Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

2 Οκτ 2011

Μαζική και οργανωμένη λαϊκή αντίσταση και ανυπακοή σε παλιά και νέα χαράτσια

Δεν περνά μέρα που να μην ανακοινώνονται από την κυβέρνηση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Το ένα χαράτσι διαδέχεται το άλλο. Τελευταίο επεισόδιο το χαράτσι για τα ακίνητα που ψηφίστηκε από τη Βουλή μέσα στη βδομάδα. «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» το βάφτισε η κυβέρνηση. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο του νόμου αρχίζει με τις λέξεις «Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος»! Εποχές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»! Η κυβέρνηση με «έκτακτα τέλη», «επιτακτικούς λόγους» και «εθνικά συμφέροντα» τρομοκρατεί και εκβιάζει το λαό για να περάσει την πολιτική της. Και από κοντά οι Πρετεντέρηδες των ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία μηρυκάζουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα. «Χρεοκοπία», «παύση πληρωμών», «έξοδος από το ευρώ», «επιστροφή στη δραχμή»… Επιχείρηση «σοκ και δέος». Μια οργανωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και τρομοκράτησης. Βάζουν το λαό να διαλέξει ή τη Σκύλα ή τη Χάρυβδη. Εκφοβίζουν και εκβιάζουν με ψεύτικα διλήμματα για να αποδεχτούμε το πετσόκομμα των εισοδημάτων μας, τη χειροτέρευση του βιοτικού μας επίπεδου, την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας, το βιασμό της ίδια μας της ζωής.

Για το λαό και τους εργαζόμενους η αντίσταση στα μέτρα της κυβέρνησης, η αντίσταση στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής είναι ανάγκη ζωής, όρος επιβίωσης για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Η φοροεπιδρομή των χαρατσιών μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί. Να μην τα πληρώσουμε. Να τα στείλουμε πίσω. Συλλογικά και όχι ατομικά. Απαιτείται μαζική και οργανωμένη λαϊκή αντίσταση και ανυπακοή σε παλιά και νέα χαράτσια! Μαζικά και οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Από τα κάτω, με λαϊκή αυτοοργάνωση, παντού όπου δουλεύουμε, όπου ζούμε, όπου σπουδάζουμε, να στήσουμε επιτροπές, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες. Σε συλλόγους, σωματεία, συνδικάτα. Να ξεπηδήσουν εστίες αντίστασης και αγώνα παντού. Να γίνουν μαζικές διαδικασίες, συσκέψεις, συνελεύσεις κλπ σε κάθε συλλογικό φορέα, σε κάθε συνδικάτο, σύλλογο, σωματείο, επιτροπή, πρωτοβουλία κλπ και να αποφασιστούν τρόποι άρνησης πληρωμής.
Αυτός ο αγώνας δεν είναι ατομική αλλά συλλογική-κινηματική υπόθεση. Λογικές ανάθεσης και εξουσιοδότησης δεν βοηθάνε, ίσα-ίσα αποπροσανατολίζουν και υπονομεύουν την αναγκαιότητα μαζικής απάντησης. Κανένα διοικητικό συμβούλιο κανενός σωματείου ή συνδικάτου, ακόμα και του πιο …ταξικού, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συμμετοχή, την κίνηση και την ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζόμενων. Και όσο δεν είναι ατομικό άλλο τόσο δεν είναι και νομικό ζήτημα η απάντηση στην «χαρατσοεπιδρομή». Οι προσφυγές και τα περί αντισυνταγματικότητας των χαρατσιών το μόνο που καταφέρνουν είναι να λοξοδρομήσουν ένα κόσμο. Να μεταφέρουν την αντιπαράθεση από το κίνημα στους ειδικούς και από τους δρόμους στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και σ’ αυτά τα πεδία δεν είναι ο λαός αλλά η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της που έχουν το πάνω χέρι. Τέλος, είναι το ίδιο υπονόμευση και αποπροσανατολισμός οι διάφορες «δηλώσεις αντίθεσης», «δηλώσεις ρητής επιφύλαξης» κλπ που υποβάλλονται στις Εφορίες, ατομικά ή μαζικά, με ή χωρίς πληρωμή των χαρατσιών. Πάλι ατομικές «λύσεις» είναι που μπορεί να δίνουν άλλοθι αγωνιστικότητας στους «δηλωσίες» αλλά δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη κινήματος.
Όλα δείχνουν ότι ο καταιγισμός μέτρων δεν τελειώνει στα πρόσφατα χαράτσια. Έπονται και άλλα. Και μέρα με τη μέρα οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι αυτή η επίθεση δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Ότι δεν υπάρχει πάτος. Ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Από την άλλη, το μέγεθος και οι ρυθμοί αυτής της επίθεσης είναι επιπλέον λόγοι που σοκάρουν και «μουδιάζουν» τους εργαζόμενους. Γιατί νιώθουν μόνοι, αδύναμοι, χωρίς «όπλα» και «εργαλεία» για να αντισταθούν. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά γίνεται κατανοητή η έλλειψη κινήματος. Η για δεκαετίες διάλυση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, η αποδιοργάνωση-αποσυγκρότηση, ο αποπροσανατολισμός, η ιδιώτευση, οι αυταπάτες, οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Αυτό είναι το κενό που πρέπει να καλυφθεί. Και αυτή την αναγκαιότητα σήμερα την καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι. Την αναγκαιότητα οικοδόμησης μαζικού λαϊκού κινήματος.

