Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Οκτ 2011

Τιμή και δόξα στην επαναστάτρια Σούζαν Ζενγκίν!
Δολοφονία από το τουρκικό καθεστώς ο θάνατος της

Έχασε την μάχη με τον θάνατο η αγωνίστρια επαναστάτρια δημοσιογράφος Σούζαν Ζενγκίν, την Τετάρτη 12 του Οκτώβρη το βράδυ, ύστερα από εγχείρηση καρδιάς και δεκαεπτά ημέρες που πάλεψε σε κωματώδη κατάσταση στην εντατική σε τουρκικό νοσοκομείο στο Καρτάλ της Πόλης. Η Σούζαν Ζενγκίν στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε από το τουρκικό φασιστικό κράτος το οποίο την φυλάκισε εξωδικαστικά στις κλειστές φυλακές του Μπακίρκιοι σχεδόν για δύο χρόνια, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αναβάλλοντας συνεχώς την δίκη της και παρατείνοντας την κράτηση της , σε πείσμα της διεθνούς εκστρατείας αλληλεγγύης. Ακόμα και όταν τα προβλήματα υγείας μεγάλωσαν οι τουρκικές αρχές αρνούνταν να την αποφυλακίσουν μέχρι να φτάσει σε σημείο που να μην υπάρχει επιστροφή. Την άφησαν τελικά προσωρινά ελεύθερη στις 14 του Ιούνη του 2011 ενώ αν δεν εφευγε από την ζωή έπρεπε στις 3 του Νοέμβρη να παρουσιαστεί για να δικαστεί.

Η Ζεγκίν, 52 χρόνων, βρίσκονταν στην φυλακή με αστήρικτες κατηγορίες για την σχέση της με το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (μαρξιστικό-λενινιστικό), στην ουσία όμως για την μαχητική αρθρογραφία της στην αριστερή εφημερίδα «Εργάτης-Αγρότης», στο περιοδικό «Παρτιζάν», στις εκδόσεις «Umut» και για την έντονη δημόσια πολιτική δράση της στο Καρτάλ στην Πόλη. Δράση που αφορούσε τα κοινωνικά προβλήματα των εργατών και τις διεκδικήσεις τους , τις πολιτικές ελευθερίες και την τύχη των πολιτικών κρατουμένων που συνεχίζουν να βρίσκονται στα κολαστήρια του τουρκικού καθεστώτος και των μεταναστών στην Δυτική Ευρώπη. Συμμετείχε ενεργά τα τελευταία στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία.
Η Σούζαν Ζενγκίν κατάγονταν από το Σίβας, παιδί πολυμελούς εργατικής οικογένειας που μετανάστευσε στην Γερμανία, στην οποία έζησε από τα παιδικά χρόνια της ως την ενηλικίωση της. Για χρόνια η Σούζαν βρίσκονταν με το ένα πόδι στην Τουρκία με τους παππούδες και τις γιαγιάδες και με το άλλο στην Γερμανία όπως έχει συμβεί για χιλιάδες παιδιά μεταναστών. Στρατεύτηκε στους αντιφασιστικούς και κοινωνικούς αγώνες και γι αυτό αντιμετώπισε από νωρίς διώξεις και περιπέτειες. Ήταν παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών.
Η Σούζαν Ζενγκίν, ήταν εκτός από αγωνίστρια μέχρι την τελευταία στιγμή και μια σημαντική διανοούμενη με σημαντική προσφορά στην λογοτεχνία και την ιστορία κυρίως των καταπιεσμένων λαών της Τουρκίας. Μετέφρασε πολλά βιβλία στην τουρκική γλώσσα και ανάμεσα σε αυτά την «Ανθολογία της Κυπριακής λογοτεχνίας», την «Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία-Ανθολόγιο ιστοριών Θεσσαλονίκης», την «Εθνοτική κάθαρση των χριστιανών στην Ανατολία», την «Ασσυριακή λαϊκή ανθολογία» κλπ. Μέχρι τις τελευταίες ημέρες, μέσα στην φυλακή μετάφραζε και έγραφε και ήδη υπάρχουν πολλά αδημοσίευτα χειρόγραφα της. Δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο το βιβλίο του αρμενικής καταγωγής συγγραφέα Tessa Hofmann με θέμα τις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1912-1922, το οποίο μετέφρασε στην φυλακή.
Η Σούζαν Ζενγκίν, υπήρξε ενεργό στέλεχος της ILPS και συμμετείχε σε πλήθος διεθνών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων στα πλαίσια της αντιιμπεριαλιστικής και διεθνιστικής πάλης. Τον Μάιο του 2006 συμμετείχε και ήταν ομιλήτρια στην Διεθνή Αντί-ιμπεριαλιστική Αντικαπιταλιστική Συνάντηση στην Αθήνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η κηδεία έγινε την χθες, Παρασκευή 14 του Οκτώβρη στο νεκροταφείο της Τούζλας στην ασιατική πλευρά της Πόλης, περιοχή με ισχυρό εργατικό και επαναστατικό κίνημα.
Δ.Π.