στις σχολές ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, είτε λόγω των δήθεν ανεξάρτητων-αγανακτισμένων φοιτητών που συγκρότησαν μπλοκ αντικατάληψης, είτε λόγω της απεργοσπαστικής τακτικής της ΠΚΣ, που έδειξε για άλλη μια φορά την αδυναμία της να εναντιωθεί στην αστική νομιμότητα.
Κατά πόσον όμως λειτουργούν κανονικά οι σχολές; Η πλειοψηφία των σχολών που άνοιξαν πέρασε σε εξεταστικές σφαγεία, γκρεμίζοντας τα όνειρα όσων πίστευαν ότι η εξεταστική θα δώσει μια ατομική λύση στα προβλήματά τους. Οργανα διοίκησης αποφάσισαν εξεταστικές με αντιδραστικότερους όρους από ό,τι προβλέπει ο ήδη αντιδραστικός νόμος πλαίσιο, δείχνοντας ξανά πόσο σύμμαχο στους φοιτητές είναι το καθηγητικό κατεστημένο. Πολλά ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν διάρκεια εξεταστικής 2 εβδομάδες (ο νόμος πλαίσιο της Γιαννάκου ορίζει διάρκεια 3 εβδομάδες), με συνέπεια ο κάθε φοιτητής να καλείται να δώσει τρία και τέσσερα μαθήματα την ημέρα. Θεσμό σε πολλές σχολές αποτελεί η εξέταση μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου φτάνουν να δίνονται εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη! Και όλα αυτά ενώ εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές στρέφονται στην εργασία καθώς οι σπουδές τους είναι απαγορευτικές για αυτούς και τις οικογένειές τους.
Η πολιτική αυτή θέλει τους φοιτητές με σκυμμένο το κεφάλι, πειθήνιους σε όσα μέτρα επιβάλλει ο ιμπεριαλισμός και επικυρώνει η ντόπια αστική τάξη. Προετοιμάζουν το φοιτητή για το μελλοντικό εργασιακό μεσαίωνα, όπου δεν θα έχει δυνατότητα να παλέψει τίποτα συλλογικά, ακόμα και αν θα έχει την τύχη να εργάζεται.
Οι φοιτητές πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, συλλογικά να απαιτήσουν εξεταστικές με ανθρώπινους όρους. Να μη γίνονται έρμαια στις ορέξεις του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.
Η ίδια πραγματικότητα απαιτεί τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο νόμο πλαίσιο και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, που μέρα με τη μέρα είναι σκληρότερη. Για να συνδεθεί το φοιτητικό κίνημα με το λαό και να αντισταθεί ουσιαστικά στη βαρβαρότητα.