Αγ. Ανάργυροι –Καματερό: Να μην πληρώσουμε τα χαράτσια τους!
Πλούσια δραστηριότητα ενάντια στα χαράτσια της κυβέρνησης, αναπτύχθηκε τις προηγούμενες 10 μέρες στις περιοχές των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού από τα μέλη της Λαϊκής συνέλευσης της πλατείας των Αγ. Αναργύρων. Προπαγανδίστηκε η μαζική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών με πλατιές και μαζικές παρεμβάσεις στην ΔΕΗ των Αγ. Αναργύρων, στις λαϊκές αγορές της περιοχής. Πρώτος σταθμός ήταν η πλατιά συγκέντρωση –συνέλευση για τις 29-09-2011
Η αντίδραση του λαού της περιοχής ήταν κάτι παραπάνω από οργισμένη απέναντι στα χαράτσια της κυβέρνησης, μεγάλο μέρος του λάου υποστήριζε με πάθος ότι δεν θα πληρώσει παρόλο που εξέφραζε το φόβο του για τις συνέπειες που θα είχε.
Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτέμβριου. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική, την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε παρακολούθησαν και συμμετείχαν γύρω στα 70-80 άτομα. Από την πλευρά μας τέθηκε το ζήτημα της συνέχισης της δράσης έτσι ώστε σε σύντομο διάστημα να πραγματοποιηθεί νέα ακόμα πιο μαζική συγκέντρωση και πορεία που επιστρέψει τα ειδοποιητήρια στην δημοτική αρχή ως απαράδεκτα. Σαν τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άλλος από την απόσυρση των νέων φορομπηχτικών μέτρων. Τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προπαγάνδα του ζητήματος στις γειτονίες της περιοχές μαζί με αρκετούς νέους συναγωνιστές και να ξαναμαζευτούμε στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων την Πέμπτη 06/10!

