Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Δεκ 2012

Οργή στην ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα

Είτε παραιτηθεί είτε όχι στο τέλος του χρόνου ο δήμαρχος του Μάριμπορ, σχετική πλέον σημασία έχει. Αυτό που ήταν να γίνει έγινε. Άναψε το φυτίλι σε μια εύφλεκτη κοινωνική κατάσταση, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται ραγδαία σε όλη τη Σλοβενία, ως αποτέλεσμα των σκληρών οικονομικών και κοινωνικών περικοπών της κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα. Οι πρωτοφανείς μαζικές και οργισμένες διαδηλώσεις στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012, ειδικά γύρω από το δημαρχείο της πόλης, επεκτάθηκαν γρήγορα στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα και αλλού και έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα γι' αυτό που έρχεται και στην πρώην ήσυχη Σλοβενία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Η λιτότητα, η φτώχεια και η ανεργία, που αποτελούν τις συνταγές και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής των εντολοδόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεννάνε τη μαζική αγανάκτηση και αντίθεση της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Από την άνοιξη, με τις πρώτες περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, είχε φανεί πως η Σλοβενία μπαίνει σε περίοδο κοινωνικής αναταραχής. Η απεργία στις 18 του Απρίλη ήταν η μαζικότερη από τότε που η χώρα έγινε ανεξάρτητη και η εκλογική ανατροπή πριν λίγες ημέρες για τον νέο εθιμοτυπικό Πρόεδρο πιστοποίησε πως υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις και μεταβολές στους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στις αρχές του Οκτώβρη για νέες περικοπές στους μισθούς το 2013 φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο Γιάνσα θορυβημένος μίλησε για τον κίνδυνο επανάληψης του ελληνικού σεναρίου, την ίδια στιγμή που έστελνε τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Με την ανεργία να καλπάζει, την ύφεση να έχει εγκατασταθεί και το ζουρλομανδύα του ευρώ και των μέτρων λιτότητας να αλυσοδένουν την οικονομία, είναι απόλυτα σίγουρο πως οι Σλοβένοι ακολουθούν κατά πόδας τον ελληνικό δρόμο είτε έτσι είτε αλλιώς.