Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Οκτ 2011

Η πυρπόληση και η μεταμφίεση

Τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στο Κάιρο που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, ανάμεσα τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, υπενθύμισαν πως οι εξελίξεις στην Αίγυπτο μετά τη λαϊκή εξέγερση ούτε εύκολες θα είναι ούτε και απαραίτητα προς μία κατεύθυνση. Η πυρπόληση –για μια ακόμη μια φορά– μιας κοπτικής εκκλησίας στο Ασουάν εξόργισε την κοινότητα των χριστιανών στην πρωτεύουσα, που βγήκαν στους δρόμους και κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης με σκοπό να διαμαρτυρηθούν φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, και την κυβέρνηση που διόρισε. Για όσους από τους παρατηρητές των εξελίξεων ισχυρίζονται πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την υποκίνηση της θρησκευτικής βίας, η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν μια ισχυρή επιβεβαίωση. Επιτέθηκαν με δολοφονικό τρόπο στο πλήθος που διαδήλωνε, σε σημείο τα τεθωρακισμένα να τσαλαπατούν στην κυριολεξία ανθρώπους, ενώ επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός καλούσε τους πιστούς Αιγυπτίους να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπισθούν τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες.

Πολλοί στην Αίγυπτο θυμήθηκαν ότι και λίγο πριν ξεσπάσει η εξέγερση, στην αρχή του χρόνου μια ανάλογη επίθεση σε κοπτική εκκλησία είχε γίνει στην Αλεξάνδρεια, πράξη που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως έγινε από δυνάμεις του καθεστώτος Μουμπάρακ με σκοπό την εκτροπή των εξελίξεων και τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών. Τώρα το στρατιωτικό μεταβατικό καθεστώς, που όλα δείχνουν πως προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ελέγξει τις εξελίξεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, έχει πολλούς λόγους να μεταφέρει την προσοχή αλλού. Δηλαδή να κρυφτεί πίσω από τέτοιου χαρακτήρα ταραχές και να εφαρμόσει το σχέδιο χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος και σταθεροποίησης του καθεστώτος που στις βασικές του πλευρές παραμένει άθικτο, μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Φυσικά, αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση και ειδικά για τη σημερινή Αίγυπτο. Η εξέγερση αφύπνισε σημαντικές κοινωνικές λαϊκές δυνάμεις, το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε μια διαδικασία αναγέννησης και η νεολαία της χώρας δεν είναι διατεθειμένη να παρακολουθήσει δίχως αντίδραση μια απλή μεταμφίεση του παλιού καθεστώτος.