Σεπόλια - Κολωνός - Πλάτωνας
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/9, στις συνοικίες Σεπόλια-Κολωνός, Λαϊκή Συνέλευση με κεντρικό θέμα τα νέα χαράτσια του υπουργείου οικονομικών και της τρόϊκας. Η Λαϊκή Συνέλευση ήταν ζωντανή, με παλμό και την συμμετοχή μεγάλου αριθμού κατοίκων της γειτονιάς. Τέθηκε από όλους τους παρεβρισκόμενους που μίλησαν η αδυναμία πλέον του κόσμου να πληρώσει την άνευ προηγουμένου φοροληστρική αυτή επιδρομή που ανακοινώθηκε και ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες (φόρος «αλληλεγγύης», φόρος μέσω ΔΕΗ για τα σπίτια κ.α.). Τέθηκε από αρκετούς κατοίκους η πιεστική πλέον ανάγκη και κατεύθυνση να αρχίσουν οι κάτοικοι να οργανώνουν συλλογγικά τις αντιστάσεις τους, καθώς επίσης η ανάγκη της αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστεί η επίθεση. Στο τέλος και έπειτα από προτάσεις των κατοίκων αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις, όπως παρεμβάσεις στην λαϊκή και παράσταση διαμαρτυρίας στη τοπική ΔΟΥ, έκδοση κοινή ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης κ.α. Αποφασίστηκε νέα Λαϊκή Συνέλευση για την Δευτέρα, καθώς επίσης και η συγκέντρωση των ειδοποιήσεων της εφορίας, έτσι ώστε να παραδοθούν-επιστραφούν μαζικά και συλλογικά στις ΔΟΥ. Αποφασίστηκε επίσης, και θα εξιδικεύτεί στις επόμενες συνελεύσεις η αλληλεγγύη του κόσμου σε όσους η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να κόψει το ρεύμα γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το νέο χαράτσι για τα σπίτια.

ΣΑΜΟΣ
Ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο του μνημονίου, έχει δημιουργήσει ένα εύφορο έδαφος για αναζήτηση από έναν πιο πλατύ κόσμο, προκειμένου με έναν πιο οργανωμένο τρόπο να αντιδράσει και να αντισταθεί σε αυτή τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή. Με αυτό το πνεύμα, η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή του Μνημονίου αποφάσισε να παρέμβει πλατιά και να καλέσει τον κόσμο σε οργανωμένη και συντονισμένη δράση ώστε να μην πληρώσει τα νέα δυσβάσταχτα χαράτσια. Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε όλες τις υπηρεσίες και τα καταστήματα του Καρλοβάσου, καθώς και σε πολλά τα χωριά της δυτικής Σάμου. Κοινό χαρακτηριστικό η διάθεση του κόσμου να κουβεντιάσει, η αγωνία του για το τι μπορεί να γίνει, η ευκολία να πειστεί σε ένα πρώτο επίπεδο πως πρέπει να δόσει συλλογικά την κόντρα και να επιστρέψει τα χαράτσια. Με κεντρικό σύνθημα «ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!» η Πρωτοβουλία κάλεσε σε συγκέντρωση την Κυριακή 25/9 όπου η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε πολύ θετική, πέρα από τα συνηθισμένα. Συζητήσεις, πηγαδάκια, αλλά και μπόλικα «χαρατσόχαρτα» συγκεντρώθηκαν σε ένα κεντρικό κουτί και αποφασίστηκε νέα πιο δυναμική κινητοποίηση την Παρασκευή 30/9 στην εφορία Σάμου για να επιστραφούν στον αποστολέα τους, αλλά και καθημερινές παρεμβάσεις στην πλατεία καρλοβάσου.
Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου κάλεσε σε πλατιά σύσκεψη σε Καρλόβασι και Βαθύ, όπου το σύνολο των σωματείων αποφάσισε να μην πληρώσει τα χαράτσια και να συμμετέχει στη συγκέντρωση στις 30/9. Αποτελεί θετικό στοιχείο της περιόδου ότι υπήρξε διάθεση συντονισμού –έστω και συγκρατημένη- από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι οποίες και ελέγχουν τη διοίκηση του Ε.Κ.Σ..
Αυτή η μάχη μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας συνολικής αμφισβήτησης της πολιτικής του μνημονίου, αποκάλυψης του πραγματικού προσώπου του συστήματος και εμπλοκής ενός ευρύτερου δυναμικού με το κίνημα και την πάλη.

