Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Οκτ 2011

Το φοιτητικό κίνημα, οι εξεταστικές και η κοινή δράση

Αφού διήνυσε περίοδο 4 εβδομάδων, το κύμα καταλήψεων στο Ηράκλειο φαίνεται να ανακόπτεται, ακουλουθώντας τις αντίστοιχες καταλήψεις στις σχολές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στην κορύφωσή του κατάφερε να κλείσει τα περισσότερα τμήματα στην πόλη, οδηγώντας τους φοιτητικούς συλλόγους σε διαδικασία πάλης ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου και αντιπαράθεσης με το υπουργείο και την κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά η συμμέτοχή των φοιτητών στις καταλήψεις και κυρίως στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης ήταν υποτονική. Αν εξαιρέσουμε τη διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι από το Ρέθυμνο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, φάνηκε ότι η Αριστερά δεν είχε τα πολιτικά και οργανωτικά φόντα να τραβήξει τους φοιτητικούς συλλόγους σε μία μάχη διαρκείας ενάντια στη μεταρρύθμιση και έτσι δεν «προλάβαμε»' τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τη μεγάλη διαδήλωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο είναι αποφασισμένο να μην αφήσει τους φοιτητές να πάρουν ανάσα. Υλοποιώντας τις εντολές της Διαμαντοπούλου, οι καθηγητές σε όλες τις σχολές όπου έγιναν καταλήψεις βάζουν ζήτημα να χαθεί η εξεταστική, εκδικούμενοι τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Έτσι το Φυσικό θα είναι η πρώτη σχολή που φαίνεται ότι δεν θα δώσει όλα τα μαθήματα της εξεταστικής. Η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στις 10/10 και στην οποία συμμετείχαν φοιτητές απ' όλες τις σχολές σταμάτησε έπειτα από 12 ώρες και τις απειλές των καθηγητών προς μέλη του συλλόγου του Φυσικού για μηνύσεις.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις έκαναν παρέμβαση με δυναμικό τρόπο στις κινητοποιήσεις, καταθέτοντας την άποψή τους για το πώς πρέπει να κινηθεί το φοιτητικό κίνημα. Εκδήλωση αυτής της προσπάθειας ήταν η κοινή εκδήλωση με το σχήμα της Πορείας Αριστερής στο Μαθηματικό στις 5/10. Αυτή η εκδήλωση ήρθε ως συνέχεια της κοινής δράσης των δυο παρατάξεων στο σύλλογο, εκεί που προσπάθησαν να συγκροτήσουν ένα μπλοκ αντιπαράθεσης με την εκλογική προοπτική και το οργανωτικό καπέλωμα που προσπαθούσαν να βάλουν στο σύλλογο οι ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ. Η καλή συσπείρωση του μπλοκ στις γενικές συνελεύσεις τροφοδότησε και τη μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση και εκεί αναδείχτηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των φοιτητών για το πού βαδίζουν οι κινητοποιήσεις αλλά και η αισιοδοξία ότι η σύγκρουση της νεολαίας με το σύστημα έχει μόλις αρχίσει.
Οι σχολές στο Ηράκλειο άνοιξαν, αλλά τίποτα δεν προδικάζει ότι με την πρώτη αφορμή οι φοιτητές δεν θα ξαναβγούν στους δρόμους. Η Αριστερά μέσα στις σχολές, αξιοποιώντας το εργαλείο της κοινής δράσης, θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ξαναζωντάνεμα του αγώνα.