Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

22 Δεκ 2012

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο όπου τα δικαιώματα των φοιτητών δέχονται μια λυσσαλέα κι εμφανέστατη επίθεση από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπό τις ρητές εντολές των ξένων ιμπεριαλιστών (ΕΕ-ΔΝΤ-Τρόικα). Στόχος της είναι ο κατακερματισμός του ήδη κολοβού χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας (με την ψήφιση και του νόμου πλαίσιο), ο οποίος θα αγγίξει πρωτίστως τους φοιτητές των φτωχών και λαϊκών οικογενειών. Απτό παράδειγμα της ανωτέρω αντιλαϊκής πολιτικής συνιστά η κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικότερα, αναδείχθηκαν άκρως σημαντικά προβλήματα στις εστίες καθώς στη χρόνια υποβάθμιση που αντιμετώπιζαν, ήρθε να προστεθεί και η μεταφορά της κυριότητάς τους από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στα πλέον υποχρηματοδοτούμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτό σήμανε για τις φοιτητικές εστίες Καλαμαριάς την έκδοση ενός νέου αντιδραστικού κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας τους, από την Πρυτανεία του ΠΑ.ΜΑΚ., πριν δύο μήνες περίπου. Το καταστατικό του, που δε διστάζει να χαρακτηρίζει τους οικότροφους «τυχερούς» και «προνομιούχους», προβαίνει στις εξής «διορθώσεις»:
α) τη μείωση της διάρκειας διαμονής των φοιτητών από ν+2 σε ν έτη,
β) την έξωση και την εκ νέου αίτηση εισδοχής κάθε χρόνο (με προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος κατά 3%),
γ) την επιβολή μηνιαίου ενοικίου που θα καθορίζεται από τον πρύτανη,
δ)ανταποδοτικά κριτήρια (κάθε φοιτητής υποχρεούται να περνάει το 50 % των μαθημάτων του για να παραμένει στις εστίες),
ε) την παύση λειτουργίας της εστίας κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
Επιβάλλονται ξεκάθαρα, πλέον, σχέσεις ενοίκου-ενοικιαστή, μετατρέποντας τους οικότροφους σε πειθήνια και εύπεπτα για το σύστημα ανδρείκελα, πλήρως υποταγμένα σ’ αυτό. Δημιουργείται, έτσι, η αβεβαιότητα στους οικότροφους για την παραμονή τους στην εστία, και συνεπώς για την ιδία την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ουσιαστικά στερείται, από τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών- οικονομικών στρωμάτων, το δικαίωμα στη μόρφωση, αφού μετατρέπεται από λαϊκό κεκτημένο σε προνόμιο λίγων.
Πάνω στη βάση αυτών των καυτών ζητημάτων που ταλανίζουν την φοιτητική εστία της Καλαμαριάς, οι εκεί οικότροφοι προχώρησαν σε δίμηνη κατάληψη των γραφείων διοίκηση της εστίας, με την αμέριστη στήριξη του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ). Μετά από συντονισμό όλων των εστιών, προέβησαν και σε μονοήμερο αποκλεισμό της πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ (27/11) και στην ενημέρωση των φοιτητών του πανεπιστημίου προκαλώντας την έκδηλη ενόχληση του αντιπρύτανη, καθώς ζήτησε άμεσα την επέμβαση του εισαγγελέα. Οι οικότροφοι προχώρησαν ξανά(18/12) σε παρουσία-παρέμβαση στην πρυτανεία, με στόχο να επικοινωνήσουν με τον αντιπρύτανη Κωνσταντάτο και να του καταθέσουν μία λίστα υπογραφών στήριξης του αγώνα τους. Ο αντιπρύτανης, δίνοντας διαπιστευτήρια σκληρότητας και αδιαλλαξίας, ως μέλος και των Συμβουλίων Διοίκησης του ΠΑΜΑΚ, ξεκίνησε να σπρώχνει τους οικότροφους για να φύγει. Αυτοί έφεραν αντίσταση, ζητώντας την απόσυρση του κανονισμού. Εκείνη τη στιγμή επενέβησαν άλλοι 3 καθηγητές, ο ένας εκ των οποίων δε δίστασε να χειροδικήσει απέναντι σε έναν φοιτητή. Εν τέλει η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ, ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για τη λήξη της κατάληψης των εστιακών. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια στρέβλωσης του αγώνα των οικότροφων στάθηκαν για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ, προσπαθώντας να διαμορφώσουν ένα κλίμα αρνητικό απέναντι στους φοιτητές των εστιών. Ο ρόλος τους πλέον είναι γνωστός. Θέλουν να στρέψουν την κοινωνία ενάντια σε κάθε αγώνα και να ανοίξουν το δρόμο στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή.
Απέναντι σε όλα αυτά οι οικότροφοι κάλεσαν τους φοιτητές και τον κόσμο της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα τους έμπρακτα και να τους βοηθήσουν να περιφρουρήσουν την κατάληψη τους. Όμως, η σταδιακή απομαζικοποίηση του αγώνα, λόγο του πρωτόλειου επίπεδου πολιτικής ανάγνωσης και στόχευσης των οικότροφων δημιούργησε μερικές αγκυλώσεις στη συνέχιση του αγώνα τους, οδηγώντας σε λήξη της κατάληψης τους μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης τους, στις 20/12. Παρ' όλα αυτά ο αγώνας που διεξήγαγαν και διεξάγουν ακόμα έχει θετικό πρόσημο, καθώς είναι πέρα για πέρα δίκαιος και ενέχει ισχυρές δημοκρατικές αντιστασιακές κι αγωνιστικές καταβολές. Με εφαλτήριο τις δυναμικές κινητοποιήσεις των οικότροφων της Καλαμαριάς και σε συνάρτηση με τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστίες του ΑΠΘ τέθηκε και η ανάγκη για την διεξαγωγή γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Οικότροφων ΦΕΘ, με αποτέλεσμα τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων και δράσεων. Τα προβλήματα από τη νέα χρονιά αναμένεται ν’ αυξηθούν για τις φοιτητικές εστίες και για τη μέριμνα γενικότερα, οπότε το μόνο που μπορεί να γίνει από πλευράς οικότροφων είναι η οργάνωση του αγώνα τους μέσα από τις συνελεύσεις του συλλόγου τους, η σύνδεση τους με τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και τους εργαζόμενους και η αντίσταση απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, που εξαθλιώνει κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του λαού.