Καρδίτσα
Την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη έγινε η πρώτη παρέμβαση για τα χαράτσια από την «Πρωτοβουλία Εργαζομένων Καρδίτσας». Με κεντρικό σύνθημα «Μαζικά, συλλογικά, οργανωμένα: Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια!» πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στην κεντρική πλατεία της πόλης και μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις. Η δεύτερη παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας» έγινε την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, πάλι στην κεντρική πλατεία, όπου, εκτός από το μαζικό μοίρασμα προκηρύξεων, λειτούργησε και μεγαφωνική που με συνθήματα και κείμενα καλούσε τους Καρδιτσιώτες σε μαζική και οργανωμένη λαϊκή αντίσταση και ανυπακοή στα παλιά και νέα χαράτσια. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ευνοϊκές και ταυτόχρονα ξεχείλιζε η οργή και η αγανάκτηση για την πολιτική της κυβέρνησης. Ήταν πολλοί αυτοί που δήλωναν ότι δεν θα τα πληρώσουν, είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν θέλουν. Στα πηγαδάκια που ανοίχτηκαν έμπαινε απ’ όλους το «Τι να κάνουμε;», το πώς δηλαδή πρακτικά θα μεθοδευτεί η άρνηση πληρωμής. Και εδώ έβγαινε ένα «μούδιασμα» του κόσμου, που ενώ από τη μια κατανοεί ότι η άρνηση πληρωμής πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική υπόθεση, ότι χρειάζεται δηλαδή μαζικό κίνημα, από την άλλη τον μπλοκάρουν και τον απογοητεύουν οι αρνητικοί συσχετισμοί που κυριαρχούν στο κίνημα, η επί δεκαετίες διάλυση και αποσυγκρότησή του. Τέλος, εκτός από τις κεντρικές παρεμβάσεις της «Πρωτοβουλίας», γίνονται προσπάθειες να τεθεί το ζήτημα και σε συλλογικούς φορείς (ΕΛΜΕ, σύλλογος δασκάλων, εργαζόμενοι ΟΤΑ, δικηγορικός σύλλογος κ.λπ.) ώστε μέσα από μαζικές διαδικασίες να απαντηθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές της κυβέρνησης και να αποφασιστούν συλλογικοί τρόποι άρνησης πληρωμής.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Ενώ η νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνοντας τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας να αγανακτεί και να οργίζεται, στην πόλη μας αυτή η οργή και η αγανάκτηση μπόρεσε να βρει τη διέξοδο που χρειάζεται για να μετατραπεί σε κίνημα. Με πρωτοβουλία δυνάμεων που δρούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη φορέων, σωματείων, κινήσεων και επαγγελματικών ενώσεων στο «Φρούριο» με στόχο τη δημιουργία κινηματικών δράσεων αντίστασης στα νέα φοροχαράτσια της κυβέρνησης.
Κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη όλο και πλατύτερη κίνηση κόσμου που θέλει να αντισταθεί στην πολιτική της κυβέρνησης που μόνο στόχο έχει την ανατροπή όλων των κατακτημένων δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων και τη μετατροπή τους σε φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό και την παράδοσή τους στις ορέξεις του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.
Με αυτή τη λογική παρέμβηκε η «Πρωτοβουλία εργαζομένων για την κοινή δράση» στη σύσκεψη, βάζοντας το ζήτημα ότι ο λαός δεν χρωστάει τίποτα στους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες, ότι πρέπει να αντισταθεί στην πολιτική της κυβέρνησης και να αρνηθεί την πληρωμή των νέων χαρατσιών δημιουργώντας ένα μαζικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής.
Πάνω σε αυτή τη λογική πραγματοποιήθηκε παντρικαλινό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης τη Πέμπτη 29/9 με κεντρικό σύνθημα: «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΟΡΟΧΑΡΑΤΣΙΑ. ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ». Με αρχή το σημείο αναφοράς του κινήματος του περασμένου καλοκαιριού (Κεντρική πλατεία) πραγματοποιήθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και την πολιτική τους. Ένα κινηματικό γεγονός που έδωσε ώθηση στις επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις που αναμένεται να είναι πολλές το επόμενο διάστημα.