Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Οκτ 2011

Στον παλμό των εξελίξεων μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν στη «Σφεντόνα» (9/10)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση σχετικά με «Το Μαθητικό Κίνημα και το Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο» στο στέκι «Σφεντόνα» της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 9 Οκτώβρη. Περίπου 50 μαθητές, φοιτητές καθώς και εκπαιδευτικοί πλαισίωσαν ενεργά τη συζήτηση που κύριο στόχο είχε να αποτιμήσει το κύμα των κινητοποιήσεων που ξέσπασε σε σχολεία και σχολές όλο το προηγούμενο διάστημα και που μαίνεται ακόμη στο μαθητικό χώρο. Τόσο ο νέος νόμος πλαίσιο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ όσο και το «νέο σχολείο» και η έναρξη μιας σχολικής χρονιάς χωρίς βιβλία και καθηγητές στις αίθουσες, σε συνδυασμό με την κατάσταση που βιώνει η νεολαία στο σπίτι της μετά τη θύελλα νέων μέτρων, την έφεραν μπροστά σε μια σοβαρή απόφαση: να το «καταπιεί» ή να ξεσηκωθεί. Οι διαθέσεις έδειξαν το δεύτερο.

Εντούτοις, οι κινητοποιήσεις συνοδεύτηκαν από τόνους λάσπης και ανοιχτή τρομοκρατία απέναντι στις καταλήψεις που δεν άφησαν ανεπηρέαστο το κλίμα στις σχολές και τα σχολεία. Ηδη με την απειλή χαμένου εξαμήνου και την «τιμωρία» της χαμένης εξεταστικής το υπουργείο επιχείρησε να δαμάσει το φοιτητικό κίνημα και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Οι «αγανακτισμένοι φοιτητές», ώριμα τέκνα της αδυναμίας του κινήματος να απαντήσει στους ωμούς εκβιασμούς, στην αποπολιτικοποίηση-απογοήτευση και στην έλλειψη πολιτικών κινητήρων στο κίνημα, πέτυχαν το «κλείσιμο ενός πρώτου κύκλου των κινητοποιήσεων». Παράλληλα, η ανοιχτή απειλή εισαγγελικών παρεμβάσεων στις μαθητικές καταλήψεις, που διαδέχθηκε το συμβάν στη Λαμία, καθώς και τα πλάνα «βανδαλισμών» που φιγουράριζαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων έδωσαν το πάτημα στο αντιδραστικό μπλοκ «διευθυντών» - «μεγαλο» καθηγητών - «αγανακτισμένων γονέων» να περάσουν στην αντεπίθεση.
Τα θέματα αυτά απασχόλησαν τη συζήτηση και έγινε αντιληπτό ότι χρωμάτισαν τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, όμως, αναδείχθηκε νέος κόσμος μάχιμος και πιο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα ζητήματα. Η ένωση μαθητών-φοιτητών-εκπαιδευτικών στο δρόμο μπορεί να ήρθε λίγο ετεροχρονισμένα ή και να υπονομεύθηκε από μέσα (βλέπε αναχώρηση δυναμικού για «πανελλαδικές πορείες»), αλλά έδωσε την πρώτη γεύση της δυναμικής που δύναται να απελευθερωθεί μέσα από μια τέτοια συνάντηση. Ενα πράγμα είναι βέβαιο, ότι η νεολαία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Αντίθετα, γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένας αγώνας παρατεταμένος, που δεν θα «παιχτεί» σε ένα επεισόδιο. Την ίδια στιγμή η νέα γενιά μαθαίνει στους αγώνες, συνειδητοποιεί μέσα από την πάλη της ότι δεν υπάρχει «ουδετερότητα» απέναντι στις κοινωνικές εξελίξεις και παίρνει θέση. Με αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας επιστεγάστηκε η συζήτηση, βάζοντας όλους σε θέση μάχης για τις αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.