Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

21 Δεκ 2012

Για το εργατικό ατύχημα στα Γιάννενα (Κυριακή 16/12)

Δεν είναι ατύχημα. Είναι του συστήματος η πολιτική. 
Καταργούν το δικαίωμα στη δουλειά στη ζωή.

‘‘18χρονος εργάτης πέφτει απ το πατάρι που δούλευε στο Πνευματικό Κέντρο. Τραυματίζεται σοβαρά και μεταφέρεται στο χατζηκώστα. Τα τελευταία νέα λένε πως ευτυχώς γλύτωσε το μεγάλο κίνδυνο.’’

Δεν είναι ατύχημα. Δεν το αντιμετωπίζει η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην ιστορία. Δεν είναι απλά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε σωστή λήψη μέτρων προστασίας.
Είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης του εργάτη απ το κεφάλαιο, που στην ακόρεστη δίψα του για κέρδη δε λαμβάνει υπόψην αν ο εργάτης δουλεύει νύχτα η μέρα, 8 ή 12ώρες, Δευτέρα ή Κυριακή… Η δουλειά πρέπει να βγει με το ελάχιστο κόστος και κάπου εκεί χάνονται και τα μέτρα προστασίας που πήγε να ελέγξει και η επιθεώρηση εργασίας. Αλήθεια απασχόλησε καθόλου την επιθεώρηση εργασίας ότι το ατύχημα έγινε ημέρα Κυριακή!
Οι οικοδόμοι στα Γιάννενα βιώνουν τα τελευταία τρία χρόνια στο πετσί τους με τον πιο ώμο τρόπο τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των μέτρων, των μνημονίων, της επίθεσης των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο κλάδος διαλύεται και η ανεργία στους οικοδόμους σπάει κόκκαλα. Η ακρίβεια, τα χαράτσια, η φορολογία καταστρέφουν τα λαϊκά σπίτια. Παράλληλα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι για όλο και πιο λίγους.
Αυτοί είναι οι λόγοι που σπρώχνουν τους εργάτες στο να κυνηγάνε ένας μεροκάματο όπως, όπου, όποτε και για όσο. Πείνα, Ανεργία, Θάνατος. Αυτά έχει να δώσει ο καπιταλισμός και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης πιο έντονα. Αφαιρεί μέχρι και την ίδια τη ζωή.

εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι
Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει με τα μέτρα και τις πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου δεν θα τελειώσει από μόνη της. Είναι ζήτημα ταξικής σύγκρουσης. Σε ένα σύστημα που επιτίθεται οργανωμένο η απάντηση πρέπει να είναι ένα οργανωμένο ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα. Ο καπιταλισμός - ιμπεριαλισμός δε λυπάται χτυπημένους και νεκρούς εργάτες και λαούς. Μόνο μ’ένα τέτοιο κίνημα, μ’ένα μέτωπο αντίστασης των εργαζόμενων του λαού μπορεί να ανατραπεί αυτή η επίθεση.
Μόνο ένα οργανωμένο μαζικό κίνημα πετυχαίνει νίκες, έχει κατακτήσεις, επιβάλλει όρους και συνθήκες στην εργασία, στο μεροκάματο, στο ρεπό, στην περίθαλψη.
Μόνο έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε να πάρουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός την τύχη στα δικά τους χέρια.

Ταξική Πορεία
17 -12 - 2012