Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Οκτ 2011

Ημερίδα για το ευρώ και την ΕΕ στο Πάντειο

Η ημερίδα της «Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ» (δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Μετώπου) έγινε το Σάββατο 8 Οκτώβρη μπροστά σε ένα ευρύ ακροατήριο όπου εκπρόσωποι δυνάμεων της αριστεράς και προοδευτικοί διανοούμενοι και ανεξάρτητοι αγωνιστές τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα της κρίσης, της ΕΕ και του ευρώ και της προοπτικής του κινήματος και της αριστεράς. Στο χρόνο που δόθηκε για παρεμβάσεις από άλλες οργανώσεις έγινε τοποθέτηση από το ΚΚΕ(μ-λ).
Αν και ήταν φανερές οι διαφωνίες ανάμεσα στους διοργανωτές, κύρια για το ζήτημα της ΕΕ, ήταν επίσης φανερά και τα προβλήματα στις απόψεις τους για τους στόχους της λαϊκής πάλης την περίοδο αυτή. Ενδεικτικά, το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης «Έξω από τη φυλακή του ευρώ - Ρήξη με την ΕΕ» απέφευγε να θέσει το στόχο για έξοδο από την ΕΕ.

Χωρίς πολλές εξηγήσεις, το νέο στάδιο του καπιταλισμού, ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός, που μέχρι πρόσφατα ήταν κεντρική θέση πολλών από αυτές τις δυνάμεις, φαίνεται να συντρίφτηκε κάτω από τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Οι φωνές που και πάλι μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και συνδιαμορφωτής της πολιτικής της έχουν πια μετριαστεί, αν και οι λέξεις υποτέλεια και εξάρτηση εξακολουθούν να είναι απαγορευμένες.
Η συζήτηση για την Αριστερά επιβεβαίωσε γι΄ άλλη μια φορά τα σοβαρά της προβλήματα. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις τόσο για το χαρακτήρα της ΕΕ, όσο και για το χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού, οδηγούν ορισμένους να θεωρούν …υπεκφυγή τη σύνδεση του στόχου της εξόδου από την ΕΕ με το στόχο της ανατροπής της αστικής εξουσίας στη χώρα μας. Λες και μπορεί ένα λαϊκό κίνημα να θέτει μάχιμα το θέμα της εξόδου από την ΕΕ και να μην τραντάζει τα θεμέλια της ελληνικής αστικής τάξης.
Αρκετή συζήτηση έγινε για την ενότητα της Αριστεράς, μια συζήτηση, ωστόσο, που παρέμεινε στα γνωστά πλαίσια του ευχολογίου, του ψαρέματος στα θολά νερά και των αυταπατών για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα. Η Αριστερά θα κριθεί στο πεδίο των αγώνων, στην αντιπαράθεσή της με το σύστημα, στο αν θα εμπνεύσει τις λαϊκές μάζες με την προοπτική της άλλης κοινωνίας και όχι με τα προγράμματα και τις όποιες λύσεις παραμένουν, τελικά, εντός του συστήματος. Αν αναζητά γρήγορες και εύκολες λύσεις, ξεκομμένες από την ταξική πάλη και την πολιτική πραγματικότητα, αναπόφευκτα, οδηγεί σε απογοητεύσεις.