Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

8 Οκτ 2011

Σε νέα δράση οι εμπρηστές του πολέμου

Η νέα αναζωπύρωση της σύγκρουσης αναφορικά με τα δύο τελωνειακά φυλάκια στο βόρειο Κόσοβο δεν είναι συμπτωματική και ούτε απλά αποτέλεσμα της δράσης των ακραίων Σέρβων εθνικιστών, όπως θέλουν να παρουσιάζουν την κατάσταση με υποκρισία τα δυτικά ΜΜΕ αλλά και η φιλοδυτική κυβέρνηση στο Βελιγράδι. Για τον σέρβικο πληθυσμό του Κοσόβου, ειδικά μετά τον Ιούλιο που άρχισε η αντιπαράθεση, μέρα με τη μέρα γίνεται συνείδηση πως βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο σκληρής απομόνωσης. Γι' αυτούς αυτά τα δύο περάσματα έχουν ζωτική σημασία για τις μεταφορές, τις επικοινωνίες και το εμπόριο με τη Σερβία.

Τα γεγονότα του περασμένου Ιούλη στο βόρειο Κόσοβο, αναφορικά με τον έλεγχο των δύο συνοριακών τελωνειακών φυλακίων, του Γιάρινιε και του Μπίρνιακ, ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι οι φλόγες μιας νέας αλβανοσερβικής σύγκρουσης παραμένουν αναμμένες μέσα στις στάχτες της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Όλα ξεκίνησαν από την προκλητική απόφαση του καθεστώτος στην Πρίστινα να εγκαταστήσει Αλβανούς αστυνομικούς και τελωνειακούς στα περάσματα, απόφαση που υλοποιήθηκε με τις πλάτες -όπως πάντα- των νατοϊκών δυνάμεων της KFOR. Τελικός στόχος, ο έλεγχος των συνόρων Κοσόβου και Σερβίας και η πλήρης απομόνωση του σερβικού πληθυσμού στον Βορρά, ο οποίος αρνείται δίκαια να αποδεχθεί την απόσχιση και την υπαγωγή του στο αλβανικό νατοϊκό προτεκτοράτο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Σέρβοι της περιοχής αντέδρασαν, επιτέθηκαν στα φυλάκια και στους Κοσοβάρους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να επέμβουν οι νατοϊκοί και να αναλάβουν αυτοί τον έλεγχο, κλείνοντας στην ουσία τα φυλάκια και ασκώντας έναν προφανή εκβιασμό. Τώρα με την κάλυψή τους εγκατέστησαν εκ νέου Αλβανούς τελωνοφύλακες και αστυνομικούς, προκαλώντας πάλι την οργή και την αντίδραση του σερβικού πληθυσμού. Στην ουσία για μία ακόμη φορά το ΝΑΤΟ και οι αστυνομικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρώντας να οριστικοποιήσουν την απόσχιση του Κοσόβου και την ενίσχυση του προτεκτοράτου, βάζουν νέες πολεμικές φωτιές στην περιοχή και ενισχύουν τους κινδύνους για νέες συγκρούσεις.