Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Οκτ 2011

Λεηλατούν εφάπαξ και συντάξεις

Φωτιά είναι οι περικοπές που θα γίνουν στο εφάπαξ με τις μειώσεις να ξεκινούν από το 20% και να φτάνουν στο 30%. Οι περικοπές θα γίνουν την 1η Νοέμβρη στα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πρόκειται για ένα ακόμη βάναυσο μέτρο που συμπληρώνει τα υπόλοιπα που έχουν ανακοινωθεί. Περικοπές θα γίνουν επίσης τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές. Η κυβέρνηση το καλοκαίρι είχε περάσει ρύθμιση με βάση την οποία το εφάπαξ μειωνόταν κατά 10% στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% στη ΔΕΗ. Τώρα αυτή η ρύθμιση αλλάζει και ορίζονται νέα ποσοστά από 20 έως 30% που θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα.

Πιο συγκεκριμένα, με τη νέα περικοπή των εφάπαξ θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από 1.800 ευρώ έως 12.000 ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και είναι στην τεχνολογική ή την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος που διαμορφώνεται στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι 45.000 ευρώ, οι απώλειες θα είναι 9.000 ευρώ, ενώ στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, επειδή ο μέσος όρος του εφάπαξ είναι στα 85.000 ευρώ, οι απώλειες θα είναι γύρω στις 26.000 με 27.000 ευρώ.
Σε ποια επίπεδα θα κατρακυλήσει το εφάπαξ σε μια άλλη περίοδο, ίσως όχι μακρινή, κανείς δεν το ξέρει. Ετσι κι αλλιώς τα αντιλαϊκά μέτρα είναι διαδοχικά και παίρνουν μορφή καταιγίδας και είναι βέβαιο πως το εφάπαξ θα υποστεί και νέα μείωση και ίσως να καταλήξει και αυτό κάτι σαν επίδομα βοήθειας όπως γίνονται και οι συντάξεις.
Βέβαια, το πότε θα παίρνει το εφάπαξ ο δικαιούχος είναι ένα άλλο, επίσης σοβαρό, πρόβλημα αφού οι σημερινοί δικαιούχοι έχουν αρχίσει να παίρνουν το εφάπαξ που θα έπρεπε να το είχαν πάρει το 2009. Να σημειώσουμε επίσης πως οι νέες περικοπές στο εφάπαξ ισχύουν αναδρομικά και συγκεκριμένα σε όσους έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους τους τελευταίους 19 μήνες.

Επιδρομή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις
Οπως συμφωνήθηκε στην κυβερνητική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και θα συζητηθεί με τους τροϊκανούς όταν επιστρέψουν, μειώνονται κατά 20% τα ποσά των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ. Ειδικότερα για τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 55 ετών το τμήμα της σύνταξής τους που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα περικοπεί κατά 40% εωσότου ο δικαιούχος συμπληρώσει τα 55 και μετά θα ισχύει ο γενικός κανόνας της περικοπής κατά 20% για το μέρος της σύνταξης πάνω από 1.200 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι από την 1η Αυγούστου στις κύριες συντάξεις εφαρμόζεται και η νέα αναπροσαρμοσμένη ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ η οποία θα συνεχίσει να επιβάλλεται. Για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ η εισφορά θα είναι 3%, από 1.700 έως 2.000 θα είναι 6%, από 2.000 έως 2.300 θα είναι 7% κ.λπ.
Επίσης, από τον Αύγουστο επιβάλλεται επιπλέον μηνιαία εισφορά στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΕΤΑΜ που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ. Το ποσοστό εισφοράς είναι 6% για τις συντάξεις από 1.700 ευρώ ως τα 2.300 ευρώ. Και όσο πιο πάνω τόσο περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό. Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι οι ειδικές εισφορές που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι γίνονται όλο και περισσότερες και σε συνάρτηση με τις απανωτές φοροεπιδρομές η κατάσταση των συνταξιούχων γίνεται ανυπόφορη.
Οι επικουρικές συντάξεις όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν μειωθεί δραματικά σαν αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων και της ενοποίησης των ταμείων. Βέβαια τα χειρότερα έρχονται και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο μνημόνιο της 5ης Μάη του 2010 και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα:
Ο ένας στους 5 από τους 538.000 απασχολούμενους που σήμερα ασφαλίζονται στα ΒΑΕ θα βρεθεί εκτός λίστας, ίσως και περισσότεροι.
Αυτό θα ανακοινωθεί αυτές τις μέρες και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά 5 χρόνια ενώ οι μηνιαίες αποδοχές τους μειώνονται 150 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. Εκτός από τις παραπάνω περικοπές και οι οποίες σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από την 1η Νοέμβρη της χρονιάς αυτής, έχει ήδη επιβληθεί ειδική κλιμακωτή εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ με στόχο τη χρηματοδότηση χαμηλοσυνταξιούχων των λεγόμενων ελλειμματικών επικουρικών ταμείων. Να λοιπόν! Οι φτωχοί θα ενισχύουν τους φτωχότερους και όλοι μαζί το μεγάλο κεφάλαιο!
Πιο συγκεκριμένα το μέτρο αυτό αφορά γύρω στους 800.000 ασφαλισμένους στις επικουρικές, δηλαδή οι 8 από τους 10 από όσους λαμβάνουν επικουρικές.
Δεν θα υποστούν το μέτρο αυτό 235.000 συνταξιούχοι που οι επικουρικές τους συντάξεις δεν ξεπερνάνε τα 300 ευρώ. Και από αυτό το ποσό και πάνω θα ξεκινάει περικοπή 3% και θα φτάνει στο 10%.
Παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική πάνω από 660 ευρώ το μήνα θα έχει απώλειες 66 ευρώ το μήνα. Βέβαια, το πιθανότερο είναι, και όπως δείχνουν τα γεγονότα, ότι η επιδρομή αυτή στις επικουρικές δεν θα είναι η τελευταία.